• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 29 Aprilie , 2012

Învăţătoarea anului

Se dedică în întregime celei mai sărace comunităţi din Maramureş: Ponorâta. Anul trecut, a obţinut locul III la secţiunea “Învăţătoarea anului” în cadrul premiilor de excelenţă în educaţie la nivel naţional.

Cum poţi învăţa un copil care trăieşte în sărăcie lucie, într-o comunitate cu infracţionalitate ridicată şi fără minimul necesar existenţei despre bine, adevăr şi frumos? Răspunsul îl are învăţătoarea Sânzâiana Şanta, care s-a legat de o comunitate pe care toată lumea o ocoleşte: rromi din Ponorâta.

Un om remarcabil şi un dascăl de minţi şi suflete. Sânzâiana Şanta este învăţătoare la o şcoala dintr-un cătun al comunei maramureşene Coroieni, unde majoritatea adulţilor nu ştiu să citească sau să scrie. Clasa ei este formată din  26 de elevi romi cu vârste cuprinse între 10 şi 13 ani. Copiilor nu li se pot da cărţi şi caiete acasă pentru că a doua zi nu le mai au. “Până acum patru ani în comunitate nu exista electricitate, iar legătura copiilor cu lumea se făcea doar atunci când mergeau la cerşit sau cu căruţa la târg”, spune Şanta. Iniţial, şcoala funcţiona într-o casă cu două încăperi. După implicarea învăţătoarei în proiectul Şcoala noastră, casa noastră, instituţia a primit un sediu nou. “Acesta a fost începutul”, spune Sânziana Şanta. Apoi a fost mediator şcolar în cadrul proiectului Copiii romi se pregătesc pentru grădiniţă, derulat în perioada august 2010-martie 2011. Este coordonatorul şcolii în cadrul proiectului naţional Paşi strategici pentru îmbunătăţirea accesului la educaţie a copiilor romi, care încearcă desegregarea şcolilor şi să integreze copiii romi în şcoli.

Învăţătoarea a făcut meditaţii cu elevii şi a pregătit mai multe activităţi interculturale: Clubul Intercultural Caravana, Atelier de Mărţişoare, Atelier de Pictură, Concurs de felicitări pentru mama.

Comentariile celorlalți

oana pe 17.07.2012 la 18:05
felicitari pentru ceea ce scrie aici.esti un om cu suflet mare pentru ceea ce faci.doar un dascal adevarat poate face asa ceva.care iubeste copii si ii place aceasta "meserie".unul pe care il intereseaza doar banii si un loc cat mai bn vazut si copii buni acela nu e dascal.trebuie s-o faci din inima.inca o data felicitari

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.