• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 24 Septembrie , 2012

Managementul defectuos a încetinit dezvoltarea Maramureşului cu cel puţin 5 ani

Senatorul Sorin Bota, unul dintre cei mai buni specialişti pe zona de transporturi şi dezvoltare din ţară face o analiză la rece a situaţiei proiectelor maramureşene şi a perspectivelor de dezvoltare pentru perioada următoare.

 
 

Reporter: Cum vedeţi situaţia drumului Baia Sprie-Bârsana?

Sorin Bota: Dacă dai puţin în spate timpul, ai să vezi că am spus acest lucru de mult, inclusiv de când s-a derulat prima licitaţie, că nu este corectă şi acest drum nu va fi realizat. Din păcate am avut dreptate şi am avut dreptate de două ori. În primul rând că a fost forţat câştigătorul licitaţiei să câştige pe motiv de clientelism politic şi doi, incompetenţa pe care am menţionat-o tot timpul vizavi de fostul preşedinte şi echipa lui. Din păcate maramureşenii suferă, maşinile se strică din cauza unor incompetenţi lacomi. Cel mai optimist termen va fi 2013-2014. Odată adjudecată noua licitaţie, cine câştigă poate să facă şi într-un an de zile ce a mai rămas de făcut. Problema e dacă va câştiga o firmă serioasă sau nu.

 

Rep.: Despre celelalte proiecte importante ale judeţului?

S.B.: Aşa cum am anunţat într-un comunicat săptămâna trecută. Baia Mare - Dej şi Baia Mare - Satu Mare urmează să se finalizeze anul viitor, pot spune că e gata într-o proporţie de 80%. Pe principiul mai bine mai târziu decât niciodată vor fi finalizate şi aceste două proiecte care au rămas din mandatul meu, încă din 2004, din punct de vedere al angajării finanţării. Celelalte două drumuri, Baia Mare - Sighet şi Sighetu Marmaţiei - Borşa au început lucrările timid anul acesta din cauza nebugetării lor de către fostul ministru Anca Boagiu, dar anul viitor vor fi bugetate suplimentar ca să se recupereze timpul pierdut în executarea lucrărilor, astfel încât în doi ani de zile aceste drumuri să fie finalizate. Anul viitor sper că vor începe şi lucrărilre, dacă licitaţia va merge rapid pe o reabilitare a drumului Baia Mare - Târgu Lăpuş, cu o tehnologie de reciclare la rece, astfel încât şi acest drum să fie utilizabil, acum este peticit şi în primăvară cedează. Am reluat deja proiectul Baia Mare - Petea, pe drumul rapid cu conexiune centura Băii Mari care deja a început pe tronsonul care aparţine strict primăriei şi care se va continua cu tunelul pe sub Gutâi.

 

Rep.: Ce priorităţi v-aţi stabilit pe colegiul dvs. pentru mandatul viitor?

S.B.: Podul peste Someş se va finaliza în perioada următoare, la primăvară se va relua proiectul şi anul viitor vor începe lucrările şi drumul judeţean din Codru de la Hideaga la Bicaz. Şi ideal ar fi ca anul viitor să facem drumul judeţean dintre Bicaz şi Judeţul Satu Mare, un drum de 5 km, un drum scurt, practicabil doar pentru populaţia din zonă, dar foarte util.

Mai am în obiectiv şi am discutat cu preşedintele CJ, să introducem în programul care va începe de la anul drumul Târgu Lăpuş - Gâlgău, până la limita judeţului. Iar Valea Izei este tot pe PNDI care anul viitor va începe.

 

Rep.: După părerea dvs., cu cât timp au încetinit dezvoltarea judeţului aceste greşeli de gestionare a fondurilor şi proiectelor?

S.B.: Aeroportul nu s-a modernizat, nu avem niciun program de dezvoltare industrială prin realizarea de parcuri, încercăm acum în zona colegiului meu, Recea - Tăuţii Măgherăuş - Baia Sprie, cu primarii să pornim de la anul trei parcuri industriale, care desigur că se puteau porni demult din punct de vedere a documentaţiilor, din păcate nu a fost niciun interes pentru crearea de locuri de muncă şi facilităţi pentru firme, acesta este rolul parcurilor industriale, de a crea condiţii pentru investitori şi de a crea aceste baze. Din punct de vedere a încetinirii, eu estimez o încetinire a dezvoltării cu cel puţin 5 ani din cauza managementului defectuos.

 

Rep.: Cum vedeţi perioada următoare având în vedere că a început bătălia pentru candidaturi şi începe bătălia electorală?

S.B.: Ca orice perioadă electorală şi preelectorală, agitată şi categoric această lege stupidă din 2008 va crea surprize la alegerile care urmează din punct de vedere a repartizării mandatelor. E practic o loterie a candidaturilor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.