• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Septembrie , 2012

Marea rectificare

Recent, Executivul a aprobat proiectul de rectificare pe anul 2012. Actul normativ include reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea acelei părţi din pensii încasate ilegal.

 

Executivul a aprobat, în şedinţa de săptămâna trecută, proiectul de rectificare bugetară pe anul 2012. Premierul Victor Ponta a declarat că: „Am preluat în luna mai un buget deja aprobat de vechea majoritate parlamentară şi vechiul Guvern cu o filosofie de austeritate, antisocială. A trebuit să facem realocările necesare”.

 

Conform acestuia, Guvernul a aprobat rectificarea bugetara pornind de la obligaţia acordurilor cu creditorii internaţionali. Noul proiect este focalizat pe un deficit bugetar de 2,25% din PIB în 2012, anteriorul nivel preconizat fiind de 1,9%. Premierul susţine că proiectul de rectificare include reîntregirea salariilor bugetarilor şi restituirea acelor părţi din pensii încasate în mod ilegal, sume necesare pentru angajarea a 564 de judecători şi grefieri, dar şi bani pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi: „Am prevăzut în buget sumele pentru angajarea a 564 de judecători şi grefieri, magistraţi şi personal auxiliar pentru a putea implementa de la 1 februarie 2013 Codul de procedură civilă”, a menţionat premierul.

 

Guvernul a prevăzut, de asemenea, 200 milioane lei pentru plata arieratelor administraţiilor locale “lăsate să moară de vechiul regim”. “Banii sunt pentru plata datoriilor pe care le aveau administraţiile locale”, a adăugat premierul.

 

Rectificarea bugetară pe 2012 a determinat diminuarea veniturilor cu 2,7 miliarde de lei, iar a cheltuielilor cu 1,3 miliarde de lei, deficitul urmând să se majoreze cu 1,4 miliarde de lei, se arată într-o ordonanţă publicată luni în Monitorul Oficial. Actul normativ mai arată că sumele defalcate din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale se majorează cu 612,9 milioane lei, din care 500 milioane de lei pentru achitarea unor arierate.

 

„Noi am preluat ceva din mers şi aşa trebuie să-l ducem până la sfârşitul anului, aplicând doar acele corecturi absolut necesare, fie că este vorba despre banii pe care îi returnăm bugetarilor, fie că este vorba despre îndreptarea acelei cumplite nedreptăţi referitoare la pensii, fie că este vorba de faptul că astăzi asigurăm finanţarea pentru însoţitorii persoanelor cu dizabilităţi. Mi s-a părut criminal să faci un buget în care să nu prevezi bani pentru aşa ceva şi practic, persoanele cu dizabilităţi ar fi fost condamnate să nu mai aibă însoţitori plătiţi în această perioadă. Trebuie să încercăm să vedem ce facem cu autorităţile locale care au fost în mod intenţionat aduse în stare de faliment pentru că nu răspundeau din punct de vedere politic unor aşteptări. Trebuie să vedem mai ales ce facem cu cazuri punctuale, înţeleg că astăzi reuşim să asigurăm banii pentru doctoranzi, dar şi bursele pentru aceştia” - Premierul Victor Ponta.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.