• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Decembrie , 2019

Maramureșenii, îndemnați la patriotism și unire sufletească de Ziua Națională a României

La fel ca în fiecare an, în data de 1 Decembrie, municipiul Baia Mare marchează Ziua Națională a României prin manifestări specifice, care fac trimitere la un moment de mare însemnătate pentru istoria românilor, respectiv Marea Unire de la 1918.

 

 

Autoritățile locale și jude­țene, alături de coman­danți ai unităților mi­­­li­tare din Garnizoana Baia Mare, cadre militare în re­zervă și retragere și veterani de război au depus de corone de flori la monumentele care evocă eforturile depuse pentru nașterea Ro­mâniei dodoloațe.
Seria activităților dedicate Zilei Naționale a României a debutat prin întâmpinarea prefectului Va­sile Moldovan, prezentarea onorului, salutarea Drapelelor de Luptă și trecerea în revistă a detașa­men­tului de onoare. Programul a conti­nuat cu intonarea Imnului Na­­țio­nal al României și oficierea serviciului religios ocazionat de această sărbă­toare a tuturor ro­mânilor, momente tratate cu înaltă solemnitate de către cei prezenți. În încheierea acestora, autoritățile prezente și-au prezentat alocu­țiunile, subliniind că ziua de 1 Decembrie este o zi care amintește românilor despre victoriile trecutului, șansa prezentului și oportunitatea viitorului.

Executivul Consiliului Județean Maramureș a fost reprezentat de către președintele Gabriel Zetea și vicepreședintele Ioan Doru Dăn­cuș. În alocuțiunea sa, șeful admi­nis­trației județene a ținut să împăr­tășească celor prezenți câteva fraze din discursul pe care George Pop de Băsești, un politician maramureșean cu înalte standarde morale, l-a susținut la Alba Iulia în anul 1918, și prin care sublinia povara iobă­giei sufletești. Totodată, acesta a subliniat că sentimentul patriotism de și crezul unirii ar trebui să înso­țească maramureșenii pretutindeni.

Unul dintre cele mai așteptate momente de către publicul prezent la ceremonie l-a reprezentat defilarea detașamentului de onoare și a celui de tehnică militară. Prin fața numeroșilor spectatori care fluturau tricolorul au defilat subunități aparținând Batalionului 612 Artilerie Antitanc „Maramureș”, Ins­pectoratului Județean de Jandarmi „Pintea Viteazul” și Inspectoratului Județean pentru Situații de Ur­gență „Gheorghe Pop de Băsești”.

În defilarea detașamentului de tehnică militară, acestora li s-au alăturat Inspectoratul de Poliție Județean Maramureș, Inspectoratul Teritorial al Poliței de Frontieră Sighetu Marmației, Direcția Re­gio­nală de Informații Maramureș, precum și Poliția Locală Baia Mare. La fel de apreciată a fost și parada căruțelor care au refăcut în anul Centenarului, Drumul Marii Uniri, un moment inedit care a întărit atmosfera de sărbătoare autentică a tuturor românilor. În amintirea celor care au înfăptuit Marea Unire și mânați de dra­gostea de țară și de neam, mara­mureșenii prezenți au încins o horă, încheind într-o notă optimistă manifestările dedicate Zilei Na­ționale a României.

 

 

„Acum un an de zile celebram împreună Centenarul Marii Uniri, iar acum, un an mai târziu, mă bucur să văd un public chiar mai numeros pentru a marca această mare realizare a națiunii românești, dar și pentru a comemora marile persona­lități ale României, între care se regăsesc mulți maramureșeni care au luptat în prima linie pentru Marea Unire. Acele personalități au fost mânate de patriotism, un sentiment care se învață și pe care și eu, la rândul meu, l-am învățat de mic acasă, de la părinți, iar mai apoi la școală, de la profesori. Sper ca acest obicei al perpetuării patriotismului să dăinuiască în Maramureș în fiecare casă, în fiecare familie, în fiecare școală. Din păcate astăzi, în România, întâlnim de multe ori un discurs care îndeamnă la ură și la dezbinare socială, iar noi ca maramureșeni, ca urmași ai unor mari personalități care au luptat pentru Marea Unire acum mai bine de 100 de ani, trebuie să spunem stop politicii de ură și să ne propunem un nou țel iar acesta să fie unirea sufletească a tuturor românilor. În calitate de președinte al Consiliului Județean Maramureș, alături de toți consilierii județeni ai Maramureșului, vom lupta pentru acest crez în fiecare zi”.
Gabriel Zetea, președintele Consiliului Județean Maramureș

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.