• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Septembrie , 2016

Managementul Deşeurilor: soluţii, probleme, termene

Cel mai important şi cel mai dificil proiect al Maramureşului - Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş - a intrat într-o nouă etapă, de lămuriri şi clarificări. Săptămâna trecută, Moisei şi Târgu Lăpuş au fost reprimite în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADI) Maramureş. Totuşi, mai e un drum lung şi anevoios până la finalizarea proiectului.

 

 

După numeroase amânări, probleme, întârzieri şi conflicte, proiectul „Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş” pare că intră în linie dreaptă. Cel puţin, conflictele între autorităţile locale şi cele judeţene s-au încheiat, în mod oficial. Vă reamintim că trei comunităţi locale: Moisei, Bocicoiu Mare şi Târgu Lăpuş au fost excluse din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADI) Maramureş pentru că aleşii locali nu au votat documentaţia pentru desemnarea operatorului unic. Dacă la Bocicoiu Mare lucrurile erau simple, Consiliul Local nu putea vota pentru că nu exista consiliu legitimat, fapt rezolvat de alegerile din iunie, la Moisei şi Târgu Lăpuş situaţia a fost mai complicată dar, în final, s-a rezolvat.

 

După ce cele două consilii locale au adoptat, în unanimitate, documentaţiile legate de proiect, săptămâna trecută, una dintre cele mai importante decizii luate de ADI Maramureş a revocat deciziile privind excluderea din program a comunei Moisei şi a oraşului Târgu Lăpuş. Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea, a declarant că, în ultimele trei luni, lucrările au început să se mişte cu repeziciune, fapt care dă o notă optimistă proiectului. Într-o şedinţă viitoare a CJ, stadiul de implementare a proiectului va fi discutat pe larg cu consilierii judeţeni.

„Am fost cu toţii de acord şi am votat în unanimitate anularea celor două hotărâri de revocare din ADI a comunităţilor din Moisei şi Târgu Lăpuş. Spiritul întregului proiect a fost, încă de la început, de a avea întregul judeţ împreună. În urma discuţiilor avute cu fiecare comunitate în parte, acestea au revenit, fie 100%, fie parţial, în marea familie a administraţiei judeţene. Doresc să mulţumesc primarilor şi consilierilor locali din Moisei şi Târgu Lăpuş că au votat proiectele în cadrul şedinţelor de CL. Totodată, mulţumirile mele se îndreaptă către primarii înscrişi în ADI, care au votat în unanimitate reprimirea celor două comunităţi. Este un lucru important, proiectul începe să se mişte tot mai bine, fapt care ne face să fim mai optimişti. Există încă probleme legate de termene şi de implementare, de interpretări contractuale ale celor ce s-au întâmplat în trecut acolo, dar, spun eu, vom găsi soluţiile cele mai bune”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea.

 

La Târgu Lăpuş, motivul disputelor era faptul că primăria deţine un serviciu performant de colectare a deşeurilor pe care doreşte să-l folosească în continuare. Primarul Mitru Leşe explică: „Noi ne vom continua activitatea de colectare ca şi până acum, nu vom delega acest serviciu. Am fost reprimiţi în ADI Deşeuri, facem în continuare aceeaşi activitate ca şi până acum şi vreau să ating dezideratul pe care mi l-am propus: zero deşeuri”.

 

Preşedintele CJ Maramureş a explicat care este stadiul lucrărilor la Sistemul Integrat de Management al Deşeurilor, pe fiecare zonă în parte. S-a discutat, în mod deosebit, despre întârzierile de la Sârbi, unde se va merge pe o celulă cu o capacitate de 40.000 de metri cubi. Investiţia de aici este îngreunată şi din cauza instabilităţii terenului. Membrii ADI au luat în discuţie varianta ca, până la finalizarea depozitului central, să fie realizate trei-patru depozite intermediare temporare: „Ne-ar fi mai uşor dacă am identifica câteva terenuri pentru a face depozite temporare, însă aceasta este o discuţie de viitor, trebuie să vedem dacă Autoritatea de Management acceptă această variantă. Procedura de licitaţie trebuie repusă pe SEAP şi sper să avem operatorii cât mai curând, toate aceste discuţii urmând să fie clarificate într-o şedinţă viitoare. Tot ce pot spune este că, faţă de acum trei luni de zile, ritmul lucrărilor a crescut considerabil prin noua echipă de implementare a proiectului. Pe acest proiect au fost, până acum, 16 licitaţii diferite.

 

Doar la Fărcaşa au fost trei licitaţii câştigate de trei contractori diferiţi, care trebuie să se completeze unul pe celălalt. Proiectul trebuie finalizat până în iulie 2017, lucru care nu va fi deloc uşor, deoarece trebuie să existe şi construcţiile efective. Nu stăm mai rău ca alţii, fiindcă din 41 de judeţe din România, doar două au rezolvat problema până acum. Comunitatea din Fărcaşa, spre exemplu, a beneficiat de un foarte mare ajutor din partea Consiliului Judeţean Maramureş şi din partea Guvernului României, fiindcă a avut înţelepciunea de a oferi un teren care nu fusese deloc valorificat până acum. În ceea ce priveşte ecologizarea gropii de la Groşi, vorbim de o investiţie de trei milioane de euro, bani pe care administraţia locală nu ar fi putut să îi aloce de-a lungul câtorva decenii”.

 

 

Delegaţia CJ Maramureş în Lituania, a vizitat Centrul de Management al Deşeurilor din Panevezys

 

Aflaţi în vizită în Lituania, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Ioan Doru Dăncuş şi Cosmin Butuza, director de Cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Maramureş, au discutat cu reprezentanţii autorităţilor locale din regiunea Panevezys despre situaţia proiectului implementat de Consiliul Judeţean Maramureş, „Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor”.

 

Având în vedere faptul că, regiunea Panevezys a reuşit să implementeze un astfel de proiect, prin construirea unui Centru de Management al Deşeurilor, delegaţia Consiliului Judeţean Maramureş a fost invitată să viziteze acest centru, pentru a observa îndeaproape modul în care se desfăşoară activitatea de gestionare a deşeurilor. Această investiţie realizată în etape în ultimii 10 ani, în cadrul mai multor proiecte cu finanţări europene, va continua cu un nou proiect ce va fi implementat în viitoarea perioadă de programare 2014 – 2020. „Am fost plăcut surprins să văd că un proiect SMID, asemănător cu cel pe care Consiliul Judeţean Maramureş îl implementează la Fărcaşa, autorităţile locale din Panevezys au reuşit să-l finalizeze şi să fie operaţional într-o zonă agricolă. Şi facem referire la cea mai importantă zonă agricolă din Lituania, care oferă peste 10% din producţia agricolă de la nivelul întregii ţări. Acest lucru ne dă speranţe că Sistemul de Management Integrat al Deşeurilor de la Fărcaşa va fi operaţional după finalizarea lucrărilor şi nu va afecta producţiile agricole din zonă”, apreciază Ioan Doru Dăncuş, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.