Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Îngrijirea pielii iarna
Termoreglarea corpului uman are multiple etape fiziopatologice, primele având loc la nivelul pielii, prin intermediul vaselor de sânge şi al glandelor sudoripare. Capacitatea corpului uman de adaptare fiziologică la frig este minimă (de aceea avem nevoie de haine pentru a ne proteja de frig). În perioadele reci, stresul termic determină îngustarea vaselor de sânge din piele, ceea ce determină răcirea pielii. Prin acest mecanism se poate păstra temperatura internă constantă, dar în detrimentul pielii.
Cum putem să ajutăm pielea în perioada iernii?
1. Netezirea pielii - pielea foarte uscată, de exemplu de la nivelul braţelor, poate să declanşeze sau să agraveze o afecţiune numită keratoza pilara (aspectul zgrunţuros al pielii). Pentru a evita apariţia sau agravarea acestei afecţiuni, folosiţi creme sau loţiuni care conţin acid salicilic, care exfoliază celulele moarte din jurul foliculilor şi netezesc pielea, ameliorând aspectul neuniform, cu denivelări al acesteia.
2. Fiţi blânzi – pentru a evita fisurarea pielii de la nivelul mâinilor, trebuie să folosiţi săpunuri care nu sunt agresive cu pielea, de exemplu geluri hidratante, şi să evitaţi folosirea dezinfectantelor pe bază de alcool. Cremele recomandate pentru mâini sunt cele cu acid salicilic, uree 10%, unt de shea sau de cacao…
3. Purtaţi mănuşi – acestea formează o barieră ocluzivă (menţin hidratarea). Se pot folosi mănuşi de bumbac, care se aplică după ce am hidratat pielea cu o cremă sau loţiune şi se menţin cel puţin o oră. Pe lângă utilizarea ocazională a mânuşilor de bumbac în interiorul casei, pielea trebuie protejată şi când suntem afară, deoarece vântul rece poate să deshidrateze foarte repede pielea.
4. Gomaj şi hidratare – pentru coate şi genunchi putem opta pentru un gomaj din tărâţe de grâu, zaţ de cafea sau produse de gomaj gata preparate, pe care le găsim în comerţ. După realizarea gomajului, trebuie să aplicăm o mască sau cremă hidratantă.
5. Emoliere – este cuvântul de bază când vorbim despre condiţia pielii iarna. Pentru un tratament complet de hidratare, e necesar ca acest proces să înceapă de la spălat. Toaleta corpului se va face cu un ulei de duş sau un gel de duş hidratant, care vor lăsa un film uşor emolient pe suprafaţa pielii. Apoi aplicăm o cremă hidratantă imediat după baie (în primele 5 minute după ce ne ştergem pielea).
6. Durata duşurilor / băilor trebuie să fie scurtă, maxim 10 minute, şi efectuate cu apă călduţă, nu fierbinte.
7. Pijamaua corectă, în cazul persoanelor cu o predispoziţie de uscare a pielii pe durata iernii, este la fel de importantă precum hidratarea. Pijamalele perfecte sunt cele moi, din materiale naturale, precum bumbacul sau flanelul de bumbac (se vor evita amestecurile de bumbac cu fibre sintetice - acestea pot deveni foarte iritante).
8. Îngrijirea feţei – demachierea feţei este obligatorie, indiferent de anotimp. Faţa trebuie spălată cu un gel blând sau cu apă micelară. Exfolierea săptămânală a celulelor moarte este secretul unui ten frumos, în această perioadă.
9. Hidratarea prin aport de lichide călduţe (nu fierbinţi).
10. Umidificatoare – pe perioada iernii, sursele de încălzire tind să usuce aerul, şi prin urmare şi pielea. Este recomandat să folosiţi umidificatoare cel puţin în dormitor (aici petrecând cel puţin 6-8 ore din 24).
11. Evitarea alergenilor - dacă aveţi un istoric de eczemă, dermatită atopică sau psoriazis, trebuie să evitaţi factorii care agravează boala dumneavoastră (textile sintetice, lână, balsamul de rufe parfumat…).
12. Vitamina C este benefică nu doar pentru imunitate, ci şi pentru piele (ajută la sinteza de colagen). Este indicat să consumaţi alimente bogate în vitamina C, precum citricele, kiwi, ardei gras roşu, broccoli, conopidă, varză de Bruxelles, roşii, coacăze negre.
13. Părul are şi el de suferit în perioada iernii, aşa că deshidratarea acestuia prin uscarea cu uscătorul cu aer cald ar trebui restricţionată. Este de folos dacă folosim balsam de păr după şamponare şi dacă nu pieptănam părul cât acesta este ud (altfel se va rupe uşor), iar o dată pe săptămână putem aplica o mască hidratantă pentru păr. Electrizarea părului este o altă problemă cu care ne confruntăm în timpul iernii. Nu trebuie să sărim peste aplicarea balsamului pe păr, la spălare, iar după uscare, acesta va fi pieptănat cu perii din materiale naturale, astfel încât uleiurile de la baza scalpului să se distribuie uniform pe toată lungimea firului de păr.
14. Buzele crăpate apar ca urmare a deshidratării (dacă nu bem suficiente lichide), dar mai ales în sezonul rece, în cazul în care avem obiceiul să ne umezim buzele. Acestea trebuie exfoliate printr-un gomaj uşor (chiar şi cu periuţa de dinţi – dar masat uşor!), iar apoi aplicat un balsam care conţine lanolină.
CONTACT
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.