Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Celulita
În toate culturile și civilizațiile, frumusețea a fost preamărită, devenind obiect de cult, indiferent de distribuția geografică, religie sau origine etnică. În Egiptul antic, frumusețea era asociată cu natura sacră, personificată de regină Nefertiti. Aceasta avea sprâncene înalte, ochi mari, bine delimitați, buze pline, încredere în sine și o ținută demnă.
În altă parte a lumii, în Grecia antică, proporțiile perfecte, în sensul armoniei geometrice a corpului, erau simbolizate de către Afrodita, zeița frumuseții și a iubirii. În rândul
etruscilor, idealul de frumusețe era simbolizat de către Venus din Milo. Perioada renascentistă aduce o modificare a percepției corpului femeii, dintr-unul înalt, musculos, oarecum androgin, într-unul rubensian, cu grăsime localizată (deși nu obez), cu fața rotunjită, feminină, care inspira bunătate și protecție. După revoluția franceză, idealul feminin se îndreaptă spre unul care exprimă activitate, dinamism, funcționalitate și precizie, odată cu creșterea importanței rolului femeii în societate, pierzându-se astfel din feminitatea renascentistă. În ultimele 3 decade, idealul de frumusețe feminină tinde spre un aspect tineresc, chiar pre-pubertal, cu musculatură bine delimitată, cu foarte puțină grăsime corporală. Această nouă definiție a frumuseții a dus la dezvoltarea unei noi „boli” din punct de vedere medical, și anume celulită.
Celulita reprezintă o alterare topografică a grăsimii, frecventă, de ordin endocrino-metabolic, în care pielea capătă un aspect de „coajă de portocală”, determinată de modificări la nivelul țesutului grăsos și a microcirculației. Aceste modificări sunt determinate de o serie de evenimente care au loc la nivelul întregii grosimi a pielii:
n creșterea permeabilității vaselor din grăsime, ceea ce duce la apariția de
n edeme, care la rândul lor determină
n modificări ale metabolismului local și implicit
n creșterea vâscozității interstițiale,
n organizarea fibrelor de colagen în jurul celulelor cu grăsime
n formarea de micronoduli,
n unirea micronodulilor în macronoduli, cauzând
n scleroză.
Deoarece există benzi care leagă mușchiul de partea mijlocie a pielii (derm), benzi care străbat grăsimea, în urma fibrozei și sclerozei, aceste septe se scurtează și provoacă retracția punctelor de inserție din derm, dând aspect de depresiuni la suprafața pielii.
Ca localizare, celulita apare pe zonele în care există acumulare mare de grăsime (fese, coapse, abdomen, partea superioară a gambelor). De obicei celulita nu este dureroasă, dar în stadii avansate poate să apară senzație de greutate și durere din cauza apăsării pe terminațiile nervoase sau a inflamației.
Printre cauzele care agravează celulita se numără sedentarismul - obezitatea, fumatul, dieta (slabă în proteine, vitamine și fibre), constipația, afecțiuni hormonale sau vasculare cronice (insuficiența venoasă sau limfatică), folosirea de medicamente hormonale (corticosteroizi sau estrogen). Există cazuri de apariție secundară a celulitei, și anume după lipoaspirație, injecții subcutanate (insulină).
De ce reprezintă celulita un motiv de îngrijorare? Pe lângă aspectul estetic neplăcut, celulita ne atrage atenția asupra faptului că există o problemă a microcirculației și implicit o alterare a procesului de curățare al organismului. Din cest motiv, trebuie să ne concentrăm eforturile pe recuperarea tonusului pielii precum și controlul endocrino-metabolic.
Tratamentul medical al celulitei începe, în primul rând, prin stimularea microcirculației, drenajul limfatic și fitoterapie (Ginkgo biloba, semințe de struguri, centella asiatică, ulei de pește).
O serie de proceduri care se efectuează la suprafața pielii pot ameliora celulita, printre acestea numărându-se radiofrecvența bipolară (VelaShape), radiofrecvența multipolară (Venus Legacy), câmpul electromagnetic, infraroșu, vacuum, majoritatea aparatelor având o combinație a acestor tehnologii. Criolipoliza se referă la înghețarea stratului grăsos și apoi eliminarea lui de către corp în decurs de 1-2 luni.
Lipoaspirația este o intervenție chirurgicală de reducere a grăsimii din zonele cu probleme, prin spargerea septelor dintre lobulii de grăsime și aspirația conținutului în grăsime al acestor lobuli. O altă variantă chirurgicală de reducere a celulitei este subcizia, adică doar spargerea acestor septe care tracţionează pielea în profunzime.
Mezoterapia implică injectarea intradermică sau subcutanată de soluții care dizolvă grăsimea (medicamente, vitamine) pe zone bine delimitate (gușă, talie, coapse) și efectuată la fiecare 4-8 săptămâni, până la atingerea rezultatului dorit. Are avantajul de a obține efectul dorit într-un timp mai scurt, fără efecte adverse importante.
Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.