• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

Marian Lupu sau pe scurt… Lupino

În urmă cu 25 de ani, Marian Lupu, unul din tinerii Băii Mari, a ieşit în spaţiul public cu desene şi caricaturi. A fost începutul. În momentul de faţă, Marian Lupu, cu numele de „scenă” Lupino, este între cei mai buni 15 caricaturişti ai României. Are peste 5000 de desene apărute în ţară şi străinătate.

 
 

Înainte de 1989, la Casa de Cultură a Tineretului din Baia Mare a luat fiinţă cenaclul Maranova. Iniţiatorii, câţiva tineri, printre care Ilie Tudor (actualul consilier local PSD), Marian Lupu, Viorel Mociran, Sorin Câmpeanu. A fost mai mult decât un cenaclu, a fost un fenomen ce a luat fiinţă într-un oraş în care nu se întâmpla nimic, metaforic vorbind.

La acea vreme, Casa Tineretului îşi respecta statutul şi oferea tinerilor posibilităţi, spaţiu de exprimare. Tot atunci a luat fiinţă şi un cenaclu literar condus de Nicoară Mihali, actualul scriitor.

 

Maranova a fost altceva! Se făcea grafică, desen, pictură, se făceau audiţii muzicale, în special cu muzică electronică, devenind un cenaclu de anticipaţie şi artă vizuală de anticipaţie. O astfel de definiţie a suscitat multe polemici în rândul celor care activau în cenaclurile SF, destul de numeroase şi de calitate.

Dacă în alte locuri literatura era pe primul loc, în Baia Mare, grafica şi pictura au fost zonele de forţă. Mulţi tineri au început să vină la Maranova, să lucreze, să expună.

Aşa s-a reuşit ca în 1989 să se aducă în Baia Mare Expoziţia Naţională de Artă Vizuală de Anticipaţie. A fost un succes al celor de la Maranova, un succes pentru care s-a lucrat mult, s-a investit mult, de la talent, la bani. Cenzorul judeţului de la acea vreme nu a văzut cu ochi buni manifestarea, dar nu a avut ce face, au fost mulţi invitaţi de seamă din ţară, iar ca preşedinte al manifestării a fost adus Alexandru Mironov, realizator la televiziunea română şi autor de SF. Puţin a lipsit să vină în nordul ţării şi C.T. Popescu, pe atunci un scriitor de SF de bună calitate.

Printre cei de la Maranova, Marian Lupu s-a remarcat cu grafică şi pictură într-un stil propriu, dar şi caricatură.

 

După Revoluţie, grupul Maranova s-a risipit, dar spiritul Maranova a rămas. Şi în 2014, sala de sus de la Casa de Cultură a Tineretului se numeşte tot Maranova.

Marian Lupu a rămas singurul dintre cei de atunci care lucrează constant în desen. Este membru al UAP, sucursala Baia Mare, membru al Asociaţiei Caricaturiştilor din România. A publicat, în numeroase publicaţii din ţară şi străinătate, peste 5000 de caricaturi. Are lucrări în colecţii particulare din România, Franţa, Elveţia, Germania, Norvegia, Italia, Ungaria, SUA.

 

Premii în Baia Mare, Gura Humorului, Haifa - Israel, Teheran - Iran, Seoul-Korea, Caratinga-Brazilia, Ankara-Turcia, Palm Bay - SUA, Hasharon - Israel, Daejeon - Korea, DeGeus-Belgia.

 

Expoziţii personale:

 

1995 mai-Baia Mare, 1998 aprilie- Baia Mare - hol prefectură-grafică şi pictură, 2001 mai - Baia Mare, 2003 septembrie - Baia Sprie - muzeu - grafică şi pictură, 2004 - Baia Mare-Piaţa Albina-grafică satirică, 2005, în Vişeu de Sus - Casa de cultură – caricatură, 2006 oct., Baia Mare - Autogară - grafică satirică, 2007 mai, Baia Mare, 2008 sept.,Baia Mare - Piaţa Revoluţiei -grafică satirică, 2009 nov., Baia Mare – caricatură, 2010 sept., Combs-la-Ville Franţa – Primărie – caricatură, 2011 iulie, Baia Mare - grafică şi pictură.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.