• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Aprilie , 2005

Mercurial Pascal

Sarbatoarea Invierii bate la usa! Ca orice Sarbatoare, aduce cu ea si agitatia cumparaturilor. Conform traditiei, orice crestin adevarat trebuie sa cinsteasca Invierea Domnului cu bucate alese. Masa pascala presupune pregatirea unor mâncaruri specifice, care au ca principale ingrediente carnea de miel si ouale. GAZETA a verificat piata pentru a va informa care sunt preturile de prin târguri. Cumparatori sau comercianti, puneti pe primul plan siguranta alimentelor! Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor a avertizat atât comercianti, cât si cumparatorii asupra conditiilor in care pot fi comercializate produsele pentru Paste, in special cele specifice precum ouale si carnea de miel. Ouale pot fi vândute numai in unitati supuse controlului sanitar-veterinar si doar daca sunt marcate cu data ouatului. Marcajul de pe fiecare ou trebuie sa contina in ordine cronologica si necodificat ziua, luna si anul. Pretul oualor e cuprins intre 2.000 si 3.500 de lei. Pentru a evita neplacerile, cumparatorii sunt sfatuiti sa fie foarte atenti la starea alimentelor achizitionate. Pastele din acest an nu va gasi prin piete miei din belsug. Preturile vehiculate sunt cuprinse intre 55.000 si 70.000 de lei pe kilogram pentru mielul viu, in timp ce pentru mielul gata sacrificat pretul urca pâna la 130.000 - 150.000 lei (cu amendamentul ca daca veti achizitiona mielul din târg, calitatile de negustor vor avea un rol important in stabilirea pretului). Pâna si data la care se sarbatoreste Sarbatoarea pascala a influentat evolutia preturilor. Crescatorii sustin ca mieii au crescut foarte mult, iar cumparatorii nu sunt foarte atrasi de achizitionarea a 10-15 kilograme de carne. Majoritatea prefera sa-si cumpere 1-2 kilograme de carne de miel. Daca in oras preturile sunt mai ridicate, in judet carnea de miel s-a vândut chiar si cu 55.000 lei kilogramul. Mieii din târguri Daca nu v-ati achizitionat carnea de miel, ingredientul principal al mesei festive, puteti vizita târgurile din judet. Marti veti gasi târguri in Lapus, Repedea, Rona de Sus sau Rozavlea. Miercuri, in Sighetu Marmatiei, Copalnic Manastur sau Suciu de Sus. Joi, in Baia Sprie, Ruscova sau Târgu Lapus. Vineri, in Baia Mare, Arinis sau Strâmtura, iar sâmbata, in Botiza, Petrova sau Sacel. Ne-am interesat care au fost preturile vehiculate pe la târguri. “La noi se tine târg in fiecare zi de vineri. Preturile vehiculate pentru carnea de miel sunt intre 60.000 si 65.000 lei. Uneori se pot gasi si la 55.000 lei/kg. Preturile nu sunt foarte mari. Chiar daca de Sarbatori pretul este putin mai ridicat, dupa aceea scade. Problema o constituie intermediarii, care, de regula, cumpara de la producatori si ii vând mai departe”, a spus Petru Mihnea, viceprimarul din Strâmtura. In Copalnic Manastur, târgul se tine in fiecare miercuri. Din pacate, la ultimul târg au cam lipsit mieii. “Inca nu prea se stiu preturile. La ultimul târg daca au fost patru-cinci miei de vânzare. Ma gândesc la 150.000 lei pe kilogramul de miel gata sacrificat, dar miercurea viitoare va fi oferta mai bogata”, a spus Bogdan Bota, responsabil cu târgurile in cadrul Primariei Copalnic Manastur. Acum, ca aveti cunostintele elementare in materie de preturi, puteti porni spre târguri pentru achizitionarea produselor. Spor la cumparaturi! Alte preturi la alimente Pe lânga ingredientele principale, gospodinele vor fi nevoite sa achizitioneze si alte produse. Cozonacul nelipsit pe masa de Pasti costa intre 25.000 si 40.000 lei, in functie de marime si compozitia aleasa. Pentru ca ospatul sa fie pe cinste si alimentele trebuie sa fie pe masura. Cei care nu consuma carne de miel isi pot indrepta atentia spre carnea de porc sau pui. Un kilogram de muschi de porc costa 150-160.000 lei in timp ce kilogramul de pui costa 70-80.000 lei. Pe lânga carne, nu uitati de verdeturi, daca vreti sa iesi din cele trei zile de sarbatoare fara probleme de greutate. Un kilogram de rosii este intre 45-60.000 lei, iar pentru un kilogram de castraveti veti plati undeva intre 60-75.000 de lei. La zarzavat, preturile difera atât in functie de calitatea legumelor cât si de tara de origine. In ultimul timp, românii s-au obisnuit cu morcovi si cartofi din Turcia, ale caror preturi sunt de vreo cinci ori mai mari decât ale celor din productia autohtona. Oricum, achizitiile variaza in functie de preferintele si bugetul fiecaruia. Mihaela MIHALEA

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.