• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 27 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 7 Noiembrie , 2022

Maramureșul dezvoltă energie verde

Confortul de care ne bucurăm astăzi nu ar fi existat fără exploatarea diferitor surse de energie care au condus la creșterea nivelului de trai al populației. Grija principală începe să se îndrepte asupra mediului înconjurător, iar sursele de energie clasice, precum combustibilii fosili, nu doar că sunt epuizabile, ci au și un impact negativ asupra mediului. Energia verde devine, așadar, energia viitorului. Fiind generată din resurse naturale, energia verde nu dăunează mediului înconjurător și contribuie la îmbunătățirea calității vieții oamenilor și a animalelor.

În cele mai multe cazuri, energia verde provine din surse regenerabile. Diferența între cele două este că, în timp ce unele surse de energie regenerabilă pot avea un impact negativ asupra mediului, energia verde nu poluează și evită utilizarea operațiunilor de foraj sau miniere care ar putea afecta ecosistemele.

În categoria surselor regenerabile de energie verde putem include următoarele tipuri:
- energia solară - sursă gratuită și infinită, energia solară poate fi stocată ușor cu ajutorul panourilor fotovoltaice ce reu­șesc să capteze lumina și să o transforme în curent electric;
- energia eoliană - potrivită pentru zonele în care vântul suflă frecvent și cu putere, eolienele sunt ușor de exploatat și au costuri mici;
- energia hidroelectrică - sursă inepuizabilă și sigură, puterea apei este unul dintre cele mai utilizate moduri de a produce energie electrică, prin intermediul hidrocentralelor;
- energia geotermală - pământul este o sursă importantă de energie regenerabilă inclusiv din interior, temperatura mare la adâncimea de peste 100 metri fiind și ea utilă pentru obținerea energiei electrice.

Principalele avantaje de care se bucură sursele de energie regenerabilă verzi sunt:
- resurse inepuizabile;
- nu necesită întreținere costisitoare;
- prietenoase cu mediul înconjurător;
- ajută la reducerea risipei;
- siguranță în exploatare;
- pot oferi independență energetică;
- pe termen lung, reduc cheltuielile legate de furnizarea energiei electrice.

Printre dezavantajele surselor de energie regenerabilă se numără:
- costuri mari de implementare;
- nu sunt constante;
- pot necesita spații mari de instalare și exploatare;
- pot fi influențate politic.

Chiar dacă prezintă și câteva dezavantaje, sursele de energie regenerabilă verde vor fi importante pentru generațiile viitoare. Acestea nu doar că oferă o alternativă la sursele care se vor epuiza la un moment dat, ci protejează și mediul înconjurător. Pentru a veni în ajutorul consumatorilor casnici, guvernul oferă programe de finan­țare cu ajutorul cărora să fie redusă cantitatea totală de gaze cu efect de seră, astfel că se încurajează utilizarea acestor surse de energie. În țara noastră, energia regenerabilă a început să se producă mai intensiv în ultimii 10 ani. Diferitele programe guvernamentale au deschis calea investitorilor pentru a oferi o alternativă viabilă și sănătoasă la energia produsă cu combustibil fosil.

La nivel de Uniune Europeană, se dorește decarbonizarea cât mai rapidă, fiind esențială pentru atingerea obiectivelor tuturor statelor membre în domeniul protejării mediului. Pactul European „Green Deal” din 2019 prevede acordarea unui statut prioritar eficienței energetice și dezvoltarea unui sector energetic bazat în mare parte pe surse regenerabile. Până în 2023, toate statele membre ale UE trebuie să își actualizeze planurile naționale privind energia și clima, pentru a reflecta noile ambiții din domeniu. Până în 2030, planul liderilor europeni este de reducere la jumătate a emisiilor de gaze cu efect de seră, iar până în 2050 eliminarea lor în proporție de 100%. Toate aceste decizii vor avea ca și consecință directă închiderea multor termocentrale (care depășesc normele de emisii de dioxid de carbon). Acest lucru va duce automat la creșterea prețurilor, care deja în România au o tendință ascendentă în ultimii ani.

În acest context și ținând cont și de situația actuală - războiul din Ucraina și criza energetică cu prețuri uriașe de pe piața actuală - a fost și este necesară realizarea unor proiecte care să promoveze energia verde. Necesitatea utilizării unor resurse regenerabile de energie este tot mai mare, iar în acest sens, consilierii județeni mara­mureșeni au votat, în ultima ședință a Consiliului Județean Maramureș, proiectele de hotărâre privind trecerea a trei terenuri din Copalnic-Mănăștur, Groși și Târgu Lăpuș în domeniul public al județului Maramureș, terenuri pe care vor fi construite parcuri fotovoltaice. Această primă etapă este esențială pentru implementarea proiectelor privind realizarea de parcuri fotovoltaice, astfel încât să existe în Maramureș sisteme care să producă energie electrică pentru vânzare.
La Copalnic-Mănăștur, parcul fotovoltaic va fi construit pe 24 de hectare, la Groși suprafața este de 25 de hectare, iar la Târgu Lăpuș parcul fotovoltaic va fi realizat pe 15 hectare.  Un alt parc fotovoltaic va fi construit și în zona Baia Sprie, pe o suprafață de 10 hectare din terenul primit de la Primăria Baia Sprie pentru realizarea primului parc industrial din Mara­mureș, pe fâșia de protecție a iazului de decantare de la Tăuții de Sus, care nu poate fi folosit pentru construirea de facilități industriale.
Energia produsă în acest parc fotovoltaic va fi utilizată în parcul industrial de la Baia Sprie. De asemenea, și la Lăpușel, în zona Centrului Althera – proiect care este aproape finalizat, pe o suprafață de 15 hectare va fi construit un parc fotovoltaic.
În total, vor fi produși peste 70 MWh în Maramureș, prin fonduri europene.

„Astăzi, la nivelul județului Maramureș, producția de energie verde este foarte scăzută, iar prin acest pachet de proiecte putem să creștem ponderea de energie verde produsă la noi în județ. În continuare, vom analiza încă una sau două locații pentru construirea de sisteme fotovoltaice în Maramu­reșul istoric, astfel încât să avem o distribuție cât mai echilibrată de energie verde în județul nostru. Linia de finanțare pentru aceste proiecte se va deschide pe la sfârșitul lunii noiembrie, iar partea de documentație este în lucru și se va finaliza în timp util pentru a depune cererea de finanțare pe aceste proiecte”, a spus Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean.

Prin implementarea acestor pro­iec­te, județul Maramureș va beneficia de venituri suplimentare la bugetul anual, aproximativ 5 milioane de euro, care vor putea fi investiți în noi proiecte de dezvoltare a județului. Și pe partea de prosumatori vor fi realizate o serie de proiecte, prin care vor fi dotate cu panouri fotovoltaice următoarele clădiri din Maramureș: Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” Baia Mare, Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureș și clădirile școlilor speciale din județ.
Am vorbit cu mai mulți primari din Maramureș pentru a vedea ce impact are tendința  de folosire a energiei regenerabile.  Din păcate, situația nu este, în acest moment, încurajatoare. Aleșii maramure­șenilor sunt cam ezitanți când vorbesc despre astfel de proiecte. Unii așteaptă deschiderea de apeluri pentru finanțări, alții încă se mai documentează.

La Borșa l-am abordat pe primarul Sorin Timiș.
„Momentan nu am primit niciun fel de finanțare pentru astfel de proiecte. Se discută de mai demult, dar nu există niciun apel pentru surse de finanțare.
Noi avem la Școala Nr. 9, în procesul de modernizare a școlii, montarea de panouri fotovoltaice. În acest fel, vom asigura energia electrică pentru școală, pe timpul zilei. Sunt câteva solicitări de montare de eoliene, dar, deocamdată, cei care vor să le monteze se află în faza de obținere a unor avize. Pe de altă parte, astfel de resurse de mare capacitate nu pot fi la Borșa, se știe că  aici avem soare o perioadă mai redusă. Iar pentru clădirile publice, deocamdată, nu s-a deschis niciun apel pentru surse de finanțare. Ce face Consiliul Județean este una, dar eu nu am știre că ar fi deschisă vreo sursă  de finanțare pentru astfel de proiecte”, a detaliat primarul ora­șului, Sorin Timiș.

În orașul maramureșean Seini au fost făcute niște investiții în resurse regenerabile.
„Noi avem în Seini o stație de producere a biogazului care transformă biogazul în energie electrică. Noi producem zilnic în jur de 2,8 megawați care se încarcă în sistemul național energetic. Noi suntem prosumatori. Până acum, am primit un preț derizoriu, dar de acum încolo, de la 1 noiembrie, suntem prosumatori și vom primi un preț mai bun, iar instalația va deveni rentabilă. Știm că au început să fie puse panouri fotovoltaice, dar la noi încă nu... Este în PNRR un proiect de panouri fotovoltaice pentru administrațiile publice, fie pentru consum propriu, fie pentru încărcarea în sistemul energetic național, dar nu am intrat în acest proiect. Așteptăm să vedem cum se derulează programul. Cu siguranță vor fi și alte astfel de proiecte de producere de energie din  resurse regenerabile”, a spus viceprimarul orașului Seini, Octavian Bodea.  

În Cernești nu există posibilități pentru astfel de investiții.
„Știu că s-au făcut solicitări pentru astfel de proiecte, dar noi nu avem teren pentru a putea monta panouri fotovoltaice. Comuna noastră nu are teren, adică nu mai are teren. Înainte de a veni eu la Primărie, au fost vândute toate terenurile. Există preocupare și la nivelul administrației noastre, dar suntem legați de mâni pentru că nu am avea unde monta astfel de sisteme. Deocamdată asta este situația”, a declarat primarul din Cernești, Mircea Deac.

În Ocna Șugatag administrația a inițiat demersuri pentru panouri fotovoltaice pe clădirile publice.
„Știm de proiectele promovate de administrația județului. Am fi solicitat și noi, dar nu dispunem de teren așa de mare. 20 de hectare pentru un astfel de parc. Dar am depus solicitări pentru programul cu panouri fotovoltaice pe clădirile publice pentru a asigura consumul acestora. Este vorba de primărie, școală și altele. Deocamdată asta este situația”, a menționat primarul localității, Ioan Oanea.
În Mireșul Mare, lucrurile se miș­că după cum spune primarul localității, Ioan Mătieș.
„Da, avem preocupări pentru a dezvolta proiecte pentru energie regenerabilă. Chiar acum sunt într-o discuție cu președintele Asocia­ției Comunelor din România, domnul Drăghici, și am amintit despre aceste proiecte. Există astfel de preocupări. Dacă nu se mișcă repede lucrurile, le mai mocoșim cum le-am mocoșit până acum, riscăm să închidem afacerile, să închidem Primăria. Cel mai mare cost într-o comună acum este energia. De aceea trebuie să facem ceva de urgență. Fie să punem pe toate construcțiile administrative, pe școli, panouri fotovoltaice, fie facem parcuri. Sau și una și alta. În ceea ce privește terenul, la noi sunt spații disponibile pentru aceste parcuri. Dar, în primul rând, sunt construcțiile, apoi avem pășuni unde se pot monta panouri, dar și capete de teren ce pot fi folosite. Din păcate, Mireșul Mare este destul de departe de rețeaua de mare tensiune, de linia de 400 de megawați. Dar avem posibilități. Numai că trebuie deblocate mai repede. Să avem posibilitatea de a face aceste proiecte. Să le dea pe mâna noastră, a primarilor, nu cum s-o întâmplat cu apa. Au trecut mai bine de patru ani și încă nu avem licitațiile făcute. Noi am făcut canalizările, am făcut de toate și acum ar trebui să punem asfalt. Suntem obligați să nu finalizăm lucrările de asfaltare pentru a lăsa loc pentru aducțiunile de apă. De aceea trebuie să fim lăsați să facem totul așa cum trebuie”, a spus primarul Ioan Mătieș. 

Ce este un prosumator?
Prosumatorul este clientul final care îşi desfăşoară activitățile în spaţiul propriu situat într-o zonă determinată sau în alte spaţii aflate în imediata proximitate şi care produce energie electrică din surse regenerabile pentru propriul consum, a cărui activitate specifică nu este producerea energiei electrice, care consumă şi care poate stoca şi vinde energie electrică din surse regenerabile produsă în clădirea lui, inclusiv un bloc de apartamente, o zonă rezidențială, un amplasament de servicii partajat, comercial sau industrial sau în același sistem de distribuție închis, cu condiția ca, în cazul consumatorilor autonomi necasnici de energie din surse regenerabile, aceste activități să nu constituie activitatea lor comercială sau profesională primară.
Prosumatorul trebuie să respecte toate obligațiile care îi revin unui consumator, dar şi pe cele ale unui producător (cerințele de rețea), precum și legislația în vigoare.
Înainte de a achiziționa echipamente sau tehnologii, este recomandată verificarea conformității lor la distribuitorul de energie
regional.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.