Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Memorandum de cooperare între Consiliul Județean și OMV Petrom pe tema producerii de energie din surse regenerabile în Maramureș
Aleșii județeni s-au întrunit în ședință extraordinară pentru a vota o serie de proiecte importante pentru dezvoltarea județului Maramureș. Unul dintre proiectele adoptate vizează valorificarea surselor de energie regenerabilă existente în Maramureș.
În acest sens, a fost adoptat memorandumul de cooperare între Consiliul Județean Maramureș, OMV Petrom și Primăria Mireșu Mare, un prim pas important în colaborarea oficială între CJ Maramureș și OMV Petrom, prin care se stabilesc principiile de colaborare pentru dezvoltarea unor proiecte în domeniul producției de energie regenerabilă.
Adoptarea acestui memorandum vine în urma întâlnirilor și discuțiilor dintre executivul Consiliului Județean și reprezentanții OMV Petrom - Alexandru Maximescu, director Departamentul Afaceri Publice și de Reglementare, Mădălin Apostol, director Departament Proiecte Speciale, Cătălin Hristescu - șef Departament Management Portofoliu, Narcis Popescu, Fuels & Petchem Sales East, Cristina Crucianu, Expert Proiecte Speciale, Martin Kronberger, Oportunități geotermale în România - care au avut loc în ultima perioadă, ultima întâlnire de etapă fiind chiar săptămâna trecută.
Investițiile pentru producerea de energie geotermală și realizarea de sisteme fotovoltaice sunt principalele obiective urmărite în cadrul parteneriatului de colaborare.
Conform studiilor oficiale, în Maramureș există un potențial crescut pentru investiții în domeniul energiei geotermale, iar în ceea ce privește construirea de parcuri fotovoltaice, acestea reprezintă, de asemenea o investiție de viitor, având în vedere faptul că județul Maramureș este plasat la un nivel superior pe harta solară, comparativ cu alte regiuni. În Maramureș, sunt aproximativ 400 de hectare de teren, pe care în prezent se află halde de steril, iazuri de decantare miniere, care au nevoie de ecologizare și pe care, ulterior, se pot construi aceste parcuri fotovoltaice care vor asigura energie regenerabilă în Maramureș.
Ionel Bogdan, președintele administrației județene, a vorbit despre importanța valorificării resurselor de energie regenerabilă existente în zona județului Maramureș: „Sursele regenerabile de energie au un impact favorabil asupra
mediului înconjurător, iar în Maramureș avem zone cu potențial geotermal natural ridicat, potențial solar ridicat și terenuri pe care le putem folosi pentru construirea de parcuri fotovoltaice, resurse care trebuie valorificate cât mai eficient, pentru a aduce dezvoltare economică și independență energetică județului nostru.
În ceea ce privește energia geotermală, conform studiilor efectuate, în Maramureș avem un potențial crescut pentru astfel de investiții și sunt convins că, împreună cu specialiștii, vom realiza, în primă fază, o investiție de peste 15 MW/h, iar apoi această capacitate de producție va fi dezvoltată la peste 200 de MW/h. Acest lucru însemnând investiții de sute de milioane de euro pentru Maramureș, bani privați care vor aduce județului investiții în cascadă”.
Alte două proiecte importante adoptate vizează trecerea a două terenuri în domeniul public al județului Maramureș.
Primul teren, în suprafață de 13 hectare, preluat din domeniul UAT Baia Sprie, va fi destinat realizării unui obiectiv de interes public județean, și anume construcția unui Aquapark, în scopul creșterii nivelului de atractivitate turistică a județului Maramureș.
Al doilea teren, în suprafață de 10 hectare, aparținând UAT Târgu Lăpuș, a fost solicitat pentru preluare în domeniul public al județului, cu scopul de a dezvolta rețeaua de parcuri industriale și în această zonă a Maramureșului.
„E important ca și în zona Țara Lăpușului să reușim să construim un parc industrial, chiar și de 10 hectare. În acest moment, avem deja în lucru studiile de fezabilitate pentru parcurile industriale de la Fărcașa și Șomcuta Mare și urmează să intre în lucru studiul de fezabilitate pentru parc industrial în zona Baia Sprie, însă aici așteptăm să fie gata documentațiile pe care Consiliul Local Baia Sprie le mai are de finalizat.
Un lucru foarte important este că deja avem cereri de la investitori străini și locali, care vor să vină în aceste parcuri industriale și să dezvolte afaceri în Maramureș”, a declarat Ionel Bogdan. „Pentru realizarea Aquaparkului din zona Baia Sprie avem deja ofertanți pentru ceea ce înseamnă studiul de fezabilitate, proiectare și Plan Urbanistic Zonal pentru realizarea acestui proiect, iar în următoarea perioadă vom face documentația necesară, pentru ca atunci când se va deschide Axa de finanțare pe Programul Operațional Regional să fim pregătiți și să putem depune imediat cererea de finanțare pentru a obține banii necesari realizării acestui proiect”, a mai spus președintele administrației județene.