Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Infecții cutanate în rândul copiilor care intră în colectivitate
Molluscum contagiosum este o infecţie destul de frecventă a pielii, benignă, determinată de un virus. Este o afecţiune contagioasă, motiv pentru care, în colectivităţi, există riscul răspândirii acestei afecţiuni şi la alţi copii. Apare rar înainte de an, vârsta cea mai frecventă fiind de 2-5 ani. Acest virus poate pătrunde în piele prin autoinoculare (adică dacă copilul scarpină leziunea şi apoi îşi face o mică leziune pe piele cu ajutorul unghiilor) sau prin contact direct cu o persoană cu acest tip de leziuni. Clinic, această boală se caracterizează prin prezenţa de leziuni asemănătoare unor perle mici, albe, mai dure la atingere, uneori cu o mică depresiune în centru. Copilaşii care au sistemul imunitar normal, pot să prezinte ameliorarea leziunilor după 6-8 săptămâni. În schimb, pacienţii care au diverse eczeme sau imunitatea mai scăzută, pot să persiste în medie 8 luni. Ca tratament, se pot încerca următoarele metode: după baie, leziunile se pot „stoarce”, evidenţiind un conţinut cretos; se pot chiureta sau aplica diverse substanţe (hidroxid de potasiu), pentru a dizolva suprafaţa leziunii şi pentru a se putea exprima conţinutul viral. Înainte ca o leziune să dispară, aceasta se inflamează (este răspunsul imunologic al pielii la virus). Odată vindecată boala, nu rămân cicatrici.
Verucile vulgare, aşa cum am vorbit şi în numerele anterioare, sunt determinate de virusul Papilloma uman. Leziunile apar în deosebi la nivelul degetelor copiilor sau la nivelul tălpii, sub forma unor mici tumorete cu aspect de creastă de cocoş sau rugos. Fiind determinate de un virus, şi aceste leziuni sunt contagioase. Pot să dispară de la sine, în decursul a 2 ani, iar inainte ca acest lucru să aibă loc, se observă o uşoară înnegrire (puncte negre = vase de sânge care se închid). Tratamentul se efectuează prin aplicare de acid salicilic la nivelul verucii (cu concentraţii între 11 şi 50%), cocktail de acizi, crioterapie, laser terapie pentru închiderea vaselor de sânge care alimentează veruca.
Impetigo este o infecţie bacteriană (determinată de Streptococ sau Stafilococ), destul de des întâlnită odată cu intrarea copilului în colectivitate (2-6 ani). Leziunile sunt foarte contagioase, copilul putând să îşi disemineze leziunile prin scărpinare sau prin contact direct cu alţi copii.
Ceea ce este caracteristic pentru această boală este crusta care se formează pe suprafaţa leziunilor, aceasta având aspect meliceric (culoarea mierii), leziunile fiind cel mai frecvent localizate la nivelul feţei sau membrelor.
Tratamentul recomandat este cel cu antibiotic local (acid fusidic) şi dezinfectante aplicate pe leziuni. În cazurile severe sau diseminate, este recomandat tratamentul sistemic cu antibiotic. De asemenea, o igienă bună a mâinilor este imperios necesară, pentru a întrerupe transmiterea bolii. Copilul trebuie retras din colectivitate până când leziunile remit sau crusta dispare.
Tinea capitis (ciuperca scalpului) întâlnită din ce în ce mai rar (este o boală a ţărilor sărace), această formă de ciupercă se caracterizează prin eritem (înroşirea pielii capului), inflamaţie, pustule şi cruste, asociate cu pierderea părului pe zone ale scalpului. Tratamentul se face după examinarea micologică a firului de păr, cu griseofulvină sau terbinafină.
Scabia reprezintă o infestaţie transmisă prin contact direct cu o persoană infectată, sau prin contact indirect (contactul cu aşternuturile sau lucrurile unei persoane infestate). Cele mai frecvente zone cu leziuni sunt mâinile (mai ales între degete), antebraţe, plicile corpului (cot, subsioară, fese, glezne), unde pot fi prezente mici papule, care determină mâncărime severă, accentuată noaptea (la căldura aşternutului). Diagnosticarea duce la izolarea pacientului (boala fiind foarte contagioasă), verificarea tuturor membrilor familiei, dezinfecţia casei şi a hainelor/lenjeriei, prin fierbere, şi tratamentul celor afectaţi prin aplicare de creme cu benzoate de benzil, unguente cu sulf (2-10%) aplicate 3 seri consecutive, de la gât în jos. Se efectuează duş înainte de reaplicarea cremei.
Pediculoza reprezintă infestaţia cu păduchi. Se transmite prin contactul direct cu o persoană infectată sau cu obiectele personale ale acesteia (mai ales căciuli). Copiii infestaţi prezintă mâncărimi şi iritarea scalpului, iar la examinarea atentă a părului, se observă mici insecte de culoare gri deschis şi ouăle acestora, ataşate la baza firului de păr. Copilul trebuie retras din colectivitate, până la tratarea completă a infestaţiei.
Scarlatina debutează prin febră şi durere de gât (faringită streptococică), urmate de durere de cap, ameţeală, vărsături, dureri abdominale. Cavitatea bucală este în întregime roşie, iar limba este acoperită de un deposit alb-gălbui, prin care se văd papilele roşii (cu aspect de căpşună). O erupţie cutanată apare iniţial la nivelul gâtului, apoi se extinde pe tot corpul în 48 de ore, mai puţin la nivelul palmelor şi tălpilor. Odată cu scăderea febrei, pielea devine uscată şi se descuamează, timp de 4-8 săptămâni. Deoarece această boală este extrem de contagioasă, copilul va fi exclus din colectivitate, până la însănătoşire. Tratamentul antibiotic este obligatoriu.
Varicela debutează cu o febră uşoară, însoţită de o erupţie pruriginoasă, care se dezvoltă în leziuni formate din vezicule. Aceste leziuni apar în valuri, astfel încât la nivelul corpului vor fi prezente leziuni în diverse stadii evolutive. Această boală virală se ia în urma contactului direct cu leziunile de varicelă sau prin emiterea în aerul expirat de către pacient de picături care conţin particule virale. Este recomandată izolarea copilului cel puţin 5 zile de la debutul erupţiei cutanate sau până leziunile se usucă. Femeile însărcinate în primul trimestru, care nu au avut varicelă şi nu au fost imunizate împotriva virusului varicelei, trebuie să evite contactul cu persoanele infectate.
Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.