Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mâncăruri tradiţionale la Colegiul Tehnic Transilvania
Marţi 28 martie a avut loc la Colegiul Tehnic Transilvania o activitate dedicată Sfintelor Paşti.
O parte din mâncărurile tradiționale care se consumă, atât în Postul Paștelui, cât și de Sfintele Paști, au fost pregătite de elevii claselor de seral, sub îndrumarea cadrelor didactice: diriginte Barbur Maria, Miclăuș Dorina și Rața Natalia pentru activitatea intitulată „Lacrima Sfintelor Paşti răsfrântă în produse trandiţionale Maramureşene”.
Interesul pentru desfășurarea acestei activități a fost și din partea altor cadre didactice din cadrul colegiului, Ghiras-Dănuţ Cornelica, Toma Ramona, Berinde Georgeta Lia, Frânc Sorin Mihai, dar și doamnele secretare Ardelean Luminița și Moldovan Rodica.
„Cu toții știm că sărbătoarea Sfintelor Paști este cea mai mărită şi solemnă dintre sărbătorile anului, care aduce omenirii speranţa mântuirii şi a vieţii veşnice, prin sacrificiul lui Iisus Hristos.
Începutul sărbătorii e marcat odată cu postul, care este cel mai lung și cel mai aspru post de peste an, presupunând ca trecerea la mâncăruri de dulce să fie cumpătată și cu chibzuială”, a spus Miclăuş Dorina.
Masa tradițională pentru Paști este alcătuită, la creștinii români, din: drob de miel, ciorbă de miel, friptură de miel, iar ca dulciuri se mănâncă cozonacul cu diverse umpluturi și pasca cu brânză. Alături de aceste bucate se pregătesc ouă roșii. Elevii claselor de seral au realizat mai multe platouri frumos aranjate ce au fost degustate de cei care îi pregătesc pe elevi. Activitatea a fost foarte „gustată” de către elevi, ei întrecându-se în realizarea unor feluri de mâncare gustoase, aspectuoase şi păstrând cerinţele sărbătorii pascale. Lucrurile învăţate la Colegiu vor fi aplicate de către elevi atât în organizarea unor mese specifice sărbătorilor, cât şi în organizarea meselor curente. Pe lângă modul în care trebuie pregătite felurile de mâncare aşteptate pe masa românilor cu ocazia Sărbătorilor de Paşti, elevii au învăţat şi să folosească ingrediente şi produse de bună calitate. A fost o activitate realizate în folosul elevilor, dar şi a celor care îi pregătesc.