• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 30 Octombrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Octombrie , 2024

Masacrul de la Moisei

În toamna anului 1944, după mai bine de 5 ani de război pustiitor în Europa, armatele hitleristo-hortiste se retrăgeau spre apus, sub loviturile nimicitoare ale trupelor sovietice și aliaților lor.

În așa-numitele „detașamente de muncă” au lucrat mii de români aduși de pe tot cuprinsul Ardealului de Nord care n-au fost încadrați sub arme. Ei au efectuat o serie de lucrări legate de amenajările genistice, drumuri strategice, transportul muniției, al alimentelor sau alte munci de corvoadă. Tratamentul inuman, insultele, bătăile, maltratările i-au făcut să fugă prin păduri, să treacă granița în România. Ocupanții, dându-și seama că localnicii le-ar putea aduce necazuri în desfășurarea luptei de rezistență, au dat ordin de evacuare. Astfel, moiseienii au fost obligați să-și părăsească vetrele, urcând în munți sau coborând pe văile Izei și Vișeului, comuna rămânând pustie.

Oamenii s-au opus acțiunii ocupanților prin acte de sabotaj, prin neefectuarea corectă a lucrărilor, prin fuga din detașamentele de muncă, prin ascunderea în pădure a animalelor, ca acestea să nu fie confiscate.

În apropierea eliberării, care în zonă s-a produs în 13-14 octombrie 1944, autoritățile fasciste de ocupație au organizat adevărate masacre. Masacrul de la Moisei este însă unul dintre cele mai sângeroase.

Sâmbătă, 14 octombrie 1944, în jurul orei 17.00, ocupanții au hotărât să lichideze 31 de români considerați ca dușmani ai statului hortist. Cei mai mulți făceau parte din detașamentele de muncă din localitate sau fuseseră aduși din alte localități, tot cu detașamente de muncă. Alții au fost arestați, pentru că n-au vrut să-și dea animalele ocupanților, așa cum a fost cazul lui Ioan Andreica Vivat și Vasile Drăgan Ivașcu din Vișeu de Mijloc, a lui Gheorghe Grad a Bălioaiei din Săcel și a lui Ștefan Tomoioagă Șlincă din Moisei. Ei au fost urcați într-un camion cu prelată, păziți de 6 soldați și duși la marginea comunei. Aici, 12 dintre ei au fost duși într-o casă, așezați în mijlocul camerei și mitraliați de pe geamuri și din ușă. Ceilalți 19 au fost duși în altă căsuță peste linia ferată și uciși în același mod.

După masacru, au intrat în comună și au distrus podul din sus de pe râul Vișeu, au incendiat centrul comunei în mai multe puncte, au distrus podul de la calea ferată și gara. Văzând fum și cenușă, oamenii au fugit spre Moisei, pe jos ori cu căruța. Au găsit cenușă și jale.

Spre cinstirea memoriei celor împușcați, elevii de atunci, coordonați de învățătoarea Alexandrina Nap, au dat serbări, iar din banii adunați au construit o troiță.

În 1958, organele raionale au construit un obelisc de tip sovietic cu o placă ce avea următorul conținut: „Aici au fost împușcați 29 de maramureșeni care au luptat împotriva fascismului”. De fapt, trei dintre ei erau maramureșeni, doi clujeni și 24 mureșeni. Ulterior, această placă a fost înlocuită cu una care reflecta realitatea.

În anul 1966, sculptorul Vida Gheza a sculptat 12 statui din lemn de stejar, care, din cauza ploilor, s-au înnegrit. Astfel că, în 1972, au fost înlocuite cu altele din piatră de granit.

În 1989, a început construcția unui nou monument din fondurile întreprinderii miniere, secția geologie. Monumentul urma să cuprindă 29 de statui, probabil figurile celor împușcați, însă, ulterior, proiectul a fost abandonat.

În 1983, a fost inaugurată casa memorială care ilustrează tristul episod. Acest moment istoric este prezentat publicului vizitator prin intermediul documentelor, fotografiilor și obiectelor personale ce au aparținut celor uciși.

80 de ani de la Masacrul de la Moisei

 

Luni, 21 octombrie 2024, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, a slujit la Parohia Ortodoxă „Înălțarea Domnului” – Izvorul Dragoș, Moisei, cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la masacrul de la Moisei.

După săvârșirea slujbei, Preasfinția Sa a vizitat capela mortuară a parohiei și a oficiat o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Moisei, în prezența autorităților locale și a credincioșilor.

 

La acest eveniment duhovnicesc au participat și elevii Școlii Gimnaziale ,,Dragoș Vodă”, coordonați de doamna prof. Simona Tomoiagă, care au susținut un moment artistic.

 

Monumentul martirilor de la Moisei reprezintă una dintre atracțiile turistice încărcate de istorie ale Maramureșului. Acesta a fost realizat în amintirea celor 29 de martiri uciși în 14 octombrie 1944 de trupele maghiare, în vâltoarea evenimentelor ce au urmat momentului 23 august din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ansamblul sculptural, încărcat de simbolism, denumit adesea și Monumentul Eroilor de la Moisei, este alcătuit din 12 coloane dispuse circular, fiecare având în partea superioară sculptat câte un chip.

 

Text: Pr. Adrian Dobreanu

   

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.