• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 03 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Decembrie , 2017

MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. FLUSHINGUL (înroşirea trecătoare a pielii)

Înroşirea trecătoare a pielii (îmbujorarea) apare din cauza dilatării vaselor de sânge de la nivelul pielii (flushing uscat), Atunci când flushingul implică şi o activitate a nervişorilor din piele, se însoţeşte de transpiraţie (flushing umed).


Printre cauzele cele mai frec­vente de apariţie a înroşirii pielii se număra alcoolul, aditivii alimentari, mâncatul, problemele neurologice sau anumite medicamente. Nu trebuie să omitem că în majoritatea cazurilor flushingul este fiziologic (după alcool sau alimente) şi doar într-un mic procentaj este determinat cauze interne (sindrom carcinoid, feocromocitom, mastocitoza).

În cazul consumului de alcool, îmbujorarea apare din cauza unei cantităţi prea mici a unei enzime din corp (mai frecvent la asiatici), care degradează alcoolul şi  care duce la acumularea de acetaldehida şi dilatarea vaselor de sânge. Dacă băutura este fermentată (bere, sherry, vin), atunci se eliberează tiramina sau histamina, care, la rândul lor, determină dilatarea vaselor de sânge. De asemenea, acest simptom apare şi în cazul consumul de alcool în asociere cu anumite ciuperci sau dacă pacientul are anumite tumori sau sindrom carcinoid.
Medicamentele care determină cel mai frecvent înroşire cutanată sunt: disulfiram, clorpropamida, fentola­mina, metronidazole sau antibiotic cefalosporine. Toate medicamentele vasodilatatoare, inhibitorii canalelor de calciu (antihipertensive), acid ni­co­tinic, morfină, bromocriptina, ta­mo­xifen, cyproterone acetate (Diane 35), steroizi sistemici, ciclosporina.

Aditivii alimentari pot cauza mai rar flushing. Printre aditivii incriminaţi se număra MSG (glutamate mono­sodium E621, E622), nitraţi şi nitriţi de sodiu (E249, E250, E251, E252 din mezeluri, bacon, şuncă, cren­vurşti) sau sulfiţi (E224 din bere, ci­dru, vin, legume prăjite şi îngheţate, sucuri de fructe, creveţi îngheţaţi, produse lactate).
De cele mai multe ori, înroşirea apare în momentul în care mâncăm sau bem alimente fierbinţi, picante. Aceste cazuri sunt normale, la majo­ritatea indivizilor. Majoritatea alimentelor incriminate sunt: ciocolata, brânza, roşiile, avocado, prunele roşii, nucile sau vinetele.

Cauzele neurologice de flushing sunt anxietatea, îmbujorarea simplă, în caz de pudoare, tumorile cerebrale, leziunile de coloană vertebrală, cu afectarea măduvei, hipotensiunea ortostatică, durerile de cap de tip migrenă, boala Parkinson.
Alte cauze de înroşire trecătoare a pielii sunt date de rozacee, după consum de Kava (băutura non-alcoolică, cu efect psihoactiv), sindromul scombroid (intoxicaţie alimentară declanşată de consumul de peste – macrou, ton - alterat ), sindrom carcinoid, cu metastaze hepatice, feocromocitom şi mastocitoza sistemica (cu scăderea tensiunii arteriale şi difi­cultăţi legate de respiraţie).
Tratamentul se bazează pe tratarea cauzei sau îndepărtarea agentului declanşator. În principiu, se adminis­trează două tipuri de antihistaminice (H1 şi H2), pentru a preveni atacurile de înroşire a pielii. De asemenea, clonidina, octreotidul sau suplimentele de niacinamida pot fi utile. Sunt utile anumite informaţii asupra cauzei: frecvenţa atacurilor de înroşire şi asocierea cu anumite activităţi / mâncăruri / băuturi / medicamente – se va ţine, timp de 2 săptămâni, un jurnal strict. Dacă nu sunt identificaţi factori externi care să declanşeze aceste atacuri, se vor investiga cauzele interne şi tratamentul acestora.
 

CONTACT

MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.