• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 23 Octombrie , 2015

MApN desfăşoară campanii de informare în rândul tinerilor elevi

Cu ocazia zilei armatei, care va fi sărbătorită în data de 25 octombrie, împlinirea a 70 de ani de la terminarea celui de al doilea război mondial şi datorită unui eveniment pe care Ministerul Apărării Naţionale (MApN) îl desfăşoară în întreaga ţară, de informare şi atragere a tinerilor în rândul armatei, în cadrul Liceului Emil Racoviţă din Baia Mare s-a desfăşurat, la finalul acestei săptămâni, un eveniment mai inedit, care a reuşit să atragă sute de tineri curioşi din cadrul liceului pentru a participa la o prezentare cu adevărat specială.

 

Şi pentru că toate aceste evenimente s-au potrivit, elevii liceului, împreună cu şcoala din Moisei, au hotărât să desfăşoare şi ei un proiect cu această ocazie intitulat „Eroul meu”.

Prezenţi la această desfăşurare de forţe a fost şi colonelul în retragere, Coca Petru, un veteran din cel de al doilea război mondial, care a povestit tinerilor întâmplări de pe front. La frumoasa vârstă de 88 de ani, trăieşte şi apreciază orice moment, cu o memorie perfectă şi, fără să îşi dezvăluie prin comportament vârsta, reuşeşte să acapareze un public destul de dificil prin poveştile inimaginabile.

 

„Eram detaşat la Dunăre, grănicer, aveam cam aceeaşi vârstă ca voi când am primit ordine să oprim convoiul militar nemţesc care urca pe Dunăre, noi infanterişti, fără armament suficient pentru a face faţă unei asemenea misiuni, ei, convoi de vapoare.”

A fost o scurtă povestioară de început, şi începutul unei cariere de soldat.  „Am fost mai apoi pe front, şi nu voi uita cum am plecat de pe peronul gării, însoţiţi de rugăciunile unui preot care ne-a spus, «să vă întoarceţi acasă, eroilor!», pentru ca mai apoi, la final, comandantul a dat ordinul «Regiment drepţi, Patria, înainte marş!» pentru a mărşălui spre casă 78 de zile, aproximativ 30-35 km în fiecare zi. Am ajuns la graniţa cu România, întâmpinaţi de primar, profesor şi un alt preot, care ne-a spus «Bine aţi venit acasă, eroilor!», eroii au rămas acolo, pe front, eu am ajuns doar acasă.”

După astfel de poveşti, nu ai cum să nu rămâi surprins de tăria de care aceşti oameni dau dovadă. Tatăl lui a fost cel care i-a povestit de primul război mondial şi nu credea că va ajunge să participe şi el într-unul, însă acum a ajuns să povestească strănepoţilor lui întâmplări din război.

 

Evenimentele au continuat cu o prezentare a ofertelor de studii pe care armata le pune la dispoziţie şi cum tinerii doritori se pot înrola, taxa de şcolariza fiind gratuită, fie că doreşti să te înscrii la Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, la Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, la Institutul Medico-Militar, sau la oricare altă Academie din ţară.

Tot acest eveniment a fost încheiat de prezentarea unor echipamente militare tinerilor prezenţi, care au fost cu adevărat curioşi să vadă prezentările realizate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.