• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Aprilie , 2012

Sorin Bota, un senator care critică!

Perioada care urmează este una agitată pentru toată zona politica românească. Alegerile locale din luna iunie vor deschide „balul”, iar cele din noiembrie vor confirma câştigătorul. Cum cei de pe locul unu iau totul, confruntarea politică ce a început să se poarte prin ţară a devenit tot mai interesantă. În aceste zile, politicienii sunt cei mai căutaţi. Vrem, nu vrem, ei sunt cei ce vor decide soarta românilor.

O nouă moţiune de cenzură a fost depusă de opoziţia unită din Parlament. Sunt şanse ca ea să treacă, afirmă mulţi.

O astfel de situaţie ar complica sau ar simplifica scena politică românească. GAZETA de Maramureş încearcă să aducă în faţa cititorilor cât mai multe opinii legate de moţiune, de alegeri, de politica momentului. Senatorul PSD de Maramureş, Sorin Bota, este unul dintre cei mai critici politicieni. Critică puterea, dar şi opoziţia când consideră că a greşit.

 

Reporter: Are şanse să treacă moţiunea depusă de opoziţie?

Sorin Bota: Şansele sunt mari, în contextul în care parlamentarii independenţi şi care au fost ai actualei puteri au conştientizat faptul că au susţinut mult prea mult o putere care nu a acţionat în interesul oamenilor atât cât ar fi vrut ei. Atunci au unica ocazie sau ultima ocazie de a face ceva în sensul aşteptărilor pe care oamenii le au.

 

Rep.: Ce s-ar întâmpla dacă ar trece moţiunea?

S.B.: Ar cădea guvernul şi ar urma o serie de ipoteze de lucru. Ar fi şanse să organizăm alegeri anticipate, asta dacă lucrurile s-ar întâmpla într-un ritm accelerat. Să cadă şi următorul guvern şi aşa mai departe. Dacă nu, ar fi şansa ca să se instaleze un guvern care să gestioneze ţara până la alegeri. Şi care să asigure nişte alegeri mai corecte.

 

Rep.: Ar fi un bine şi pentru alegerile locale şi cele parlamentare?

S.B.: Da! Şi la cele locale, dar cele mai importante sunt cele parlamentare. Indiferent de ce se întâmplă acum la locale, guvernarea viitoare se va decide în toamnă.

 

Rep.: Dincolo de avantaje tehnice, teoretice, un succes al moţiunii ar aduce ceva mai bine pentru români? Mă refer la concretul palpabil.

S.B.: Sigur că vor avea ceva de câştigat. Au şansa şi perspectiva clară că lucrurile se vor schimba. Majoritatea populaţiei doreşte o schimbare. Unii asistă pasiv, iar alţii asistă cu neputinţă la dorinţa de schimbare a celor mulţi, şi care nu se poate realiza pentru că sunt unii şmecheri şi au anumite pârghii care denaturează votul lor, al celor mulţi. Dacă va trece moţiunea, această situaţie va dispărea.

Este clar că românii vor o schimbare, dar problema lor este că mulţi dintre ei sunt sceptici că se poate şi realiza.

 

Rep.: Revenind la alegerile locale. Mai sunt două luni şi jumătate până se va merge la vot. Cum percepe senatorul Sorin Bota pregătirile pentru acest important examen, ale celor din USL Maramureş?

S.B.: Sunt întârziate, mult întârziate pregătirile şi organizarea alegerilor. S-a pierdut mult timp cu negocierile în cadrul coaliţiei fără ca să existe în paralel o echipă care, indiferent de cum decurg negocierile pe funcţii şi aşa mai departe, să lucreze la ofertă, la organizarea alegerilor, a campaniei şi ce mai este necesar pentru a fi câştigători. Probabil s-a mers pe principiul: „las’ că le rezolvăm noi atunci”. Ca atare, vom trage o acţiune pompieristică, care uneori dă rezultate, nu întotdeauna sunt rele. Dar, la un mecanism de trei partide, trebuie mai multă organizare. Experienţa mea politică, organizatorică de evenimente, de acţiuni electorale, de campanie, îmi permite să vorbesc. Nu doresc să critic de dragul de a critica, îmi spun părerea pe un segment pe care îl stăpânesc.

 

Rep.: Cum se vede PDL Maramureş, principalul contracandidat al celor de la USL?

S.B.: Încă stabil! Încă nu a dat cutremurul în ei! Nu i-a atins unda de şoc din sud, din zonele seismului politic şi social.

 

Rep.: Haideţi să punctăm situaţia competiţiei electorale. Ce s-a făcut bine şi ce s-a făcut rău în opoziţia maramureşeană?

S.B.: Rău s-a făcut… negocierea asta aberantă, absurdă, în interiorul USL, referitoare la numărul de consilii judeţene care sunt arondate unora sau altora dintre partide. În acest mod s-a făcut rabat de la cealaltă regulă de bază în care cel mai bine clasat candidează. Dacă s-ar fi respectat această regulă, ar fi fost alocate alte poziţii compensatorii pentru ceea ce nu se putea îndeplini la primul criteriu. Mă refer la paritatea aproximativă între ACD şi PSD şi cel mai bine clasat, pentru a maximaliza votul. E! Uneori se aplică, alteori nu se aplică… că… a fost stabilit târziu candidatul, nu comentez ce se întâmplă, de ce nu a fost stabilit.

 

Rep.: Dar bine! S-a făcut ceva bine?

S.B.: Unele lucruri s-au făcut bine! Dar prea puţine, deocamdată! Timp de recuperat, teoretic există. E ca la fotbal. Există şanse teoretice ca Steaua să câştige campionatul! Trebuie să piardă ceilalţi şi să câştige numai Steaua. Adică, trebuie să piardă în continuare Mircea Man, puncte electorale, simpatie… şi să câştige celălalt.

 

Rep.: La aceste alegeri se va mai uza de metoda atât de incriminată, a mitei electorale?

S.B.: Clar! Fără discuţie! Pe asta şi mizează Mircea Man. Să nu vă imaginaţi că Mircea Man are simpatie suficientă. Că are realizări politice, economice în Maramureş. De fapt, nu are niciuna! Din punctul meu de vedere, nu a făcut nimic. A tocat banii judeţului fără să realizeze ceva. El mizează pe o bună organizare logistică în teritoriu şi pe mormanul de bani furaţi în cei patru ani de zile, el şi partidul lui, cu care va cumpăra, sub diverse forme, voturi. Mai direct, indirect, mai cu găleata, cu şapca, cu plicul, nu contează. Să cumpere, doar! Acesta e scopul.

 

Rep.: Care ar fi, în acest scenariu prezentat, replica celor din USL?

S.B.: Să îi prindă şi să îi demaşte. Atunci va şti toată lumea. Dacă vom face şi noi acelaşi lucru, nu am rezolvat nimic. Nu poţi să ţii pasul cu banul furat. Într-o campanie, ai bani cât ai. Dacă ai bani făcuţi peste noapte, cheltui, dacă sunt ai tăi, te uiţi de două ori cum îi cheltui.

 

Rep.: În ultimele săptămâni aţi fost întrebat de nenumărate ori dacă veţi candida, până la urmă, la Consiliul Judeţean. Veţi candida?

S.B.: Dacă sondajele de opinie de săptămâna viitoare, de precampanie, vor indica o iminentă schimbare a candidatului, îmi voi pune serios această problemă. Dacă avem un candidat care de o lună de zile a recuperat faţă de momentul în care a fost anunţat şi are şanse să recupereze şi să câştige, va avea în mine un aliat. Pe mine mă interesează să nu câştige Mircea Man. Dar lucrurile nu depind de mine. Scopul vieţii mele nu este să mă bat cu Mircea Man în politică. Sau viaţa mea nu are doar un singur scop.

 

Rep.: Cine realizează sondajul?

S.B.: Nu ştiu! Voi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.