Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Marian Lupu pe simezele chinezeşti
Festivalul Internațional de Artă Drumul Mătăsii (Silk Road) 2018 organizat de Ministerul Culturii și Turismului al Poporului din Republica China, Guvernul Poporului din Provincia Shaanxi și Universitatea de Arhitectură și Tehnologie Xi’an a avut loc în lunile septembrie-octombrie la Muzeul de Artă Modernă Contemporană din Xi’an, orașul soldaților de teracotă, o metropolă cu șase milioane de locuitori.
Evenimentul este un nou start în construcția Drumului Mătăsii (din punct de vedere economic) și crearea unui pod cultural între poporul chinez și culturile lumii.
Dintre miile de lucrări venite din întreaga lume, 2.000 au fost acceptate pentru o a doua selecție, iar Juriul Internațional Academic Committee format din critici de artă plastică din Korea, Coasta de Fildeș, SUA, China, Germania au ales 306 lucrări ale unor artiști plastici din 115 țări, reprezentând diferite regiuni și culturi cu caracteristici artistice multiple.
Lucrările de artă contemporană sunt foarte diverse - pictură, grafică, gravură, fotografie, sculptură, artă decorativă, monumentală, instalație - și au fost panotate de un grup de curatori din Germania, Estonia, Malaezia, China, Sudan, Korea.
Singurul artist plastic român acceptat în expoziție a fost băimăreanul Marian Lupu care a fost recompensat cu Diploma de Onoare și un catalog de 320 de pagini editat în condiții grafice excepționale. Lucrarea expusă în galeria muzeului este intitulată „Trenul Deșertului” (Desert Train) și este o pictură realizată în tehnică mixtă reprezentând o analogie la înlocuirea vechilor caravane de cămile din deșerturile asiatice cu tehnologia modernă înfățișată de trenul-mașină.
Expoziția cu lucrările premiate a fost văzută de peste un milion de chinezi, turiști și invitați speciali.
Marian Lupu este un personaj special, un artist atipic, un tip cu umor sec, dar şi un pictor cu o tuşă sigură, dar atipică.
Am vorbit preţ de câteva minute despre experienţa chinezească.
„Internetul este un loc al tuturor posibilităţilor, iar arta în acest spaţiu naşte drumuri nebănuite începând de la creaţie până la actul vânzării.
În acest peisaj, unul dintre miile de prieteni de pe facebook, Xiaoming Song m-a invitat să completez o cerere şi o procedură complicată de trimite a lucrărilor pentru a mă înscrie la selecţia pentru Salonul Internaţional de Artă Contemporană Silk Road (Drumul Mătăsii).
Anul trecut au fost selectaţi doi artişti din România: Maria Balea, membru al UAP România, din Arad, şi Marian Lupu, membru al UAP, din cartierul Săsar. În acest an am fost singurul român selecţionat, menţionând că în acest timp UAP Maramureş, cu banii contribuabililor şi-au dat premii între ei şi au avut câţiva invitaţi din ţară şi din afară (miniştri, critici de artă, directori de muzee). Dar trecând peste «vicisitudinile artei», fiecare artist care nu are un impresar sau o galerie care să îi ţină spatele trebuie să se descurce singur.
Chinezilor le-a plăcut trenul meu «Desert Train». În acest an am primit patru premii internaţionale: premiul doi, Bobritsa-Ucraina; premiul trei, Codogno-Italia; premiul special Prix Memorial Caen-Franţa şi premiul de onoare Xi-an-China. În acest timp, artiştii plastici băimăreni au primit spaţii de expunere, ateliere, premii de la primărie.
Dar un băimărean plecat în SUA şi care se ocupă cu arta mi-a comandat nişte trenuri pictate pe pânză. Totul se leagă! Şi uite aşa, epigonii Şcolii Băimărene de Pictură ajung într-o piaţă globalizată a artei”, a spus Marian Lupu.