• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 23 Octombrie , 2012

Meciul de imagine între PDL şi USL

Înainte să se bată în voturi, PDL şi USL s-au bătut în evenimente şi în campanii de imagine. Săptămâna trecută a fost marcată de două evenimente majore: Congresul PPE, care a adunat lideri politici importanţi ca şi Angela Merkel şi Jose Manuel Durao Barroso, şi lansarea candidaţilor USL. Dacă primul s-a derulat pe tiparul politicii europene, cu candidaturi negociate şi unice, în cazul lansării USL, în dulcele stil românesc, lucrurile sunt departe de a fi “bătute” în cuie.

 
 

Coincidenţă sau nu, în aceeaşi perioadă, la Bucureşti s-au organizat două evenimente politice majore, Congresul PPE şi lansarea candidaţilor USL, pe lângă obiectivele oficiale, ambele s-au conturat într-o încleştare de imagine şi de forţă înaintea “bătăliei” din 9 decembrie.

 

Congresul PPE a reunit la Bucureşti nume grele ale politicii europene şi a făcut ca întreaga presă europeană să fie cu ochii aţintiţi spre România. Liderul PDL, Vasile Blaga a declarat că: „Congresul PPE de la Bucureşti are toate şansele să rămână în istorie sub numele de Congres al celei de-a doua Unificări Europene. Pentru noi, Popularii europeni, unificarea deplină a Europei nu e o ambiţie goală. Unificarea trebuie să ducă la o Europă mai puternică, mai competitivă şi mai bună pentru cetăţenii ei. În Europa pe care o pregăteşte proiectul popular nu vor mai fi posibile şi nu vor mai fi admise derapajele bugetare, aventurile economice şi neglijarea normelor democratice”.

Aproximativ 1200 de diplomaţi din 40 de ţări europene au participat la reuniunea de la Bucureşti, a cărei dată a fost stabilită înainte de declanşarea crizei economice, iar România a fost aleasă dintre 4 ţări. În cadrul reuniunii care are loc o dată la trei ani se aleg secretarul general, cei 10 vicepreşedinţi şi trezorierul formaţiunii. Printre aleşi s-a număr şi Anca Boagiu. Dacă în cazul PPE candidaturile păreau dinainte stabilite, în cazul lansării USL, care s-a vrut o demonstraţie a forţei politicii şi popularităţii de care se bucură uniunea, lansarea candidaţilor a fost mai degrabă prilej de negocieri politice.

 

Cu câteva zile înainte de declanşarea campaniei electorale, nu se ştie nici dacă colegiile rămân împărţite în forma actuală între partidele din uniune, nici dacă rămân aceiaşi candidaţi. În cazul PC, lucrurile sunt simple: Cornelia Negruţ va candida pentru un post de deputat în Colegiu 6 Sighet. În cazul PNL, lucrurile au fost prezentate ca fiind “bătute în cuie”, dar se pare că nu e deloc aşa. În primul rând, PSD încearcă să mai obţină un colegiu, apoi, nici candidaţii liberali nu par a fi fixaţi. Deocamdată se vorbeşte de Liviu Titus Paşca pentru Senat Baia Mare, Mircea Dolha pe Colegiul 2, Pavel Horj – colegiul Borşa, Vasile Berci pentru Mara-Cosău, Doru Leşe Braşoan pe Lăpuş. În schimb, la PSD se recunoaşte oficial că lucrurile nu sunt deloc stabilite. În urma votului din Biroul Judeţean au fost stabiliţi 4 candidaţi: Eugenia Godja pe Senat Nord, Florin Tătaru – Camera Deputaţilor 1, Călin Matei pe Codru Chioar şi Gheorghe Şimon pe Lăpuş. În total însă au fost depuse 7 dosare de candidaţi.

În prima fază, s-a anunţat schimbarea lui Şimon cu Sorin Bota şi a Eugeniei Godja cu Liviu Marian Pop, care n-a fost supus la vot în organizaţia judeţeană, dar a continuat presiunile la vârf, mizând probabil pe un atu forte: modul în care a gestionat scandalul plagiatului de care a fost acuzat premierul. Mai mult, şi liderul PSD Maramureş a cerut un colegiu pentru a candida.

Până la ora închiderii ediţiei, negocierile continuă, dar se pare că soluţia va fi tot cedarea unui colegiu din partea PNL pentru candidatura ministrului Liviu Marian Pop. Eugenia Godja a declarat că speră la o decizie corectă şi statutară.

 

La rândul său, Gabriel Zetea, secretar executiv PSD Maramureş şi vicepreşedinte al CJ Maramureş a declarat că: „Este un semnal extraordinar, în special despre forţa pe care o are astăzi USL, sentimentele extraordinare pe care le emană întâi în rândul membrilor săi. Să nu uităm, au fost 80 de mii de oameni pe stadion, oameni care nu au fost aduşi cu forţa, oameni care au vrut să vină să vadă acest eveniment deosebit de important, organizat în primul rând datorită secretarului general al PSD, care a avut cea mai mare parte în organizarea evenimentului.

Deci organizarea a fost extraordinară. Din punctul meu de vedere, singurul lucru care a lipsit în ceea ce priveşte judeţul Maramureş este lista finală de candidaţi pentru a ne bucura ca semnal pentru lansarea lor. O să avem şi lucrul acesta săptămânile viitoare. Din Maramureş, din partea PSD, au ajuns la eveniment aproape 400 de reprezentanţi, ceva mai puţini din partea PNL şi PC (din câte am înţeles din partea PNL au fost aproximativ 100). Dar nu asta contează, ci numărul mare de reprezentanţi din toată ţara. A trebuit să lăsăm oameni acasă pentru că intrarea s-a făcut pe bază de bilet, existând locuri fixe pentru fiecare organizaţie şi, din câte am văzut, pe Stadion nu au prea existat locuri goale.

Nu cred că o să fie o campanie uşoară, mai ales pentru candidaţi, mai ales că România a trecut deja printr-un set de alegeri şi este nevoie să aducem lumea la vot. USL se bazează pe un vot popular şi, cu cât va fi mai redusă prezenţa la vot, cu atât rezultatul USL va fi mai slab. Aşa că popularizarea acestor alegeri va fi şi a organizaţiilor judeţene, dar în special a candidaţilor”.

 

Emil Marinescu, vicepreşedintele CJ Maramureş: „Organizarea a fost bună, nu pot să reproşez absolut nimic organizatorilor din acest punct de vedere. Este evident o lansare în forţă, care arată forţa pe care o are USL-ul la început de campanie, o lansare care se vrea mobilizatoare pentru toată lumea, unica soluţie pentru guvernare în mandatul viitor cel puţin. Nu aş putea spune exact câţi am fost din Maramureş, din partea PNL, în orice caz peste 100, pentru că mulţi au plecat şi cu maşinile, nu neapărat cu autocarul. De aceea, este greu de făcut evidenţa exactă. În orice caz, în jur de 120 – 140 de persoane au fost. Sunt mai optimist la începutul acestei campanii decât la începutul campaniei pentru parlamentarele din 2008, dar nu mai optimist decât la alegerile locale de anul acesta”.

 

Deputatul USL Florin Tătaru: „Pentru mine, lansarea candidaţilor USL a fost un moment special din mai multe puncte de vedere. În primul rând, de ordin personal, acela că am regăsit în manifestarea aceasta ideile şi speranţele pe care le-am exprimat în campania din august 2011 de la alegerile parţiale de pe Colegiul nr. 2. Spuneam atunci în sloganul campaniei că USL este soluţia legitimă, că USL este alternativa fiabilă la guvernarea PD-L. Spuneam atunci că USL este o construcţie solidă care   şi-a dovedit prin victoria de la Baia Mare atât funcţionalitatea ei, fiind capabilă să câştige bătălia electorală cu un partid anti-stat PD-L, cât şi-a dovedit şi utilitatea, şi anume această alternativă la o guvernare anti-naţiune, pentru o guvernare performantă în interesul cetăţenilor. Cu ceea ce rămân eu după evenimentul de la Bucureşti, pe lângă faptul că sunt candidat membru al Uniunii, ca şi cetăţean, ca şi român m-a mişcat faptul că USL regăseşte în culorile uniunii cele trei culori ale drapelului naţional. Asta ca o simbolistică a faptului că această construcţie este una pentru naţiune şi în interesul cetăţenilor. Şi nu cred că a fost aleasă întâmplător Arena Naţională, tot ca un simbol al unităţii şi al demersului în interesul tuturor cetăţenilor acestei construcţii politice. Şi evident, m-a mişcat această unire de forţe a celor peste 70 de mii de oameni prezenţi acolo, care reprezintă până la urmă esenţa a ceea ce şi-au dorit creatorii acestei construcţii politice. USL, dincolo de faptul că este o construcţie politică, ea a fost gândită ca o platformă la care să adere atât partide, cât şi forţe ale societăţii civile, a celora care sunt interesaţi de a da un alt sens lucrurilor în ţara asta. Oricine este interesat să repună România pe un drum corect, oricine este interesat de o guvernare care să redea demnitatea românilor”. 

 

Senatorul PSD, Sorin Bota, a fost la Bucureşti şi a luat pulsul politic.

„În mare măsură s-au stabilit candidaţii. Pentru Maramureş, în proporţie de 90% sunt cei patru care au fost nominalizaţi şi prezentaţi în mod oficial. Se caută încă soluţii pentru Eugenia Godja. În opinia mea, doamna Godja ar trebui să candideze! De data aceasta avem o candidatură mai puţin concurenţială între noi, chiar dacă legea aşa prevede, deoarece calculele hârtiei arată că în Transilvania vor ieşi cei care vor face 50 plus unul, în rest, distribuţia naţională în Ardeal nu se va face pe USL, ci pe celelalte partide. Redistribuirea pe cheia naţională, pe legea actuală, va duce la anomalii mult mai mari decât în 2008.

Legat de manifestarea de la Bucureşti nu am ce spune, în mod deosebit. Am văzut şi eu păreri că a fost ceva ca pe vremea comuniştilor, dar eu spun că a fost un „comunism” în stil american, modern. Comentariile au fost răutăcioase.

Congresul PPE a fost…Congresul PPE. Din punct de vedere al prezenţei României pe scena politică europeană este o imagine pozitivă. Dar, nu cred că a adus ceva în plus ţării noastre, iar din punct de vedere al scopului pe care PDL-ul şi l-a propus, cu siguranţă el nu a fost atins, legat de imaginea internă”.

 

Cornelia Negruţ este candidatul USL, din partea conservatorilor, pe Colegiul Sighet-deputaţi.

„Delegaţia maramureşeană care a urcat pe scenă a fost formată din Gheorghe Zoicaş, Călin Matei, Cornelia Negruţ, Sorin Bota, Vasile Berci, Pavel Horj, Florin Tătaru şi Mircea Dolha. Nu s-a făcut o prezentare din punct de vedere al numărului de candidaţi, ci s-a făcut o prezentare ca fiind delegaţia Maramureşului, deoarece finalizarea listei este undeva spre data de 30, cel puţin la şedinţa de BP aşa s-a spus. Nu s-a spus uninominal nimic! S-au anunţat judeţele după un program stabilit. Au putut participa şi candidaţii de pe colegiile marginale, dar şi mai mulţi candidaţi pe un colegiu. De exemplu, au fost Zoicaş şi Dolha. Manifestarea a fost una de forţă, au fost aproximativ 80 de mii de persoane, a fost o organizare nemaiîntâlnită până acum.

Legat de faptul că am fi unul din puţinele judeţe în care nu s-a finalizat lista nu am ce spune decât că nu este adevărat. Sunt probleme la Cluj, la Sălaj (în zona conservatorilor n.red.), sunt probleme încă, în toată ţara. Sunt discuţii pe colegii marginale sau chiar pe colegii- colegii unde nu s-au putut hotărî. Va mai urma un tur al înţelegerilor, în cadrul fiecărui partid, după care, o negociere colectivă. Eu cred că rezolvarea va fi mai repede de data de 30, pentru a da posibilitate celor care candidează să se organizeze. În Maramureş încă se discută colegiul 1 Baia Mare, colegiul Chioar”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.