• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Decembrie , 2021

Marea brambureală a testării în școlii

După luni de amânări, săptămâna trecută au fost distribuite în sfârșit testele de salivă în școli. Doar că, imediat ce s-au terminat controversele privind administrarea lor și veridicitatea rezultatelor, stocurile s-au ...epuizat.

Povestea testării gratuite a elevilor cu teste non-invazive a fost, încă de la început, o adevărată telenovelă. Principala problemă a fost inițial amânarea și răsamânarea testelor. Când, după luni bune de așteptare, guvernanții au anunțat triumfători că în sfârșit „habemus teste”, au început controversele privind administrarea lor. Mai exact, guvernanții au descoperit abia acum că foarte puține școli au cabinete medicale școlare. Astfel că responsabilitatea testării elevilor urma să cadă pe umerii profesorilor, care, firesc, au refuzat în marea lor majoritate acest lucru. Astfel că s-a ajuns la o soluție de compromis „nici așa”, „nici așa”. Mai exact, s-a stabilit că școala este cea care va decide dacă testarea elevilor se va face în instituția de învățământ sau ea va fi făcută de către părinți, acasă. Cum testele nu sunt obligatorii, pentru că nu există bază legală, s-a ajuns ca testarea să treacă practic în „responsabilitatea părinților”. Unii, însă, au căzut testul responsabilității, pentru că, săptămâna trecută, după ce elevii au primit testele gratuite aferente primei săptămâni de testare, au și apărut pe site-urile de profil teste de salivă de vânzare. O altă problemă o reprezintă veridicitatea rezultatului sau modul corect ori incorect în care sunt apli­cate, foarte multe dintre testele de săptămâna trecută având rezultat fals pozitiv. Oricum, potrivit instrucțiunilor, testul cu rezultat pozitiv trebuie confirmat și printr-un test PCR.
Întrebat dacă nu se poate verifica testarea elevilor pe baza trimiterii rezultatelor, după ce mai multe teste au fost vândute pe OLX, ministrul Sorin Cîmpeanu a mai spus că „procedura de verificare a bunei credințe nu poate exista. Atâta vreme cât nu ne bazăm pe responsabilitate și încredere, nu avem niciun fel de șansă. Pot spune că, dacă s-au vândut 3 teste pe internet, înseamnă că sunt 1 la un milion, dacă s-au vândut 30, în­seamnă că sunt 1 la 100.000, dacă s-au vândut 300 este 1 la 10.000.
Ceilalți, nu acel unu iresponsabil care a vândut testele pe internet, sunt convins că le-au folosit. Și dacă le-au folosit, înseamnă că am reușit să preîntâmpinăm niște probleme. Nu rezolvă problema, dar ajută. Alături de respectarea regulilor de protecție sanitară, de vaccinare, această testare ajută.
A ajutat și în alte state europene. Testarea noninvazivă pe baza de salivă, așa cum este ea, lipsită de acuratețe. Este un plus mic, dar un plus”, a mai declarat Sorin Cîmpeanu.

Trecând și peste aceste probleme, s-a ajuns din nou la problema inițială: lipsa testelor. Ministerul Educației a sesizat că stocul s-a terminat: „Avem o instrucțiune a ministrului Sănătății care spune că testarea se face de două ori pe săptămână. Avem 3.250.000 de beneficiari, preșcolari, elevi și personal din învățământ. Am avut 6,5 milioane de teste, exact pentru două testări într-o săptămână. Am în­țeles că s-au mai livrat încă 2,4 milioane care nu ajung pentru testarea din ziua de luni, 13 decembrie, darămite pentru joi. Tocmai de aceea am solicitat un grafic de livrare, ca să știm că avem teste și că se aplică hotărârea CNSU”, a declarat Sorin Cîmpeanu, miercuri seara, la un post TV.
Ministerul Educației a cerut miercuri, printr-o scrisoare adresată Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), condus de Raed Arafat, graficul livrărilor de teste de salivă pentru școli, în condițiile în care cele rămase sunt insuficiente pentru săptămâna următoare. Testele din școli sunt in­su­ficiente chiar și pentru administrarea din prima zi a săptămânii, luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene, precizează Ministerul Educaţiei.
„Vă rugăm să ne transmiteți cu celeritate graficul de aprovizionare eșalonată cu teste de salivă, în condițiile în care testele primite au fost distribuite integral către unitățile de învățământ pentru administrare în săptămâna 6-12 decembrie, iar diferența rămasă nu acoperă necesarul pentru săptămâna 13-19 decembrie, fiind insuficientă chiar și pentru admi­nistrare în prima zi a săptămânii – luni, 13 decembrie, conform datelor transmise de inspectoratele școlare județene”, se arată în scrisoarea Ministerului Educației.

Așa că epopeea testării în școli este deocamdată în aer. Deh, „atât s-a putut”! Din nou.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.