• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 28 Aprilie , 2012

„Arcurile de triumf” ale voievozilor maramureşeni

Poarta maramureşeană este unul dintre cele mai de preţ simboluri ale acestor locuri. Nici stăpânirile străine, nici vremurile, nici greutăţile istoriei n-au putut să înghită acest simbol care capătă mereu noi sensuri.

 
 Orice maramureşean e un voievod. O demonstrează spiritul şi o demonstrează porţile înalte şi falnice care le străjuiesc gospodăria. Construite în general pe trei stâlpi și un „fruntar” (pragul de sus al porții) din lemn de stejar, având „hăizașul” (acoperișul) șindreluit, porțile din această zonă au fost comparate adesea cu veritabile „arcuri de triumf”, pe sub care țăranii treceau cu demnitate, mândri de originea lor nemeșească.

Salba de porți monumentale e mărturia vie a unei vieţi încărcate de tumulturile istoriei: în perioada feudală, din rândul obștelor maramureșene s-a ridicat o clasă de cneji, care periodic își alegea voievodul; puterea și privilegiile nobililor au fost atent fragmentate și distribuite unui număr din ce în ce mai mare de familii. Secole de-a rândul, această castă (de proporții obștești) a rezistat încercărilor de lichidare a privilegiilor. În secolul XVIII, acest ţinut avea cei mai mulţi nobili raportaţi la numărul populaţiei. Circa 15.000 de nemeși, cei mai mulți descendenți ai vechilor familii cneziale românești locale. Şi, numai nemeșii aveau privilegiul să-și ridice porți înalte în fața gospodăriilor, în timp ce oamenii simpli nu aveau dreptul decât la vranițe (confecționate din pari montați paralel pe o ramă dreptunghiulară și cu o diagonală, pentru a-i fixa, și care se deschidea într-o parte).

Nistor Francisc scria în 1977: „Atașamentul localnicilor față de aceste valoroase construcții, cu atât de profunde rădăcini în tradițiile de cultură și artă, cât și în istoria social-politică a Maramureș

ului este ilustrat de faptul că până azi s-a păstrat obiceiul de a categorisi gospodării după por

ți. Până ș

i azi, când întrebi de vreun sătean de-al lor, oamenii bătrâni î

ți indică «poarta» de la casa unde locuieș

te acela, formularea semnificând cinstirea pe care i-o acordă” . Construcţia şi structura porţilor denotă o credinţă profundă, încărcată de simboluri.
Stâlpii de porţi sunt expresia marilor mituri din cultura noastră populară. Motivele sculptate în lemn au, fiecare, semnificaţia lor bogată:

Funia răsucită reprezintă infinitul, necuprinsul, dar şi legătura dintre cer şi pământ.

Soarele, simbolul Dumnezeirii, este „dătător de viaţă”. El vede tot, ştie tot şi mai presus de toate, ştie adevărul.

Arborele vieţii simbolizează viaţa veşnică, tinereţea fără bătrâneţe.

Figurile antropomorfe sculptate în stâlpii porţilor aveau rolul de a proteja casa, gospodăria, de forţele Răului.

În viziunea populară, stâlpul porţii este pragul dintre un spaţiu neutru şi unul sacru, cel al gospodăriei. Tocmai din aceste considerente, motivele cu rol protector sunt plasate aici, pe acest hotar simbolic.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.