• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 13 August , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Mușcăturile de insecte

Mușcătura de purece / țânțar nu este practic o mușcătură, ci mai degrabă o în­țepare cu un ac acoperit cu salivă. Aceste insecte preferă anumiți indivizi (cei care transpiră mai tare, sunt mai calzi, cei care au o concentrație mai mare de steroizi sau colesterol la nivelul pielii sau cei care emană o cantitate mai mare de dioxid de carbon în timpul somnului – supraponderali sau obezi, gravidele). Durerea apare în momentul înțepării, iar reacția locală este dată de gradul de sensibilitate la saliva in­sectei (cei mai sensibili vor dezvolta urticarie în zona de mușcă­tură). Leziunile papulo-urtica­riene dispar în câteva ore, fiind înlocuite de pete roșii pentru câteva zile. În cazul mușcăturilor de purece, acestea sunt mici puncte roșii, grupate în zona gleznei sau părții de jos a piciorului.

Mușcătura de păianjen. Păianjenii sunt artropode carnivore, care își folosesc cleștii și veninul pentru a prinde și imo­biliza prada. Majoritatea pă­ianjenilor sunt prea mici însă pentru a putea penetra pielea omului, cu ajutorul cleș­tilor. Mușcă­tura în sine nu este detectată de cele mai multe ori, deoa­rece inițial nu doare, însă evolutiv, pie­lea din zona mușcăturii devine roșie, umflată, se extinde, apar bule și necroză, înso­țite de durere (o combi­na­ție de culori – roșu – alb – albastru / negru).
Uneori, la lo­cul mușcăturii se pot observa 2 puncte de injectare sau chiar de clești. Leziunile pot să treacă de la sine, însă mâncărimea și edemul pot fi tratate prin comprese reci (câte 15  minute) și antihistami­nice.
Este de preferat repausul și ridicarea membrului afectat. De asemenea, fiind injectat un venin, care poate favoriza coagularea sângelui, se va administra câte o Aspirină pe zi, până la dispariția leziunilor cutanate.

Mușcătura de albină/viespe. Aceste insecte atacă doar când sunt provocate, prin înțeparea pielii cu un ac și injectarea de venin. Pe când albinele înțeapă o singură dată, iar apoi mor, viespile pot efectua multiple înțepă­turi. Veninul injectat poate determina reacții locale (durere imediată la locul înțepării, apariția unei zone cu urticarie, indurată, și care ține una sau mai multe zile) sau generale (la 2-60 minute de la înțepare apare o mâncă­rime generalizată a pielii, cu prezența câtorva leziuni urticariene sau chiar anafilaxie – urticarie, respirație difi­cilă, edem al căilor respiratorii și chiar deces). De obicei reacția de tip anafilactic apare la adulți, pe când la copii, mușcătura de albină/viespe determină urticarie. Tratamentul șocului anafilactic se face în spital, de urgență.
Ca tratament al acestor tipuri de muș­cături, în primul rând vom aplica comprese reci, timp de 15 minute, la locul mușcăturii/înțepării. Local se pot administra loţiuni sau creme cu efect antihistaminic sau corticoizi topici.

Mușcătura de căpușă. Căpușa este un parazit care se hrănește cu sânge și care transmite infecția cu rickettsii și spirochete. Căpușele sunt de 2 tipuri: cele cu un corp mai dur (Ixodidae), care determină majoritatea bolilor și cele cu un corp mai moale (Arga­si­dae). Căpușele cu corp mai dur sunt și mai greu de îndepărtat. Acești paraziți stau pe vârful firului de iarbă și așteaptă ca o gazdă cu sânge cald să treacă pe lângă ele, pentru a se putea hrăni. Ele se atașează de gazdă, iar după ce penetrează pielea acesteia cu ajutorul dinților (mușcătura nu este dureroasă, așa că trece neobservată), încep să se hrănească cu sânge. Pe parcursul hrănirii, căpușele își pot tripla volumul. Pe când căpușele cu corp moale se pot desprinde singure, după câteva ore de la atașarea de gazdă, cele cu corp dur pot să rămână atașate de piele până la 10 zile. În decurs de câteva ore, poate să apară o umflătură (ca o urticarie) la locul de mușcătură, însoțită de roșeață și uneori formarea de noduli.

Boala Lyme şi eritemul migrator sunt afecțiuni determinate de spirocheta Borrelia burgdorferi și transmise prin mușcătura unor căpușe de tip Ixo­didae. Boala Lyme afectează multiple sisteme, are mai multe stadii și poate imita o multitudine de alte boli. Pri­mul stadiu este reprezentat de eritemul migrator (90% dintre pacienți au această manifestare), care apare de obicei la o săptămână de la muș­cătură. Este caracterizat printr-o mică „bubiță” la locul mușcăturii, care se extinde sub formă inelară, astfel încât leziunea capătă aspect de țintă, cu centrul roșu, înconjurat de un cerc de culoarea pielii, apoi o margine roșie, ușor întărită.
Leziunea poate atinge 5-10 cm în câteva zile și poate asocia senzație de usturime sau mâncărime. Chiar și netratate, leziunile dispar în decurs de 2-3 săptămâni. Stadiul 2 al bolii Lyme înseamnă pătrunderea spirochetelor în sânge și limfă, în decursul câtorva zile-săptămâni. Pot să apară leziuni cutanate diseminate, simptome gripale (indispoziție, oboseală, febră, dureri de cap, dureri musculare sau articulare). Boala diseminată (etapa a 3-a a bolii) are doua faze: incipientă (se dezvoltă la 1-9 luni de la infecție, afectând nervii, inima) și boala tardivă (infecție persistentă, cu afectarea articulațiilor – artrita articulațiilor mari - și a sistemului nervos - polineuropatie).
Prevenirea bolii Lyme se face în primul rând prin îndepărtarea co­rectă, completă și la timp a căpușei (cât de repede posibil, de preferat în primele 24-48 de ore).
Când ne plimbăm în natură, este necesară folo­sirea de substanțe repelente, aplicate pe piele (DEET 20%) și pe hai­ne, bocanci, corturi (perme­trină 0,5%). Iarba se va tunde scurt și se vor evita activitățile în zone cu iarbă înaltă, în zonele împădurite, iar în parcuri nu vă abateți de pe alei. După efectuarea de activități în aer liber, vom face duș, pentru a identifica mai ușor posibilele căpușe atașate de piele și pentru a le îndepărta pe cele care încă nu au apucat să se atașeze de piele. Hainele vor fi spălate cu apă fierbinte.
Dacă desco­perim o căpușă atașată, cu o pensetă cu capăt fin, se prinde căpușa cât mai aproape de zona de contact cu pielea și se trage în sus, încet și constant, până se desprinde.

Ce nu avem voie: nu răsuciți, smuciți, nu aplicați substan­țe iritante pe corpul căpușei (deoa­rece își va contracta corpul și va introduce în corpul dvs. salivă infectată). După detașare, zona se spală cu apă și săpun sau se freacă cu alcool/iod.

Dacă în decurs de câteva săptămâni de la mușcătură apare o erupție cutanată sau febră sau dacă observați o căpuşă care e atașată de mai mult de 36 de ore, trebuie să vă prezentați medicului.

 

 

Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.