• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 2 Mai , 2013

Medicină românească ilustrată în medalistică. Colecţia Sasi Nagy Béla

Colecţia este formată din bunuri arheologice (288 de piese), monede de argint şi bronz din secolele I –IV d. Hr. (89 de piese), medalii şi plachete cu tematică medicală (767 de piese), respectiv insigne cu tematică medicală (1058 de piese).

Medaliile, plachetele şi insignele româneşti şi străine ilustrează galeria personalităţilor medicale din întreaga lume aflate sub semnul lui Hypocrate şi în slujba omului. Aversul şi reversul medaliilor oferă informaţii importante privind descoperirile ştiinţifice din perspectiva medicinei, înfiinţarea de spitale, organizarea de congrese medicale etc.

Alături de informaţiile pe care le transmit medaliile prezintă şi o valoare artistică, fiind realizate de cei mai prestigioşi gravori şi modelatori din diferite perioade istorice.

Impresionanta colecţie este rodul pasiunii dublate de permanenta şi riguroasa documentare ştiinţifică care i-au însufleţit viaţa pentru aproape o jumătate de veac medicului radiolog băimărean Sasi Nagy Béla (1934-2009).

 

Potrivit cuvintelor care transmit un adevăr imuabil că „în viaţă nu le poţi avea pe toate” pasiunea doctorului Sasi Nagy Béla, într-o justiţie divină, a fost calea prin care Divinitatea a compensat nedreptăţile şi privaţiunile pe care acesta a trebuit să le îndure în timpul vieţii datorită originii sale „nesănătoase”.

S-a născut în 16 aprilie 1934, la Satu Mare, într-o familie de tradiţie a cărei rădăcini genealogice sunt cunoscute începând din prima jumătate a secolului al XVII-lea. A urmat studiile gimnaziale la Liceul Reformat Maghiar din Satu Mare, unde atât tatăl, cât şi străbunicul au fost profesori de limba şi literatura maghiară. În anul 1951 a dat un concurs de admitere la Institutul de Arte Plastice din Cluj-Napoca, fiind admis, dar „fără loc” din cauza originii sale. După 2 ani, la insistenţele mamei, a dat admitere la Facultatea de Medicină Generală din Târgu Mureş, instituţie de învăţământ superior, pe care a terminat-o în anul 1959.

Datorită faptului că întreaga promoţie a mediciniştilor şi-a manifestat simpatia faţă de Revoluţia ungară din 1956, la distribuirea locurilor vacante, proaspeţii absolvenţi au fost trimişi „voluntar” în nordul Moldovei, circumscripţie sanitară considerată la acea vreme cea mai grea din ţară.

În anul 1961, în urma unui alt concurs, devine medic radiolog la Spitalul din Baia Mare (azi, Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Constantin Opriş”), de unde se va pensiona în anul 1996.

Pasiunea de a colecţiona vestigiile trecutului istoric a început în anul 1960, în prima fază adunând doar monede antice, medievale şi contemporane. În aceeaşi perioadă debutează în presa băimăreană şi sătmăreană de limba maghiară, publicând îndeosebi articole referitoare la numismatică. Acribia de care a dat dovadă în cercetările sale şi în alcătuirea colecţiei s-a materializat în paginile unui catalog al monedelor medicale româneşti pe care l-a trimis spre avizare preşedintelui Asociaţiei Române de Numismatică.

Solicitarea nu s-a bucurat de succes datorită „certificatului de naştere”, ulterior catalogul fiind tradus în limba germană şi editat în anul 1997 sub titlul „Medicina in Nummis – România 1833-1996”.

 

Dacă la început a colecţionat doar numismatică antică şi medievală, ulterior a început să adune monede, medalii, plachete şi insigne, atât româneşti, cât şi străine, toate având la bază tematica medicală. În tot acest timp, a publicat numeroase studii ştiinţifice în Buletinul Societăţii Numismatice Române, în revistele medicale româneşti (Pagini medical bârlădene, Maramureşul medical) şi în presa de limba maghiară (Numizmatikai Közlöny, Érem, Éremtani Lapok, Utunk, Mûvelõdés, Szatmári Hirlap, Erdélyi Napló, Szövetség, Harangszó, Bányavidéki Új Szó). A colaborat cu colecţionarii numismaţi din ţară şi din străinătate (Ungaria, Germania, SUA), participând la numeroase sesiuni ştiinţifice internaţionale. A decedat la 19 ianuarie 2009 în Baia Mare.

Din galeria personalităţilor medicinei din întreaga lume reprezentată pe efigii, dar şi a celor mai importante momente din istoria umanităţii puse sub semnul lui Hypocrate, în primă fază, ne-am oprit asupra medaliilor româneşti.

Cele aproximativ 250 de medalii româneşti din colecţia Sasi Nagy Béla, pe baza reprezentărilor şi a contextului în care s-au emis, au fost clasificate în douăsprezece secţiuni, după cum urmează: Personalităţi, Farmacie, Învăţământul medical-Universităţi, Spitale-Instituţii, Igienă, Medicină militară, Congrese-Societăţi, Crucea Roşie, Activităţi caritabile, Miscellanea, Medicina veterinară şi Decoraţii-Distincţii medico-sanitare.

 

Medaliile, plachetele şi insignele româneşti şi străine ilustrează galeria personalităţilor medicale din întreaga lume, aflate sub semnul lui Hypocrate şi în slujba omului. Aversul şi reversul medaliilor oferă informaţii importante privind descoperirile ştiinţifice din perspectiva medicinei, înfiinţarea de spitale, organizarea de congrese medicale etc. Alături de informaţiile pe care le transmit, medaliile prezintă şi o valoare artistică, fiind realizate de cei mai prestigioşi gravori şi modelatori din diferite perioade istorice.

 
 

Drd. Marius Câmpeanu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.