Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mesaj de la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu, Baia Mare”
În perioada 13-17 Mai 2013, am participat la un curs - Grant Comenius, extrem de interesant, în centrul universitar Groningen din Olanda. Îl recomand tuturor, deoarece este ce învăţa prin participarea la acest curs. Course Information Reference Number : NL-2013-335-010A
Titlul- „ Practical Learning by Teaching, Observation and Job shadowing in pre-school, primary school, general secondary school, special needs ( primary/secondary) school, music school and pre-vocational/technical secondary school”. Cursul a fost organizat de către Interprimair, Nes gem. Dongeradeel, Netherlands, website: www.interprimair.eu. Cursul s-a desfăşurat la Noorderpoort College, School for Laboratory technique Groningen, Netherlands.
Participarea mea, prof. Trif Maria – professor la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” Baia Mare, la acest stagiu de formare, a fost posibilă datorită faptului că am obţinut finanţare pentru participarea la curs în cadrul acţiunii „Mobilităţi de formare” din Programul de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii, proiectul (13-181-CG-NL) fiind finanţat de Comisia Europeană, prin Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (ANPCDEFP). Înainte de a pleca, am comunicat foarte bine cu organizatorul, am solicitat să se desfăşoare cursul într-o şcoală unde se predă chimia şi care pregăteşte laboranţi chimişti.
Am fost mulţumită de nivelul de studiu ales MBO – vocational education sector în Olanda. Am avut un program foarte bine organizat cu participare la ore de teorie şi multe şedinţe de laborator.
Mi-a plăcut foarte mult şcoala Noorderpoort, vocational schools Laboratory Techniques, care este situată în complexul Zernike, în aceeaşi clădire cu Hanze University Groningen.
Metodele au fost combinate: clasice şi cele moderne, bazate pe folosirea IT. Stagiul de formare s-a dovedit a fi un foarte bun prilej atât pentru a mă informa asupra tuturor oportunităţilor legate de proiectele europene, de bunele practici din cadrul acestora, dar mi-a oferit şi prilejul de a-mi forma legături cu profesorii din şcoala gazdă. Am avut posibilitatea să cunosc efectiv cum se desfăşoară activitatea într-o şcoală, modul de organizare, de pregătire a lecţiilor, de desfăşurare a lecţiilor. Am învăţat foarte multe, am înţeles că în mare parte şi ei au aceleaşi probleme ca şi noi, însă modul de abordare este de multe ori diferit, iar calitatea primează.
Profesorii sunt de foarte bună calitate, iar preocuparea lor este de a forma abilităţi elevilor, astfel încât aceştia să se poată adapta în permanenţă la o piaţă a muncii tocmai solicitantă şi în constantă schimbare, pe termen mediu şi lung.
Mi-am atins obiectivele şi cred că aceste cursuri contribuie într-adevăr la îmbunătăţirea calităţii şi a dimensiunii europene a formării ca şi cadru didactic.
Mulţumesc pentru sprijin: Klaas FOKKINGA, general manager, InterPrimair, Netherlands, Robert Tholen , Director , Noorderpoort vocational schools , Laboratory Technique ,Janine Nijmeijer - profesor, Annemiehe Vanschie - profesor , Tammeling Harold – profesor, Duruş Ligia - inspector şcolar pentru proiecte educaţionale şi programe comunitare, România, Baia Mare, Agenţia Naţională pentru Programe Comunitare în Domeniul Educaţiei şi Formării Profesionale (A.N.P.C.D.E.F.P.)
Prof. Trif Maria – profesor la Colegiul Tehnic „C.D. Neniţescu” Baia Mare