• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 11 Martie , 2012

Maramureş - între tradiţie şi dezvoltare armonioasă

Maramureşul meu drag, leagănul copilăriei mele şi locul în care am făcut primii paşi în viață, se află astăzi la o răscruce de drumuri. Fie continuă pe aceeaşi cale venită din inerţie, fără proiecte noi, fără măsuri atât de necesare, administrative şi politice, fie începe un drum nou, cel al schimbărilor fundamentale, pentru a scoate la suprafaţa tot potenţialul care stă ascuns în el – uman, economic, cultural şi turistic.

Cu aşezările sale pitoreşti, desprinse din cărţile copilăriei noastre, Maramureşul concentrează tot ceea ce înseamnă viaţa la ţară, fiind o destinaţie unică în lume. Zona e parcă un tablou care s-a păstrat intact de-a lungul vremurilor, dar care, din când în când, mai are nevoie de restaurare.
 
Pentru a-i pune în valoare potenţialul, pentru a conserva, moderniza şi a face cât mai atractivă această zonă, este nevoie de o strategie pe termen mediu şi lung, care să vizeze schimbări administrative şi care să cuprindă măsuri coerente de dezvoltare regională.
Viziunea mea, dar şi a USL, în domeniul dezvoltării şi valorificării potenţialului imens al Maramureşului porneşte de la nevoile cu care se confruntă, în prezent, Maramureşul şi care trebuie eliminate, rând pe rând, prin măsuri adecvate, care să nu aibă un efect inhibator al evoluţiei, ca majoritatea proiectelor de până acum.
Maramureşul este deficitar în multe domenii: economic, infrastructură, agricultură, mediu, turism, locuri de muncă, educaţie şi sănătate…ce să mai, în toate domeniile la care ne putem gândi.
La temelia acestora stă tipul de administrare locală şi regională, iar pentru rezolvarea unei părţi importante a problemelor, USL propune pentru următorii ani, o serie de măsuri administrative care să vizeze crearea unui nou model de dezvoltare regională.
În acest moment, viziunea în privinţa administraţiei trebuie să urmărească întărirea capacităţii administrative a actualelor regiuni de dezvoltare şi reducerea decalajelor de dezvoltare, în scopul atingerii mediei europene pentru toate regiunile de dezvoltare.
Astfel, cele opt regiuni de dezvoltare pe care le propunem, trebuie să devină centre ale administraţiei locale, cu instituţii noi, cu un Executiv regional, condus de un preşedinte ales, cu un Legislativ care va prelua funcţia de reprezentare a puterilor locale, Senatul devenind o Cameră a reprezentanţilor locali şi cu un Juridic în care instituţiile judecătoreşti vor ţine cont de noua realitate.
Instituţia prefectului va trebui şi ea reformată, iar ea va deveni una regională, cu numai opt reprezentanţi, care îşi vor păstra atribuţiile, dar îşi vor lărgi aria de acoperire, pentru a asigura o mai mare coerenţă în implementarea programului de guvernare în teritoriu şi pentru reducerea birocraţiei.
De asemenea, pentru o dezvoltare echilibrată, fiecare regiune va trebui să aibă multiple centre de interes: economic, politico-administrativ, cultural sau universitar.
Pentru primii ani ai acestei viziuni administrative, pe termen mediu şi lung, privind dezvoltarea regional și, implicit, a Maramureșului, există un set strict de principii:
1. În fiecare regiune de dezvoltare, PIB-ul si calitatea vieţii trebuie să se apropie de media europeană!
2. Schimbările trebuie suportate de stat, nu de către cetăţean!
3. Orice modificare trebuie discutată cu societatea civilă, agreată politic şi acceptată de UE!
4. Comunităţile puternice vor forţa şi instituţiile centrale să fie mai puternice. Procesul de descentralizare trebuie însoţit de eficientizarea aparatului central!
Dacă toate aceste modificări de ordin administrativ vor fi făcute, atunci se poate trece la rezolvarea cât mai rapidă şi eficientă a celorlalte probleme cu care maramureşenii se confruntă acum.
O administraţie locală flexibilă, debirocratizată şi descentralizată va duce la creşterea competitivităţii economice, la dezvoltarea economiei rurale şi a agriculturii, la atragerea investitorilor. O infrastructură modernă, rapidă, sigură, de toate tipurile (rutieră, aeriană, feroviară, comercială sau de agrement), va aduce, automat, dezvoltarea turistică a zonei, crearea de locuri de muncă, îmbunătăţirea accesului la servicii de învăţământ şi sănătate. O dezvoltare regională armonioasă şi echilibrată va face să dispară automat toate aceste decalaje dintre localităţile maramureşene, dar şi dintre Maramureş şi alte judeţe, un deziderat nu doar al meu, ci al întregii comunități pe care cu onoare și mândrie o reprezint.
 
Dragos Titea, secretar Departament Transporturi PSD

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.