Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Problemele dermatologice ale adolescenţilor
Acneea vulgară
Este afecțiunea cea mai frecventă a adolescentului, cu impact puternic asupra stimei de sine. Așa cum am prezentat în numerele anterioare, tratamentul trebuie să aibă în vedere atât măsurile generale legate de dietă, cât și tratamentul medicamentos (reducerea inflamației, efectul antibiotic asupra bacteriei P.acnes, reducerea excesului de sebum și normalizarea epitelizării pielii). Dieta trebuie să fie una cu indice glicemic scăzut. Mâncarea de tip fast-food, junk-food, dulciurile, chipsurile, băuturile carbogazoase îndulcite trebuie reduse cantitativ sau chiar înlăturate din alimentația adolescentului. De asemenea, este foarte important să se curețe fața cu un produs specific tenului acneic (fie că e gel de curățare, apă micelară sau săpun pentru tenul acneic). Tratamentul medicamentos cuprinde diverse antibiotice aplicate local (clindamicină, eritromicină) sau sistemic (doxiciclină, azitromicină) până la 3 luni, în funcție de gravitatea acneei. De asemenea, se pot aplica tratamente medicamentoase care normalizează keratinizarea (acid salicilic, tretinoin, acid azelaic) sau care au efect asupra bacteriei P.acnes și reduce secreția de sebum (Peroxid de benzoil). În cazurile severe, se administrează Isotretinoin. De asemenea, în funcție de severitatea acneei, se pot efectua diverse tratamente dermato-cosmetice: microdermabraziune pentru acneea comedogenică și „punctele negre”, peelinguri cu diverse tipuri de acizi (salicilic, lactic, citric, mandelic, azelaic), tratament OxyGeneo Neo Briht, tratament cu lumină, pentru reducerea inflamației... În cazul adolescentelor care prezintă, pe lângă acnee, și semne de virilizare (păr nedorit cu localizare de tip masculin – linie ombilic-pubis, barbă, în jurul areolelor mamare...; cicluri neregulate; obezitate), sunt necesare investigații hormonale și instituirea unui tratament cu anticoncepționale antiandrogenice (Yaz, Yazmin, Diane 35...). Toate aceste medicamente necesită obligatoriu investigații suplimentare și vor fi recomandate doar de către personal medical avizat.
Transpirația excesivă (hiperhidroza)
Este cel mai frecvent observată la nivelul subrațului, dar poate să existe și la nivelul palmelor, feței sau tălpilor. Deși este întâlnită la o categorie vastă de pacienți, în cazul adolescenților poate reprezenta o problemă socială serioasă. Tratamentul local cuprinde aplicarea de soluții care conțin clorură de aluminiu 20%, glicopirolat, iontoforeză, injectarea de toxină botulinică (efectul durează 2-8 luni) sau administrarea orală de anticolinergice (clonidină, topiramat, glicopirolat).
Bronzarea artificială cu ajutorul lămpilor UV (solar) are un adevărat risc carcinogenic (în timp, poate duce la apariția de cancere de piele). Pe lângă acest risc, solarul deteriorează pielea, prin uscarea acesteia și apariția de riduri și îmbătrânire prematură (radiația UV determină ruperea fibrelor de colagen și astfel modifică elasticitatea pielii). Deși determină dependență, trebuie să conștientizăm faptul că efectele de lungă durată (care apar în timp) sunt mai importante decât frumusețea de moment.
Deoarece vârsta adolescenței se caracterizează prin sete de cunoaștere și experimentare, am să includ în acest articol și bolile cu transmitere sexuală. Prima metodă prin care evităm să luăm o boala cu transmitere sexuală este atenția la comportamentul sexual. Trebuie evitat comportamentul aberant, partenerii sexuali multipli, sexul neprotejat (fără prezervativ). Fetițele cu vârsta de 11-12 ani trebuie vaccinate împotriva virusului HPV (care poate determina cancerul de col uterin). Vârsta de vaccinare poate să meargă până la 26 de ani. De asemenea, se recomandă vaccinarea atât a băieților, cât și a fetelor împotriva virusului hepatic B.
Sifilisul
Reprezintă încă o mare problemă medicală, în țara noastră. Cuprinde mai multe etape: inițial o ulcerație în zona genitală/orală, nedureroasă, apoi erupție cutanată, ganglioni limfatici inflamați, iar în fază avansată, afectare cardiacă, a sistemului nervos, leziuni cutanate sub formă de gome sifilitice. Diagnosticul se pune pe baza analizelor de sânge (VDRL, TPHA). Tratamentul se face cu Penicilina i.m. sau i.v., iar durata depinde de stadiul bolii. De asemenea, partenerii sexuali trebuie să urmeze și ei tratamentul. Eficiența tratamentului va fi verificată la 6 luni și la 12 luni, prin efectuarea de VDRL.
Uretritele
Constau în inflamația uretrei (durere la urinare, mâncărime, secreție muco-purulentă), sunt cel mai frecvent provocate de infecția gonococică și/sau cu Chlamydia. Tratamentul antibiotic trebuie început, după efectuarea culturii secreției uretrale. Testarea eficacității tratamentului se face la 3 luni, prin repetarea examenului secreției uretrale.
Cervicitele au 2 simptome majore: 1. Secreție muco-purulentă endocervicală sau 2. Sângerare ușoară endocervicală. De multe ori sunt asimptomatice, dar se pot caracteriza și prin dureri abdominale, scurgeri vaginale sau sângerări intermenstruale. Tratamentul antibiotic se face la fel ca și în cazul uretritelor, iar partenerii sexuali din ultimele 60 de zile trebuie testați și tratați medicamentos corespunzător.
Scurgerile vaginale
Sunt frecvente în cazul tinerelor active sexual. Cele mai frecvente afecțiuni sunt: vaginoza bacteriană (când bacteriile care se găsesc în mod normal în vagin sunt înlocuite cu bacterii anaerobe), tricomoniaza și candidoza (deși aceasta nu este neapărat o boală cu transmitere sexuală). În cazul primelor două afecțiuni, tratamentul de elecție este Metronidazolul, iar în cazul candidozei, Clotrimazolul, Miconazolul, Fluconazolul...
Infecția genitală cu HPV (tip 6, 11)
Este caracterizată prin apariția de „veruci” sub diverse forme (plane, papule, creastă de cocoş) la nivelul pielii regiunii inghinale. Tratamentul se face prin aplicarea locală de Imiquimod, sinecatechine, Acid tricloracetic, crioterapie, cauterizare.
Tot în urma contactului sexual, ne putem „trezi” cu musafiri paraziți, de tipul scabiei sau pediculozei. Aceste infestații sunt intens pruriginoase și se localizează la nivelul zonelor cu păr.
În concluzie, pentru a evita toate aceste boli cu transmitere sexuală este necesară o atenție deosebită la partenerii sexuali, folosirea de metode contraceptive eficiente și un compor-tament sexual neaberant.