• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 22 Iunie , 2018

Maramureș, plai cu canabis

Canabisul este oficial cel mai traficat drog din România. Iar în ultimul deceniu, în ciuda optimismului autorită­ților, chiar și rapoartele oficiale arată creșteri îngrijorătoare ale acestui fenomen. În ultimul raport național privind situația drogurilor în România, publicat anul trecut, se arată: „Canti­tatea de masă plante de canabis con­fiscată în cursul anului 2016 înregis­trează o creştere semnificativă, de aproximativ 9,7 ori mai mult faţă de anul 2015 (2846,294 kg faţă de 293,228 kg), menţinându-se astfel tendinţa ascendentă în privinţa confiscărilor pentru acest tip de drog. Cantitatea de 2846,294 kg masă plante de canabis reprezintă 48,18% din cantitatea totală de droguri confiscată în cursul anului 2016”. Mai grav e faptul că România nu e doar pe harta traficului de canabis ci și pe cea a producției: 94,84% din cantitatea de canabis confiscată (2930,41 kg canabis – din care 2822,45 kg masă plante de canabis) a avut ca ţară de producţie România. Rutele de traficare a canabisului ajung în special în Occident. Astfel, iarba de canabis confiscată în România provine din Spania, Olanda Moldova şi Kosovo şi pătrunde pe teritoriul naţional, în principal pe cale rutieră, fiind disimulată în colete expediate prin firme de curierat/ poştă, în geamantane, genţi de mână, cutii pentru depozitare, piese auto, piese de mobilier, pungi de plastic, pungi pentru deşeuri, printre dulciuri sau pe corpul uman.


Oficial, Maramureșul e încadrat de autorități ca și „zonă cu risc mediu”, cu toate acestea numărul cazurilor depistate și a bunurilor confiscate este în creștere. Anul trecut, în Maramureș a fost confiscat chiar și un imobil, în localitatea Rușor, în urma unei sentințe judecătorești. În ultimele două săptă­mâni, Maramureșul a devenit județul în care drogurile se vând la kilogram. Autoritățile au avut mai multe acţiuni, în special în zona Sighetu Marmației și Baia Sprie, iar capturile sunt impresionante.

Cazul care ne-a adus din nou o celebritate negativă la nivel național a avut loc în Baia Sprie. Trei tineri din Cluj au fost opriți în trafic, iar în mașina lor a fost descoperit un kilogram de canabis. Anchetatorii cred că cei trei au venit în județul nostru la „shopping de droguri”: „Prin încheierea penală nr. 25/DL/ 30.05.2018, pronunţată în dosarul nr. 1150/100/2018 al Tribunalului Mara­mureş, s-a dispus, la propunerea D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Mara­mureş, arestarea preventivă pe o pe­rioadă de 30 de zile, începând cu 30 mai, până la data de 28 iunie, inclusiv, a inculpaţilor A.M.I., în vârstă de 26 de ani, cu reşedinţa în Cluj-Napoca, cer­cetat pentru săvârşirea infracţiunilor de trafic de droguri de risc, prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 şi deţinere fără drept de droguri de risc în vederea consumului propriu, prev. de art. 4 alin. 1 din Legea nr. 143/2000 cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal, P.M.R., în vârstă de 27 de ani, cu reşedinţa în Cluj-Napoca şi D.F.D., în vârstă de 24 de ani, domiciliat în Cluj-Napoca, ambii cercetaţi pentru săvâr­şirea infracţiunii de trafic de droguri de risc prev. de art. 2 alin. 1 din Legea nr. 143/2000.

Pentru a dispune arestarea preventivă a inculpaţilor, instanţa a reţinut că aceştia au fost prinşi în trafic, la data de 29 mai 2018, ora 01.15, de organele de poliţie din Baia Sprie, transportând o cantitate de circa un kilogram de canabis. De asemenea, instanţa a reţinut că inculpa­tul P.M.R. i-a solicitat inculpatului A.M.I. sprijinul pentru a-şi procura droguri, iar inculpatul D.F.D. a pus la dispoziţie autoturismul bunicii sale şi suma de 20.000 lei, din care câte 2.000 lei şi-au păstrat inculpaţii A.M.I. şi P.M.R. Se presupune că inculpatul A.M.I. a deţinut în vederea consumului propriu asemenea substanţe”, se arată în comunicatul Tribunalului Mara­mureș.
Ultima acţiune de acest fel a avut loc săptămâna trecută în stația CFR din Sighetu Marmației, unde două persoane au fost prinse cu o cantitate de 700 de grame de canabis.

În comunicatul procurorilor se arată că: „La data de 15.06.2018 procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Crimi­nalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Maramureş au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore a suspecţilor K.I. şi I.I. pentru săvâr­şirea infracţiunilor de introducere în ţară fără drept de droguri de risc, tra­fic de droguri de risc şi deţinere fără drept de droguri de risc în vederea consumului propriu. Din activităţile specifice desfăşurate în cauză a rezultat că la data de 13 iunie 2018 suspectul K.I. l-a contactat pe suspectul I.I. de la care a mai procurat anterior droguri, cerându-i o nouă livrare de astfel de substanţe. La data de 15 iunie 2018, suspectul I.I. s-a deplasat în Sighetu Marmaţiei (localitatea de domiciliu a suspectului K.I.) fiind reţinuţi având asupra lor o cantitate de aproximativ 700 grame canabis – drog de risc”.

Anchetatorii susțin că există suspi­ciunea rezonabilă că în cursul anului 2018 s-ar fi achiziționat droguri de risc din Spania, care ar fi fost introduse în țară și distribuite pe raza judeţului Maramureş – zona mun. Sighetu Mar­maţiei şi a localităţilor învecinate.

 

 

Din cele 8 regiuni de dezvoltare economică, doar într-una singură (regiunea Nord-Vest) se înregistrează o creștere a numărului de urgenţe medicale datorate consumului de droguri ilicite. Analiza repartiţiei urgenţelor medicale la nivelul unităţilor teritorial-administrative ale ţării, în raport cu ponderea numărului de cazuri de urgenţă înregistrate, conduce la gruparea judeţelor şi la delimitarea unor zone de risc, după cum urmează:
- Zonă de risc foarte mare (ponderi peste 10%): Iași, Cluj;
- Zonă de risc mare (ponderi între 5% şi 9,9%): Bucureşti, Botoșani, Timiş, Prahova, Suceava;
- Zonă de risc mediu (ponderi între 1% şi 4,9%): Bacău, Bihor, Brăila, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Galați, Maramureș, Mureş, Sălaj, Sibiu, Vaslui;
- Zonă de risc mic (ponderi între 0,5% şi 0,9%): Alba, Argeș, Brașov, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Harghita, Hunedoara, Mehedinți, Neamț;
- Zonă de risc foarte mic (ponderi sub 0,5%): Arad, Bistrița-Năsăud, Covasna, Giurgiu, Gorj, Ialomița, Olt, Satu-Mare, Teleorman, Tulcea, Vâlcea, Vrancea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.