Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
MediSpa - specialistul în sănătate şi frumuseţe. Hidradenita supurativă (acneea inversă)
Impactul psihosocial al acestei afecțiuni este crescut, din cauza durerii pe care o provoacă, a stigmatizării, a depresiei pe care o poate provoca și chiar și a perturbării activității sexuale.
Există o serie de alte afecțiuni asociate acestei boli cutanate, cum ar fi: obezitate, amiloidoza sistemică, artopatie sau carcinom scuamos, pe zonele cu inflamație cronică și cicatrici.
Hidradenita supurativă extinsă ar putea sugera asociere cu alte boli sistemice, precum sindromul metabolic (hipertensiune, obezitate, diabet zaharat), boala Crohn, spondilartropatie. Fumatul a fost asociat cu hidradenita supurativă (88,9% dintre cei cu hidradenită supurativă sunt fumători). De asemenea, stresul mecanic poate accentua apariția leziunilor (haine strâmte).
În funcție de severitate, boala are trei stadii: abcese simple, abcese recurente, care formează traiecte între ele și abcese difuze, cu traiecte între ele și cu formare de cicatrici.
Diagnosticul se pune pe baza aspectului clinic și a recurenței bolii. Chiar dacă leziunile supurează, această boală nu este una infecțioasă (leziunile sunt adesea sterile). Cultura bacteriană sau micotică din puroiul leziunii poate, totuși, să evidențieze prezența unor germeni, dar acest lucru se datorează ori contaminării puroiului, în momentul recoltării, ori datorită unei suprainfecții secundare.
Tratamentul acestei boli începe prin aplicare de măsuri generale, precum slăbitul (dacă suntem supraponderali) și a renunțării la fumat.
Deoarece secreția din aceste leziuni este sterilă, nu necesită aplicarea de comprese cu dezinfectanți. Pot fi aplicate bandaje absorbante (leziunile elimină o secreție urât mirositoare), specific zonei afectate.
Din punct de vedere medical, avem mai multe variante de tratament. Deoarece această afecțiune este dată de ocluzia folicului, putem folosi substanţe exfoliante, care determină un peeling al zonei afectate. Printre acestea enumerăm rezorcina 15%, adapalene, acid azelaic, peroxid de benzoil.
Printre antibioticele aplicate cutanat, se numără clindamicina și acidul fusidic, aplicate de două ori pe zi, minim 3 luni. Aceste metode de tratament se aplică doar stadiilor incipiente ale bolii. Pentru stadiile avansate, se pot administra antibiotic din clasa tetraciclinelor, clindamicina şi rifampicina, dapsona, ciclosporina A, corticoizii sistemici sau intralesional, terapie hormonală (antiandrogenică), și în ultimă instanță, terapie biologică cu anticorpi monoclonali de tipul adalimumab, infliximab.
Administrarea de suplimente cu zinc pot să ajute la reducerea inflamației, precum și administrarea de antiinflamatoare. Deoarece hidradenita supurativă se mai numește și acnee inversă, se poate administra tratamentul sistemic cu isotretinoin sau acitretin, dar care are multiple efecte adverse.
Printre metodele de tratament non-medicamentoase se numără excizia chirurgicală a întregului nodul și traiect sinuos (deşi cu o rată de reapariție a leziunilor de până la 70%), excizia cu laser cu dioxid de carbon, epilarea definitivă cu laser Nd:YAG (boala fiind data de inflamația foliculului firului de păr), IPL.
Contact
MediSpa Baia Mare, strada George Coşbuc nr. 25 A,
TELEFON: 0786-596699, site: www.medispa.ro.