Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Maratonistul Dragoş Radu, medic ortoped, şef de secţie!
Medicul ortoped Dragoş Radu din Baia Mare este şef de secţie la Spitalul Judeţean şi un împătimit alergător de cursă lungă. De mai bine de cinci ani aleargă pentru sănătatea sa, dar şi pentru satisfacerea unui hobby destul de pretenţios şi greu de pus în practică. După ce a căpătat experienţă, dar şi rezistenţă, medicul Dragoş a trecut la nivelul superior, a început să alerge maraton! O poveste incredibilă a unui om de 57 de ani ce reuşeşte să facă istorie pentru sportul de amatori băimărean. Cu menţiunea că a alerga un maraton nu este chiar o treabă de amatori!
Am aflat de pasiunea medicului ortoped şi i-am făcut o vizită pentru a afla ce te poate determina, la o vârstă la care te gândeşti la pensie, să alergi ore în şir. Doar el şi o pasiune descoperită prea târziu pentru a deveni o profesie.
„Alerg din 2010. La început am alergat distanţe mici, după care distanţe din ce în ce mai mari. Autodidact, mă antrenez în parc, unde sunt kilometri întregi pentru alergat şi este acces. După ce am început să alerg distanţe mari, am început să visez la alergatul maratonului, deoarece este proba supremă la care visează orice alergător după ce începe să alerge 20-30 de kilometri fără probleme, indiferent de vârstă şi oameni obişnuiţi ca mine, nu mă refer la alergătorii profesionişti.
Primul maraton l-am alergat în 2014 la Viena. În momentul în care m-am hotărât să alerg cei 42 de kilometri le-am promis fetelor mele că voi alerga câte un maraton pentru fiecare dintre ele. De aceea am alergat pentru fiica mea cea mare la Viena, ea fiind studentă acolo, iar în noiembrie 2015 am alergat pentru fiica mea cea mică maratonul de la New York. Cu asta mi-am îndeplinit promisiunea”, a spus medicul băimărean.
Vocea lui Dragoş este liniară, nu are volum, dar te calmează, te linişteşte.
„Ce să spun, este o experienţă extraordinară...Şi distanţa în sine, nu este chiar aşa de uşor să alergi 42 de kilometri, dar atmosfera de concurs este incredibilă, cât şi prin numărul participanţilor, cât şi prin dorinţa tuturor, oameni obişnuiţi ca mine de a duce cursa până la capăt. Acesta este scopul, să termine cursa, timpul nu are nicio importanţă! Timpul este important doar pentru cei care aleargă pentru bani şi care sunt foarte puţini, cam 10-20 la fiecare concurs. Restul de mii de participanţi aleargă pentru glorie!”, a spus Radu Dragoş.
De menţionat că la cursele de maraton, profesioniştii alergă împreună cu amatorii cu menţiunea că sunt mii de participanţi.
De exemplu, cursa de la New York, cel mai mare maraton din lume, cel mai râvnit, adună la strat circa 50.000 de concurenţi.
Mai mult de atâta nu se poate din motive organizatorice. Nu există timp suficient într-o zi pentru ca traseul să fie parcurs de mai mulţi concurenţi.
La New York se aleargă în valuri, decalate cu 40 de minute până la o oră. Alergătorii de performanţă aleargă primii pentru a nu fi deranjaţi de ceilalţi.
„La cursa din SUA au fost patru valuri, fiecare de peste 10 mii de concurenţi. De aceea traseul de 42 de kilometri este tot timpul ocupat!”, a spus medicul băimărean.
El a scos un timp bun, peste patru ore, dar este foarte mândru că a reuşit să străbată cei peste 42 de kilometri şi a trecut linia de sosire cu gândul la familie, la fetele sale şi la promisiunile făcute acasă.
Dragoş Radu ne-a povestit despre atmosfera incendiară din New York, înainte şi în timpul cursei. Se face o paradă a ţărilor participante, cu drapelele naţionale, tot tacâmul unei competiţii sportive de înaltă ţinută.
În 2015, medicul băimărean a fost singurul român participant, asta dacă nu îi punem la socoteală şi pe cei din Moldova.
El a mărturisit că este tentat să continue cu alergatul maratoanelor deoarece îi place şi a devenit o pasiune frumoasă, sănătoasă, deosebită.