Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
„Maramureşul: ziare şi ziarişti - de la începuturi şi până în 1945”
Sub semnul Centenarului Marii Uniri, la Centrul Cultural Sighetu Marmaţiei a avut loc lansarea volumului „Maramureşul: ziare şi ziarişti - de la începuturi şi până în 1945”, autor Ioan Ardeleanu-Pruncu, Editura Valea Verde.
Ioan Dorel TODEA
Sighetenii (de diferite vârste și profesii) au umplut sala până la refuz, dovedind un interes deosebit pentru o carte ce reprezintă pagini din istoria culturală a Maramureșului voievodal.
Evenimentul a fost deschis de prof. dr. Ioan Dorel Todea care a vorbit despre contextual apariției acestei cărți, despre personalitatea prof. Ioan Ardeleanu-Pruncu care a avut o bogată activitate în domeniul cultural, reprezentând unul din intelectualii de valoare ai municipiului, despre munca în construirea cu instrumente de cercetare științifică a unei cărți „cu greutate la propriu dar și la figurat”!
Moderatorul Ionică Mariș și editorul cărții, a invitat să ia cuvântul pe domul prefect al județului Maramureș, Vasile Moldovan, primarul municipiului Horia Scubli, conf. univ. dr. Gheorghe Mihai Bârlea, jurnalistul și poetul Gheorghe Pârja și prof. Rodica Gheorghiu.
Autorul cărții s-a adresat celor prezenți, plin de emoții, dar și cu bucuria unei realizări pe care a dedicat-o Centenarului Marii Uniri, dar și lui însuși la împlinirea a 75 de ani! Poezia pe care a citit-o, dedicată Zilei Naționale a României, a primit ropote de aplauze din partea celor prezenţi. A urmat apoi sesiunea de autografe.
Deși cartea se referă la jurnaliștii maramureșeni, constituind un exemplu de urmat, în sală nu a fost prezent niciun reprezentant al presei scrise, radioului sau televiziunii locale, lucru care a început să ne obișnuiască, aceștia nu și-au făcut prezența nici la alte evenimente culturale, unele de importanță națională sau chiar internațională!
„Cartea - aşa cum reiese din titlul său - este în principal o radiografie a apariţiei şi dezvoltării gazetăriei şi a primilor gazetari în Maramureşul istoric, dar şi o frescă dedicată evocării acestei regiuni, mai cu seamă din perspectiva vieţii culturale dar şi sociale, a unor evenimente uitate sau insuficient cunoscute. Pe lângă un studiu amplu al principalelor ziare dar şi al altor periodice apărute de la originile gazetăriei româneşti şi până la instalarea comunismului şi o trecere în revistă a principalilor gazetari ai acestor locuri - cei care au aflat de la părinţi sau au fost contemporani, vor avea ocazia să îşi amintească cu plăcere, iar cei tineri vor afla cu uimire despre viaţa culturală şi artistică nespus de bogată a Sighetului din primele decenii ale secolului XX, despre evenimentele de tot felul organizate aici şi despre personalităţile de prim rang care ne-au vizitat cu aceste ocazii.” - Dragoș Ardelean.
Cei care se vor apleca asupra cărții vor afla lucruri inedite şi interesante din istoria locală, „întru aducerea aminte a unor vremuri apuse şi a unor iluştri înaintaşi”.
„Cartea - aşa cum reiese din titlul său - este în principal o radiografie a apariţiei şi dezvoltării gazetăriei şi a
primilor gazetari în Maramureşul istoric, dar şi o frescă dedicată evocării acestei regiuni, mai cu seamă din perspectiva vieţii culturale dar şi sociale, a unor evenimente uitate sau insuficient cunoscute”.
Dragoș Ardelean