• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 1 Octombrie , 2013

Mare sărbătoare la Academia Română

Academia Română, cel mai înalt for ştiinţific şi cultural al Ţării, obişnuieşte să cinstească elita intelectuală românească prin organizarea unor manifestări evocative sau unor sesiuni de comunicări adecvate domeniului celui sărbătorit. A fost şi cazul recentei Sesiuni omagiale ţinute joi 19 septembrie a.c. ora 10.30, în Aula Academiei, şi consacrate Acad. IONEL VALENTIN VLAD, vicepreşedinte al Academiei Române, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani.

 
 

Se ştie că prin originile sale (evident nobile!) fizicianul şi inginerul Vlad este maramureşean. De la acest loc mirabil şi admirabil - Maramureşul Voievodal - se revendică Magnificenţa Sa de câte ori are ocazia. A fost prezent şi anul trecut şi anul acesta la activităţile culturale, tradiţionale deja, defăşurate la Săliştea de Sus, de unde se trage ramura sa maternă, la Centenarul Gheza Vida din 28 februarie a.c., la alte acte şi fapte academice şi culturale care au legătură cu istoria ţinutului nostru, cu tradiţiile sale, cu performanţele sale culturale contemporane.

 

Cu această ocazie specială au vorbit extrem de laudativ: Acad. Ionel Haiduc, Preşedintele Academiei Române, Acad. Dan Berindei, Vicepreşedinte, Acad. Ion Tighineanu, Prim -vicepreşedinte al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Acad. Bogdan Simionescu, Preşedintele Filialei Iaşi a Academiei Române, Acad. Florin Filip, Preşedintele Secţiei de Ştiinţă şi Tehnologia Informaţiei, Acad. Alexandru Surdu, Preşedintele Secţiei de Filosofie, Teologie, Psihologie şi Pedagogie, Acad. Horia Scutaru, de la Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară, Prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, Preşedintele Senatului Universităţii Politehnice Bucureşti, Preşedintele Secţiei de Chimie a Asociaţiei Oamenilor de Ştiinţă din România, Senator, Preşedinte al Comisiei de Învăţământ din Senatul României, Prof. univ. dr. Ştefan Antohe, Decanul Facultăţii de Fizică a Universităţii din Bucureşti.

 

Din partea ASTREI Sibiu a transmis mesaje de felicitare prof. univ. dr. Dumitru Acu, Preşedinte, ştiut fiind faptul că între cele două instituţii există o legătură intimă, încă din deceniul şapte al secolului al XIX-lea, Asociaţiunea constituind un sprijin important la fondarea Academiei Române. Mesajele şi trofeele maramureşene transmise spre sărbătorit au fost prezentate de către colegul şi colaboratorul nostru prof. dr. Teodor Ardelean. Spre o bună înţelegere a nivelului retoricii performate cu această ocazie şi a „tratamentului” de care se bucură Domnul Acad. Ionel Valentin Vlad ilustrăm comentariul nostru cu câteva decupaje.

 

Iată cum sună Mesajul PSS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureşului şi Sătmarului:

 

„Dăruim această sfântă icoană, Academicianului Ionel Vlad, vicepreşedinte al Academiei Române, cu ocazia sesiunii omagiale organizate de Academia Română la cea de-a 70-a aniversare a excelenţei sale, cu aleasă cinstire şi deosebită preţuire, pentru dragostea pe care o poartă Maramureşului unde-şi are rădăcinile strămoşilor. Din partea unui fiu al Maramureşului care slujeşte cu aceeaşi dragoste şi demnitate ca toţi fiii cu rădăcini în Maramureş.”

 

Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu a trimis ilustrului sărbătorit o Plachetă omagială cu textul: „Distincţie de excelenţă domnului Academician Ionel Valentin Vlad în semn de profund respect şi aleasă apreciere pentru un mare prieten al Maramureşului.”

 

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare a transmis Vicepreşedintelui Vlad o Scrisoare de suflet, i-a dăruit cartea „Maramureşul din cuvinte” şi un roll-up, daruri mult apreciate de cei prezenţi la Sesiunea omagială.

Revista „Familia Română” l-a gratulat pe sărbătorit cu trofeul „Cel mai bun partener”, pentru sprijinul şi colaborarea de până acum pentru românii de pretutindeni.

 

Din partea „GAZETEI de Maramureş” au fost trimise numerele noastre în care s-a scris pe parcursul acestui an despre Domnul Acad. Ionel Valentin Vlad, iar din partea Prefectului Anton Rohian o carte excepţională apărută la Sighetu Marmaţiei, în urma derulării unui proiect european, „Maramureşul acvatic”. Cu aceeaşi ocazie, Domnul Acad. Vlad a primit şi o colecţie de „simboluri tricolore” dăruite de către creatorii de artă populară din Maramureş.

Cred că realizaţi că toate acestea au constituit, în Aula Academiei, prin vocea inegalabilului orator Dr. Teodor Ardelean, un moment de mare încărcătură emoţională, ceea ce a făcut ca admiraţia pentru Maramureş, pentru instituţiile sale culturale, religioase, administrative şi de presă să fie de nivel superior. Ceea ce ne învredniceşte să concluzionăm că în Maramureş valorile reale sunt cinstite cu adevărat şi cu asupră de măsură.

 
 

La mulţi ani „Celui mai mare iubitor de Maramureş din ACADEMIA ROMÂNĂ”, Acad. IONEL VALENTIN VLAD!

 
 

Maramureşul a dat Celui mai înalt forum de ştiinţă şi cultură - Academia Română - nume ilustre, începând cu întemeietorii Iosif Hodoşiu şi Alexandru Roman (membri fondatori din cadrul provinciilor istorice Maramureş şi Bihor) şi continuând cu alte nume „sonore”. Şi la ora actuală, în structura membrilor titulari, există figuri ilustre printre care trebuie amintiţi Nicolae Breban şi Augustin Buzura. Dintre toţi, însă, se detaşează prin dragostea sa făţişă, dinamică şi militantă pentru „Tot ce înseamnă Maramureş” Academicianul Ionel Valentin Vlad.

Deşi născut la Bucureşti (22 septembrie 1943), inginerul şi fizicianul, profesorul universitar şi apoi academicianul (din 9 martie 1991) Ionel Valentin Vlad îşi afirmă, de câte ori are ocazia, „rădăcinile” sale maramureşene (Borşa şi Săliştea de Sus).Acum, la împlinirea frumoasei vârste de 70 de ani, prietenul meu şi al maramureşenilor afişează o tinereţe debordantă. Având în ultimii ani dese contacte şi colaborări cu Academia Română (lansări de cărţi, simpozioane, sesiuni omagiale, acordări de premii...) l-am întâlnit tot mai jovial şi mai sentimental, tot mai deschis şi mai hotărât de a servi „cauza Maramureşului în Ţară şi în Lume”.

Deoarece „s-a făcut din joi duminică”, adică Domnul academician Vlad este sărbătorit azi, 19 septembrie 2013, printr-o Sesiune Omagială la Academia Română, alături de toţi colegii mei de la Biblioteca Judeţeană, de la „Familia Română”, de toţi iubitorii Domniei Sale din Maramureş, din structurile ASTREI, îi spunem sincer, simplu, deschis şi din inimă: La Mulţi Ani! şi multe bucurii (duhovniceşti, de cunoaştere, de comunicare, de comuniune, de prietenie, de cauză comună etc.) alături de toţi cei dragi. Dumnezeu să reverse pe mai departe asupra Magnificenţei Voastre Ionel Valentin Vlad darurile sale minunate (hărnicie, acribie, seninătate, plinătatea inimii, prietenie şi toate celelalte dintr-o lungă listă!).

 Vivat! Crescat! Floreat!
 
 Prof. dr. TEODOR ARDELEAN
Director Biblioteca Judeteanã
„Petre Dulfu” Baia Mare
Redactor sef revista „Familia Romãnã”

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.