Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mâna moartă, o nouă premieră la Teatrul Municipal Baia Mare
Ana Liliana ILEA
Duminică, 16 octombrie 2016, de la ora 19:00, la Teatrul Municipal Baia Mare, va avea loc premiera spectacolului Mâna moartă, de Patrick Marber (traducere Adriana Sână). Regia îi aparţine lui Victor Olăhuţ, iar scenografia lui Mihai Vălu. Din distribuţie fac parte Dan Cordea, Eduard Trifa, Dragoş Călin, Raul Hotcaş, Ioan Costin şi Mircea Gligor.
Mâna moartă este a doua premieră a acestei stagiuni la Teatrul Municipal Baia Mare, urmând ca, la sfârşitul lunii noiembrie, să aibă loc premiera la „Zorba”, în regia lui Marcel Ţop. Mâna moartă (titlul original al piesei este Dealer’s Choice) se joacă pentru prima oară în România şi este piesa cu care englezul Patrick Marber s-a lansat în marea dramaturgie, fiind un text de teatru contemporan.
„Îmi place să aleg textul potrivit pentru comunitate, pentru oamenii care vin să vadă piesa. Nu îmi aleg textele pentru criticii de la Bucureşti. Mâna moartă este un text foarte bun şi cred că va avea un mare succes la publicul băimărean. Este o temă actuală, pentru că avem o problemă cu jocurile de noroc în România. Piesa este despre ceea ce pot produce jocurile de noroc”, a afirmat Victor Olăhuţ, regizorul spectacolului.
Acesta revine în Baia Mare după zece ani. În urmă cu un deceniu, imediat după ce şi-a terminat studiile la Cluj, Victor Olăhuţ şi-a făcut debutul în Baia Mare, regizând Pisica verde, pisica albastră, spectacol care s-a jucat la Sala Studio a teatrului băimărean.
„S-a realizat o chimie foarte bună între regizor şi actori, ceea ce este bine, pentru că e important ca un spectacol să se nască în condiţii normale, fără cezariană. Este un spectacol care va plăcea publicului şi atmosfera din timpul repetiţiilor se va răsfrânge şi asupra celor care vor veni să vadă piesa”, a mai spus actorul Dan Cordea.
Piesa
„O partidă de poker şi jucători animaţi de dorinţa obsesivă de a câştiga. Aceştia lucrează într-un restaurant. În timpul zilei plănuiesc pe îndelete jocul de cărţi, care se va desfăşura la ora închiderii localului, după miezul nopţii. Sunt tineri, iar visele lor prind aripi, odată cu lansarea cărţilor de joc de către dealer. E o ocazie rară pentru tată şi fiu de a fi împreună.
Depănând amintiri şi ducând o existenţă pusă sub semnul ratării, personajele uită să mai trăiască. Planul de investiţie într-o toaletă publică, pe care să o transforme într-un local de succes, e intens dezbătut, însă cu puţine şanse de reuşită.
Amuzamentul, trăirea, sondarea necunoscutului oglindesc lumea dependenţilor de jocurile de noroc, care îşi trec printre degete „iluzia puterii”.
Tragicomedia este construită pe pornirile compulsive ale jucătorilor, care vor să răzbească în lume pe o cale primejdioasă şi nesigură. Sondajul psihologic e unul profund, iar umorul e exploatat sclipitor.”
Autorul
Patrick Marber s-a născut pe 19 septembrie 1964, în Wimbledon, Londra. A studiat la Rokeby School, St.Paul’s Cranleigh School şi Wadham College, Oxford. Este dramaturg, regizor, păpuşar şi scenarist englez. Prima sa piesă de teatru, intitulată „Dealer’s Chice” (1995), pe care a şi regizat-o, i-a adus celebritatea, câştigând cu aceasta distincţia „The 1995 EVENING STANDARD Award for Best Comedy”. Au urmat piesele „After Miss Julie” (1995), „Closer” (1997), „Howard Katz” (2001), „The Musicians” (2004), „Don Juan in Soho” (2006), „The Red Lion” (2015), „Three Days in the Country” (2015).
„Mâna Moartă”, versiunea românească a piesei „Dealer’s Choice” de Patrick Marber, pusă în scenă la Teatrul Municipal Baia Mare, constituie o premieră naţională.
Regizorul
Victor Olăhuţ (n. 1984) a absolvit, în 2013, Facultatea de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj, fiind licenţiat în regie teatru.
Este iniţiatorul şi managerul proiectului CULTURA’N ŞURĂ, ce are ca scop reintroducerea comunităţilor rurale în circuitul artistic profesionist, prin susţinerea de reprezentaţii teatrale în satele româneşti.
A semnat regia spectacolelor EXPERIMENTUL, după texte de Ion Băieşu şi alţi autori români contemporani (Teatrul „Podul” Bucureşti), NECUNOSCUTA CUNOSCUTĂ, de Aleksander ŒScibor-Rylski (Teatrul Naţional „Radu Stanca”, Sibiu), CERERE ÎN CĂSĂTORIE de A.P. Cehov (Teatrul de Artă Bucureşti), laureat cu premiul „Cel mai bun spectacol” la Festivalul Internaţional de Comedie „Comic 7B”, ediţia 2016, PĂCALĂ, scenariu original după texte de Petre Dulfu şi Alexandru Mitru (Teatrul Puck, Cluj), FISURA de Flavius Lucăcel (Godot Cafe - Teatru, Bucureşti), încununat cu premiul „Noi la Sala Nouă”, la Festivalul Comediei Româneşti în 2014, NU TRAGEŢI! SUNT DEJA MOARTĂ, de Karine Khodikyan şi SĂRUTĂ-MĂ!, de Vlad Zografi (Teatrul Naţional Cluj), PISICA VERDE, PISICA ALBASTRĂ, după texte de Alina Andrei, Răzvan Boro, Victor Drăgan şi Mihai Pârjol (Teatrul Municipal Baia Mare).