Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. CEARCĂNELE. Cauze și cum pot fi remediate
Percepţia pe care o avem despre gradul de oboseală al unei persoane sau despre vârstă se bazează preferenţial pe aspectul regiunii periorbitale. În orice cultură şi de-a lungul întregii istorii, percepţia de către societate este similară: cearcănele dau un aspect tern, obosit, îmbătrânit. În SUA, o femeie cheltuie în medie aproximativ 15.000 dolari (de-a lungul vieţii) pe produse cosmetic care să camufleze aceste cearcăne.
Care este cauza apariţiei cearcănelor?
În primul rând ar trebui să înţelegem anatomia perioculară. În mod normal, această zonă are susţinere osoasă şi ligamentară. Odată cu înaintarea în vârstă, porţiunea mijlocie a feţei îşi pierde din volum (atât volum de grăsime, cât şi de os), astfel încât grăsimea „coboară” spre partea inferioară a feţei, iar ligamentele care ar trebui să menţină grăsimea din jurul ochiului devin moi, astfel încât apar sub ochi adâncituri.
Pe lângă aceasta, pielea se subţiază, odată cu înaintarea în vârstă, devenind mai transparentă, astfel încât reţeaua vasculară şi muşchii devin mai vizibili (cu un aspect mai albăstrui).
Nemaiexistând o susţinere bună a zonei, se poate acumula lichid, mai ales pe perioada nopţii. Acest lichid determina două modificări cutanate: ochii umflaţi, în special dimineaţă sau după consum de alimente sărate, şi un aspect maroniu al
zonei din jurul ochilor, dat de „ieşirea”celulelor roşii din vasele de sânge. La toate acestea se adaugă calitatea pielii, care, incorect îngrijită de-a lungul vieţii, poate prezenta pete vasculare, maronii, aspect uscat, pergamentos şi altele.
Ce putem face pentru a ameliora cearcănele?
Primul pas este aplicarea de produse cosmetic care să camufleze zona. Un fond de ten mineral poate fi folosit pentru a ameliora aspectul albăstrui al zonei, precum şi aplicarea de produse corectoare (de exemplu, pentru roşeaţă se va aplica produse cu pigment verde).
O serie de creme dermatologice pot să amelioreze culoarea maronie a pielii, şi anume cremele pe bază de retinoizi şi vitamina A, hidrochinona, cafeină, peptide. Ca şi tratamente non-invazive avem la îndemână: lumina intens pulsate (IPL), care ameliorează aspectul inomogen, de umbră a zonei suborbital, radiofrecvenţa(pentru stimularea colagenului), laserele Q-switch (pentru aspectul maro intens) sau laserele PDL.
Tehnicile invazive superficiale implic[ peelingurile chimice (singure sau în combinaţie cu alte proceduri) – peeling cu TCA 15%, acid lactic.
Laserul ablativ cu dioxid de carbon este o metodă care încearcă nivelarea zonei infraorbitale. Se mai poate efectua mezoterapia cu acid hyaluronic sau injectare de acid hyaluronic în zona suboculară, ambele cu rezultate spectaculoase şi relative rapide.
Dacă aceste proceduri nu ne mulţumesc, putem apela cu încredere la proceduri chirurgicale de transfer de grăsime (în loc de injectare de acid hyaluronic, se injectează grăsime prelevată din altă zonă a corpului). Tratamentul chirurgical al zonei infraorbitale implică blefaroplastia.
Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.