Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Maramureş - judeţul unde deciziile se iau parcă telepatic!
Consilierii judeţeni ne-au obişnuit în acest mandat cu şedinţe scurte în care se votează în unanimitate proiectele de pe ordinea de zi. Pe de o parte, acest lucru poate însemna o bună coordonare între plen şi conducerea Consiliului Judeţean, dar pe de altă parte, lipsa comentariilor şi lipsa expunerii publice de idei ne poate duce cu gândul la o comoditate sau chiar la o trândăvie a aleşilor.
Ni s-a spus de prea multe ori că se lucrează în comisii până se ajunge la un numitor comun, aşa că am înţeles de ce nu mai sunt contre la nivelul plenului, iar acesta este un lucru bun. Dar nu este normal să nu fie luări de cuvânt şi iniţiative pe baza cărora să se „brodeze” pe viitor anumiţi paşi în interesul judeţului. Ori, aleşii judeţeni, din ceea ce se vede, se mulţumesc să voteze ceea ce li se propune pe ordinea de zi, iar în rest nu dau prea multe semne că ar fi preocupaţi să vină cu ceva nou pentru judeţ.
Nu contestăm faptul că aleşii muncesc la nivelul comisiilor, dar din ceea ce se vede cu ochiul liber, nu dau dovadă de prea mult talent administrativ.
Ultima şedinţă a plenului a început cu o întâlnire a comisiilor reunite, unde s-au pus la punct ultimele retuşuri pentru şedinţa ce urma. Apoi a început şedinţa şi s-a văzut că cei prezenţi conveniseră deja ce puncte vor fi retrase de pe ordinea de zi, şi înlocuite cu altele. A fost o şedinţă aparent banală, în care s-a citit numele proiectelor după care s-a votat fără obiecţii. În felul acesta s-a ajuns la performanţa să fie aprobate 12 proiecte în 15 minute.
Însă, privind mai în detaliu, şedinţa a avut puncte cât se poate de serioase în domeniul transportului (modificări de program, suplimentări de curse, staţii, sancţiuni pentru contravenţii în domeniul serviciilor de transport public judeţean etc.), în domeniul sportului şi culturii, unde s-au împărţit banii pe proiectele propuse să beneficieze de finanţări nerambursabile. De asemenea, s-au stabilit acţiunile culturale prioritare pentru judeţul Maramureş.
Pe de o parte, este lăudabil că sumele s-au împărţit fără circ şi reproşuri publice, însă până s-a ajuns în acest punct au trecut 6 luni din an, în concluzie, oricine poate spune că oamenii care ne conduc sunt cam măcăiţi din acest punct de vedere. Mai ales că unora dintre proiectele pe care unii şi-au propus să le facă le-au cam expirat termenele de implementare.
De asemenea, văzând listele cu finanţările, unii au comentat că ONG-urile au fost dezavantajate din cauza primăriilor. Se ştie că primăriile au bugetele lor şi cu toate acestea se înscriu la sesiunile de proiecte ale Consiliului Judeţean cu mai multe dosare pentru activităţi. Nu ştim dacă CJ le acceptă cererile pentru a le „astupa gura”, dacă nu primesc bani pentru alte solicitări ce ţin de investiţii, de exemplu, însă ONG-urilor le rămân puţini bani după ce se adună toate primăriile „la farfurie”. Sugestia ar fi ca pe viitor să se mai lucreze la capitolul criterii de selecţie pentru aprobarea proiectelor. Printre puţinele luări de cuvânt din şedinţă, consilierii au salutat faptul că „s-a făcut un pas important în sensul prioritizării evenimentelor culturale din judeţul Maramureş, ceea ce este un lucru bun. Iar pentru anul viitor va fi un calendar bine pus la punct”.
În ceea ce priveşte finanţările pe sport, unde se dau bani la toate cluburile şi clubuleţele, consilierul judeţean Nicolae Bindiu a venit cu o propunere cât se poate de diplomată: „Pentru a sprijini activitatea sportivă la nivelul şcolilor, propun ca să realizăm un parteneriat cu Inspectoratul Şcolar şi să realizăm nişte jocuri interşcolare care să fie finanţate din bugetul de anul viitor al CJ, în care să fie antrenaţi pe diferite ramuri sportive copiii care nu sunt actualmente înscrişi în cluburi sportive. Şi atunci, probabil că ne acoperim în substanţă la ceea ce înseamnă CJ pentru finanţarea unor activităţi care să genereze emulaţie la nivelul întregului judeţ”.
După epuizarea punctelor de pe ordinea de zi, consilierul Felician Cerneştean a cerut conducerii CJ ca la următoarea şedinţă să se prezinte o informare asupra evenimentelor ce vor avea loc în străinătate în următoarele 6 luni. Şi, probabil, ca să nu fie suspectat că are planuri de vacanţă, a adăugat: „nu am cerut, dar cred că este necesar acest lucru, la fiecare deplasare în străinătate delegaţia care pleacă să prezinte în prima şedinţă un raport al activităţii”.
Nu ştim de ce, dar avem o presimţire că la prima deplasare în străinătate a lui Cerneştean, colegii îl vor pune să întocmească el raportul, din moment ce s-a arătat interesat de asemenea iniţiative.
Cam acestea au fost singurele discuţii care s-au purtat în ultima şedinţă de CJ. În rest, oamenii fie preferă să nu se complice la capitolul dezbateri, fie nu ştiu, fie le stăpânesc atât de bine, încât nu mai trebuie să discute despre ele. Am mai auzit că oamenii care se iubesc comunică prin telepatie, însă în CJ Maramureş ai impresia că şedinţele se derulează mult prea telepatic.
Ultima şedinţă a plenului a început cu o întâlnire a comisiilor reunite, unde s-au pus la punct ultimele retuşuri pentru şedinţa ce urma.
Apoi a început şedinţa şi s-a văzut că cei prezenţi conveniseră deja ce puncte vor fi retrase de pe ordinea de zi, şi înlocuite cu altele.
A fost o şedinţă aparent banală, în care s-a citit numele proiectelor după care s-a votat fără obiecţii. În felul acesta s-a ajuns la performanţa să fie aprobate 12 proiecte în 15 minute.
„Nu am cerut, dar cred că este necesar acest lucru, la fiecare deplasare în străinătate delegaţia care pleacă să prezinte în prima şedinţă un raport al activităţii”.