Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Măsuri tâmpite, legi tâmpite... Guvern tâmpit!
Pentru banii de la bugetul de stat de anul acesta s-au stabilit nişte bareme de venituri pe categorii de localităţi: comunele - 1,5 milioane ron, oraşe – 6 milioane ron, municipii – 20 milioane ron, municipii reşedinţă de judeţ – 50 milioane ron, şi judeţe – 80 milioane. Sumele acestea erau plafonul de venituri. Dacă localitatea are venituri proprii de 300 mii, de exemplu, înseamnă că de la bugetul de stat i se transferă 1,2 milioane pentru a ajunge la 1,5 milioane ron (15 miliarde lei vechi). La fel, dacă localitatea realizează din venituri proprii 1,5 milioane, nu mai primeşte nimic. Dacă depăşeşte această sumă din venituri, îi rămân banii ,dar nu i se mai dau alţii. Sistemul aberant este criticat şi de secretarul judeţului, Dumitru Dumuţa: „Sistemul acesta a avantajat comunele mici şi cu resurse puţine. De exemplu, în Maramureş au 1,5 milioane lei şi Poienile Izei şi Poienile de sub Munte, în condiţiile în care prima are în jur de o mie de locuitori, iar cealaltă peste 10 mii de locuitori”.
Toader Şteţcu, primarul comunei Moisei, unde s-au tăiat cei mai mulţi bani comparativ cu anul trecut, ameninţă că închide Primăria: „Ne-au dat mai puţin cu 25 de miliarde lei vechi faţă de anul trecut. Am solicitat deja suplimentarea de fonduri de la buget, dar nu ştim ce va fi. Chiar un secretar de stat spunea la Baia Mare că sunt localităţi în ţară cu 200 de locuitori. Şi au primit 15 miliarde! Iar Moiseiul, cu 9300 de oameni am primit un miliard o sută de milioane. La Dragomireşti şi Sălişte, tot pe legea aceasta absurdă, amândouă la un loc nu au populaţia Moiseiului şi nici suprafaţa noastră şi la ambele localităţi li s-au dat 100 de miliarde lei vechi. Iar Moiseiul a primit un miliard.
Cei care nu au muncit să aibă încasări, au primit de această dată bani, şi cine şi-a văzut de treabă şi şi-a dat interesul a fost dezavantajat. Este strigător la cer că localităţile care au doar un grup de case în centrul comunei, care nu au de făcut drumuri comunale, aceia au primit 14 – 15 miliarde, şi Moiseiul a primit un miliard, când avem peste 120 km de drumuri de deal şi cu cea mai mare suprafaţă locuibilă. În aceste condiţii, vom fi nevoiţi să închidem Primăria. Vom mobiliza să vină oamenii în centrul comunei şi îi voi trimite la Ponta după bani pe toţi cei care au votat cu el. În condiţiile actuale, sunt obligat să întrerupem iluminatul public, deşi avem peste 1.200 de corpuri de iluminat. Că ne trebuie peste 4 miliarde numai pentru iluminatul public. Din ce am încasat până acum, putem funcţiona până luna viitoare şi închidem Primăria! Suntem cea mai neîndreptăţită comună din judeţ!”.
În sumele care se socotesc venituri la nivel local sunt cuprinse şi cotele defalcate pe impozitul pe venit. Aşa se face că localităţi de tipul Recea, Satulung, Fărcaşa, Dumbrăviţa au primit sume foarte mici sau deloc, pentru că au cote defalcate din impozitul pe salarii. „Pentru că Dumbrăviţa are venituri proprii mai mari 1,5 milioane ron, nu ne-a fost alocat de la Bugetul de Stat niciun leu. Deci, bugetul comunei Dumbrăviţa de anul acesta se bazează integral pe resursele proprii ale comunei. Bugetul ne este mai mic cu vreo 8 miliarde lei vechi, comparativ cu anul trecut”, spune Felician Ciceu, primarul din Dumbrăviţa.
Cel mai grav este că măsurile tâmpite ale Guvernului compromit dezvoltarea localităţilor care au de suportat cofinanţări în cazul în care au muncit pentru a atrage investiţii. Un asemenea caz este şi în comuna Şişeşti. „Bugetul nostru este mai mic cu 11 miliarde faţă de anul trecut. Problema este că avem patru proiecte europene în derulare, în valoare de 150 de miliarde, pentru care noi trebuie să suportăm cofinanţarea. Plus că mai sunt cheltuielile neeligibile, am comandat Planul Urbanistic General care trebuie achitat anul acesta şi fără de care nu se pot depune proiecte. Plus că mai trebuie făcute alte studii de fezabilitate dacă vrem să depunem proiecte şi să atragem bani. Practic, în situaţia actuală, statul ne blochează dezvoltarea! Şi cu funcţionarea este greu, pentru că suntem la limită. Deci, ce să mai vorbim de dezvoltare? Oricum, noi ne-am dezvoltat mai mult pe proiecte europene, pentru că singura investiţie de la Guvern a fost acum 15 ani, drumul de la Negreia, de vreo 13 miliarde lei vechi, şi care nici acum nu e gata, deşi are 2,7 km”.
În nesecata inteligenţă a celor din Guvern, problema dezvoltării locale a fost pasată pe umerii primarilor, dar formulată în aşa fel încât, vezi Doamne, li s-ar face o favoare! Mai exact, în loc să primească banii de la bugetul de stat, măcar la nivelul de anul trecut, Guvernul vine cu ideea ca aceştia să ia împrumut de la Trezorerie, unde dobânda e mai mică decât în bănci: „există o idee a Guvernului să se dea împrumuturi pentru cofinanţări de proiecte din Trezoreria Statului. Deci, să nu se împrumute de la băncile comerciale. În acest fel, dobânzile ar fi mult mai mici şi aceste împrumuturi nu sunt supuse acelor cote privind datoria publică (datoria publică fiind una limitată)”, ne-a confirmat secretarul judeţului, Dumitru Dumuţa.
Iar pentru ca „bucuria” să fie completă, nu s-au mai dat bani nici pentru întreţineri de drumuri judeţene şi comunale, considerându-se că din plafonul gândit la nivel naţional, primarii şi consiliile judeţene se vor descurca. Dobitocii!
„Este un sistem inechitabil pentru că nu pleacă de la estimarea corectă a nevoilor. Eu cred că o comună de tipul Poienile de sub Munte sau Moisei are nevoi mai mari de 1,5 milioane. În timp ce, să se dea 1,5 milioane Băiţei de sub Codru, de unde sunt eu, şi care este o comună mică, consider că parcă i s-a dat peste nevoile minimale.
Există din câte am înţeles ideea ca la sfârşitul semestrului să se facă o analiză cu privire la încasările realizare, la resurse, şi la modul cum s-au acoperit cheltuielile şi să se aducă corecţiile cuvenite. Sigur, un număr de primării, cele mici, sunt foarte bucuroase. Dar cele mari sunt mai puţin bucuroase. S-a spus că la nivelul Ministerului de Finanţe există rezerve, pentru că nivelul de calcul după care s-au dat banii se referă la veniturile anului 2013. Iar veniturile lui 2014 au fost mai mari, şi şi cele din 2015 sunt mai mari. Lucrurile se vor regla din mers. În mod cert, nicio comună nu va rămâne descoperită cu cheltuielile de funcţionare. Problemele pot să apară în programele de dezvoltare, unde sunt investiţii”.
Dumitru Dumuţa, secretarul Consiliului Judeţean Maramureş