• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Iulie , 2015

Maramureşul, campion la licee cu promovabilitate zero!

Dezastru! Rezultatele la bacalaureat au adus 57 de licee cu o rată zero de promovare a examenelor. Maramureşul este campion la nivel naţional, cu 7 licee! Practic, numărul liceelor în care niciun elev nu a promovat examenul de bacalaureat s-a dublat faţă de anul trecut.

 
 
 

Rezultatele Bacalaureatului 2015 au arătat că în 57 de licee niciun absolvent nu a trecut examenele, dintr-un număr total de 1.351 de licee cu elevi înscrişi la sesiunea iunie-iulie a BAC-ului de anul acesta. Şapte licee sunt din judeţul nostru, fapt care plasează Maramureşul pe locul I la nivel naţional în topul ruşinii.

 

Pe lista neagră se află: Liceul Tehnologic Ocna Şugatag, Liceul Teoretic „Henri Coandă” Baia Mare, Liceul Tehnologic Vişeu de Sus, Liceul Tehnologic Repedea, Liceul Tehnologic Poienile de sub Munte , Liceul Teoretic „George Pop de Băseşti” Târgu Lăpuş şi Liceul Tehnologic „Octavian Goga” Rozavlea. Fiecare a avut în medie 10+12 candidaţi la examenul de BAC, cel mai mic număr - un singur elev înscris l-a avut Liceul Teoretic „Henri Coandă” Baia Mare, iar cel mai mare, 20, liceul din Rozavlea.

 

Revoltător e faptul că, multe dintre aceste licee au făcut deja tradiţie în nepromovarea examenului de bacalaureat. Anul trecut, trei licee din judeţul nostru au avut promovabilitate zero: Liceul Tehnologic nr. 4 Vişeu de Sus (unde au fost înscrişi pentru a susţine bacalaureatul doi elevi - respinşi), Liceul Tehnologic Poienile de sub Munte (43 de elevi înscrişi - 15 respinşi, 27 neprezentaţi şi un eliminat) şi Liceul Tehnologic Repedea (un elev înscris - neprezentat).Anul acesta, toate trei au „recidivat”, ba mai mult, numărul liceelor care n-au avut niciun elev care să fi promovat „examenul maturităţii” s-a dublat. De ce ţine Ministerul Educaţiei astfel de licee în care niciun elev nu e în stare să ia bacul, ba mai mult, cei mai mulţi elevi nici nu încearcă? Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei, a declarat că „toate cele 57 de licee au 450 de absolvenţi. Unele au serii de 10-12 elevi, deci trebuie să luăm măsuri, şi nu privesc neapărat din punct de vedere al calităţii actului educaţional, dar şi din punct de vedere al numărului scăzut de elevi”. Promovabilitatea nulă obţinută la prima sesiune de bacalaureat ar putea declanşa desfiinţarea liceelor tehnologice.

Această măsură a fost luată de către reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş într-o şedinţă derulată în luna decembrie a anului 2014. Practic, în Consiliul de Adunare al Inspectoratului Şcolar Judeţean Maramureş  s-a hotărât ca, începând cu anul şcolar 2015-2016, în unele licee tehnologice care au avut procentul de promovabilitate 0 la bacalaureat să fie aprobate doar clase la învăţământul profesional.

 

Evident, directorii de licee nu sunt prea încântaţi de această decizie şi spun că rezultatele scăzute sunt din cauza elevilor: „Legat de procentul de promovabilitate nul, aş invita pe oricine să vină să vadă ce copii vin la noi în clasa a IX-a. În toamnă s-au înscris 12 elevi la sesiunea de bacalaureat, din care eu sper că vor exista persoane care vor lua bacalaureatul. 80% pun pe seama elevilor această promovabilitate nulă la bacalaureat. Noi am avut grafic de consultaţii la matematică, română, geografie şi nu au rămas la ele pentru că majoritatea sunt din alte sate şi după consultaţii nu mai aveau mijloc de transport spre casă”, a mărturisit, directorul Liceul Tehnologic din Ocna Şugatag, Gheorghe Andreica, presei.

 

Directorul Liceului Tehnologic Rozavlea, Raluca Raţ, spune că desfiinţarea liceelor va creşte abandonul şcolar: „Suntem în aceeaşi situaţie ca toate liceele tehnologice de la nivel rural din toată ţara. Se pare că cei de la Minister nu se gândesc la copiii care o să rămână neşcolarizaţi din zonele rurale, care, din păcate, deşi au medii mari, unii dintre ei nu îşi permit din punct de vedere financiar să ajungă mai departe la liceele din oraş, cum ar fi cel din Vişeu, Borşa.

În acest caz, ei vor rămâne neşcolarizaţi. Am discutat această problemă cu toţi directorii liceelor vizate şi am ajuns la concluzia că nu exisă nici o şansă ca decizia să fie schimbată. Vom avea doar profesională. Acesta este mersul lucrurilor în România! Preferăm să avem abandon şcolar decât să şcolarizăm elevii până la clasa a X-a”. Mihai Cucicea, directorul Liceului Tehnologic Poienile de sub Munte, admite că decizia de desfiinţare a liceelor cu promovabilitatea 0 aparţine exclusiv Inspectoratului Şcolar Judeţean, iar directorii liceelor aflate în această situaţie se află în imposibilitatea de a schimba ceva. Directorul Liceului Tehnologic Repedea menţionează faptul că promovabilitatea nulă obţinută la prima sesiune a examenului de bacalaureat se datorează faptului că la această instituţie rămân doar elevii foarte slabi, care nu pun pe primul loc cartea, preferând muncile agricole: „Când se dă admiterea la liceu, elevii noştri buni pleacă la Vişeu, Bogdan Vodă, Sighet, Baia Mare şi rămânem cu elevii care au medii foarte mici, de 3,4,5 şi 6. Elevii se mai ocupă şi de lucrări agricole şi absentează foarte mult, aproape fiecare elev are peste 100 de absenţe”, a precizat directorul Liceului Tehnologic Repedea, Mihai Ţudic.

 

Dacă decizia de desfiinţare a liceelor tehnologice cu promovabilitatea 0 la bacalaureat va fi adoptată, începând cu luna septembrie a acestui an, instituţiile vor fi transformate în şcoli profesionale. La prima sesiune a examenului maturităţii, Maramureşul a obţinut după contestaţii o promovabilitate de 68,50%, 7 elevi din judeţ având media de bacalaureat 10.

 

„Legat de procentul de promovabilitate nul, aş invita pe oricine să vină să vadă ce copii vin la noi în clasa a IX-a. În toamnă s-au înscris 12 elevi la sesiunea de bacalaureat, din care eu sper că vor exista persoane care vor lua bacalaureatul. 80% pun pe seama elevilor această promovabilitate nulă la bacalaureat. Noi am avut grafic de consultaţii la matematică, română, geografie şi nu au rămas la ele pentru că majoritatea sunt din alte sate şi după consultaţii nu mai aveau mijloc de transport spre casă”.

Gheorghe Andreica, directorul Liceul Tehnologic din Ocna Şugatag

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.