• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 15 August , 2012

Maramureşeanul din umbra preşedintelui interimar

În premieră, un maramureşean ajunge la Cotroceni. Săptămâna trecută, Radu Zlati, sighetean prin adopţie, regalist şi fost coleg cu Crin Antonescu, a fost numit consilier prezidenţial pentru relaţia cu autorităţile publice şi societatea civilă. GAZETA de Maramureş i-a luat un interviu „la cald” lui Zlati.

 
 

Maramureşul are pentru prima dată un „ambasador” la Cotroceni, deşi, Radu Zlati, noul consilier prezidenţial pentru relaţia cu autorităţile publice şi societatea civilă, este maramureşean prin adopţie. Născut în Sibiu, a absolvit Facultatea de Istorie, fiind coleg cu actualul preşedinte Crin Antonescu şi a primit repartiţie în Maramureş. În 1990 a devenit profesor de istorie la Liceul Regele Ferdinand din Sighetu Marmaţiei. Membru PNL din 1990 şi consilier local de Sighet în perioada 2000-2004, Zlati este mai degrabă intelectual „un om care se îndoieşte”- definiţie de pe blogul său, decât om politic, deşi şi în politică s-a îndoit prin pamfletele sale de mulţi lideri politici şi inclusiv de alegerile lui. De exemplu, recunoaşte că în 2004 l-a votat pe Traian Băsescu, dar astăzi îl compară cu Carol al II-lea.

Pasionat de SF, monarhist, istoric şi maramureşean, Radu Zlati explică simplu că numirea în funcţia de consilier prezidenţial înseamnă asumarea unor responsabilităţi în plus şi spune că a acceptat-o pentru faptul că „am fost solicitat de către cineva pe care nu-l pot refuza şi faptul că am avut convingerea în momentul acceptării mele că pe domeniul pe care fost solicitat pot face ceva pozitiv, atât pentru administraţia prezidenţială, cât şi pentru România”.

 

În condiţiile în care maramureşenii promovaţi la cel mai înalt nivel după Revoluţie pot fi număraţi pe degete, ştie că Maramureşul aşteaptă multe de la el. Răspunde însă diplomat: „Eu însumi, fiind prin adopţie maramureşean, pot spune că această izolare de care vorbeaţi poate că a ţinut de un reflex psihologic al maramureşeanului, în special cel din Maramureşul Istoric, decât de o realitate factuală, dar dincolo de aceste discuţii, preşedinţia României în sine este echidistantă şi actuala preşedinţie şi-a impus un raport egal cu toţi cetăţenii şi regiunile României. Vă asigur că în ceea ce priveşte relaţiile funcţionale pe care le conduc cu autorităţile publice, ONG-uri, ele au porţi deschise la Cotroceni, uşile deschise la biroul meu, dar dacă ar fi solicitat un contact din partea Maramureşului, în afara faptului că ar fi uşile larg deschise, ar fi şi un zâmbet larg pe faţă şi o receptivitate sporită din partea mea”. De pe blog se vede clar admiraţia pentru Antonescu, pe care îl consideră: „omul politic cel mai de succes al ultimului deceniu”. Întrebat de alţi politicieni pe care îi admiră, Radu Zlati răspunde: „Din istoria poporului nostru aş putea da două personalităţi, dar ordinea lor nu e neapărat ierarhică, Ştefan cel Mare şi Carol I”.

Întrebat dacă există similitudini între situaţia politică actuală şi alte perioade istorice, Zlati face o comparaţie şocantă între Băsescu şi Carol al II-lea: „e un ghem amestecat de lucruri. Din punct de vedere al edificării societăţii şi economiei, găsesc frapante similitudini cu anii de dinainte de 1900, anii 1880, în care noi încercam disperaţi să avem o economie românească, dar nu aveam capital românesc, încercam să avem o clasă mijlocie burgheză româneasacă, când nu exista burghezie românească şi în care politica era dominată de reprezentanţi de facto ai unei clase politice-boierimea care era pe cale de dispariţie, aşa cum mulţi spun astăzi că suntem conduşi de elita II sau III a defunctului partid comunist. În ceea ce priveşte politica înainte de referendum, în plaja aceea confuză de aşteptări a societăţii româneşti de la regimul Băsescu, mai degrabă m-aş fi dus înspre anii de final ai regimului carlist, ai lui Carol al II-lea, în care o personalitate foarte puternică-regele - încerca prin tot felul de manevre sporirea puterii personale, desigur comparaţia nu este punct cu punct. Dar în mare, aceasta era impresia mea, unei societăţi democratice de alunecare înspre autoritarism, sigur că suspendarea preşedintelui şi referendumul a resetat situaţia, rămâne de văzut dacă ea se va întoarce la ceea ce a fost înainte de 29 iulie sau se vor deschide nişte oportunităţi noi şi pentru politica românească”.

 

Un tip care a confirmat prezidenţial 

 

Ovidiu Nemeş, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei: „Eu îl cunosc pe Radu Zlati de ceva ani, e un tip care a confirmat profesional, e unul dintre cei mai buni profesori de istorie din municipiu. A avut o activitate bogată şi în cadrul partidului, acum e suspendat din partid pentru că poziţia pe care o ocupă e incompatibilă cu cea de membru de partid. Pentru Sighet înseamnă foarte mult să aibă un consilier prezidenţial în varianta în care această formulă va fi viabilă şi în continuare, este pentru prima oară când cineva din Maramureş ocupă o asemenea funcţie şi care îi va putea reaminti de fiecare dată preşedintelui sau în cazul în care interacţionează cu membrii Cabinetului că în Sighetu Marmaţiei e nevoie de investiţii, de sprijin”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.