• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 25 Iunie , 2012

„Maramureşul este unic ca şi ţinut, trebuie să ajutăm să redevină ceea ce a fost”

Cu câteva zile înainte de depunerea jurământului, preşedintele ales al Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, vorbeşte, într-un amplu interviu acordat GAZETEI de Maramureş, despre campanie, rezultate şi planuri.

 
 

Reporter: Scorul electoral obţinut de dumneavoastră a fost foarte bun, peste aşteptările multora. Cum aţi simţit „pulsul” şi încrederea oamenilor în această perioadă?

Zamfir Ciceu: Am luat contact în campanie cu foarte mulţi oameni şi mă gândeam „oare chiar aşa să fie”? Mie nu mi se părea fals. Şi de aceea, după primele două săptămâni de campanie a început să se contureze intenţia de vot. Dacă la începutul campaniei nu aveam o notorietate foarte mare, pe parcursul campaniei am văzut că oamenii veneau unde eram şi începeau să vorbească, să spună ce-şi doresc, care le sunt nemulţumirile şi mai ales speranţele şi aşa, încetul cu încetul, s-a conturat votul.

 

Rep. Această încredere arătată de oameni înseamnă o responsabilitate mare.

Z.C.: O foarte mare responsabilitate şi de data aceasta nu mai avem nicio şansă ulterioară, nu avem de ce să ne plângem, oamenii ne-au acordat votul, ne-au acordat încrederea,    ne-au ataşat nouă speranţele lor şi trebuie să facem treabă. Cât vom reuşi noi să facem din ceea ce ne-am propus rămâne de văzut. Cel mai important este să vadă oamenii că eşti interesat să faci ceva şi că sunt ascultaţi şi că există bune intenţii. Cred că cel mai mult contează nu numai într-o campanie electorală, ci şi în viaţă, să fii sincer, să ai bună credinţă. Oamenii sunt în stare să accepte şi nerealizări dacă explici şi eşti de bună credinţă, pentru că limitele a ceea ce poţi să faci nu ţin întotdeauna de persoana ta.

 

Rep.: Trei priorităţi asupra cărora o să vă aplecaţi atenţia după investire?

Z.C.: Trebuie să vedem exact cum se poate finaliza proiectul drumului Baia Sprie-Bârsana, este proiectul de reabilitare a spitalului judeţean, tot ceea ce înseamnă proiecte de infrastructură care ţin de Consiliul Judeţean trebuie puse pe tapet şi trebuie să identificăm sursele şi resursele necesare pentru a demara măcar parţial schimbarea acestei infrastructuri.

 

Rep.: Cum vedeţi dezvoltarea economică?

Z.C.: Principala problemă a românilor în general este lipsa locurilor de muncă, ceea ce se poate dezvolta în Maramureş cel mai uşor, dar cu cel mai mare efort, este agricultura, pe specificul zootehnic, pomicol etc. Şi atunci trebuie să conştientizăm oamenii, să nu mai ţină neapărat vaca ce dă doi litri-cinci litri de lapte şi îi asigură subzistenţa, ci o rasă de carne, pentru că Europa este în deficit de carne şi noi am devenit din exportatori-importatori, iar oamenii trebuie să se reorienteze spre un segment care aduce după muncă şi profit.

 

Rep.: Cum vedeţi relaţia cu primarii?

Z.C.: Eu am avut o relaţie bună cu aproape toţi primarii din Maramureş şi cred că voi avea o relaţie şi mai bună. Important este să fim corecţi unii cu alţii. Dacă primarii, şi majoritatea sunt aşa, îşi duc mandatul cu bună credinţă, nu văd să avem niciun fel de probleme. Trebuie identificate priorităţile pe fiecare zonă şi găsite soluţii.

 

Rep.: Dar cu consilierii judeţeni?

Z.C.: Nu văd niciun fel de probleme. Campania electorală s-a terminat, politica trebuie s-o transpunem în administraţie, indiferent de culoarea politică, toţi cei din Consiliul Judeţean trebuie să facă de astăzi înainte administraţie.

 

Rep.: E o generaţie de oameni tineri, o schimbare de generaţie în politică.

Z.C.: Era necesară o schimbare de generaţie în politică. Suntem oameni care am trecut binişor de 30 de ani, se spune că după 30 de ani, omul are capacitate deplină de muncă, dinamism. Asta nu înseamnă că nu avem nevoie de experienţa oamenilor dinainte, pentru că din dorinţa de a face mult sau mai mult, eşti supus riscului de a greşi şi e nevoie de înţelepciunea anilor lângă tine. E nevoie şi de una şi de alta, s-a înţeles greşit la un moment dat că vine generaţia tânără şi exclude generaţia înţelepţilor. Nicidecum. E nevoie de colaborare.

Să fie o tranziţie firească.

 

Rep.: Un episod care v-a impresionat în campanie, în discuţiile cu oamenii simpli.

Z.C.: Au fost foarte multe, pentru că oamenii simpli spun de multe ori lucruri mari. A fost o discuţie cu o doamnă în Săliştea de Sus care a spus: „nu ştiu ce trebuie să faceţi, dar faceţi ceva să se schimbe, chiar dacă soarele trebuie să răsară de la Apus. Eu am perceput acel moment ca un moment de disperare a celor care nu mai au răbdare cu o anumită categorie a oamenilor politici.

 

Rep.: Ce fel de preşedinte veţi fi?

Z.C.: Sunt un om normal. Tot timpul am fost un om activ, dacă e treabă de birou, voi face treaba de birou, dar asta nu înseamnă că voi sta 4 ani numai în birou. Oamenii au nevoie să vorbească, să ne vadă, voi merge tot timpul pe teren.

 

Rep.: Vorbeaţi de cooptarea şi colaborarea cu specialişti din diferite domenii de activitate.

Z.C.: Eu o să mă consult inclusiv cu media, mi se pare o chestiune normală pentru că fiecare dintre dumneavoastră din media ia contact cu multă lume, pentru că are o privire mai obiectivă şi e un mod de a consulta până la urmă societatea civilă. La fel vor fi consultări şi cu alte categorii sociale, ca să vedem ce putem face pentru acest judeţ. Maramureşul este unic ca şi ţinut, trebuie să ajutăm să redevină ceea ce a fost.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.