• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 2 Decembrie , 2013

Mai puţini bani prin PNDL

Vicepremierul Dragnea „arde” bugetul primăriilor maramureşene! Printr-o adresă semnată de vicepremierul-ministru Liviu Dragnea, se precizează că în urma rectificării bugetare pe anul 2013, se diminuează creditele bugetare pe anul 2013 aferente Programului Naţional de Dezvoltare Locală, aprobat prin OUG nr. 28/2013.

 
 
 

Săptămâna trecută a ajuns la Consiliul Judeţean o adresă a Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin care se anunţă diminuarea creditelor bugetare pentru anul 2013, ca urmare a rectificării bugetului de stat pe anul 2013. Adresa, semnată de vicepremierul-ministru Liviu Dragnea, precizează că această diminuare vine în urma rectificării bugetare pe anul 2013 şi vizează creditele bugetare pe anul 2013 aferente Programului Naţional de Dezvoltare Locală, aprobat prin OUG nr. 28/2013.

 

Programul Naţional de Dezvoltare Locală cuprinde o serie de subprograme care se adresează comunelor şi municipiilor cum sunt: „Modernizarea satului românesc”, Regenerarea urbană a municipiilor şi oraşelor”, „Infrastructura la nivel judeţean”. Lucrările cuprinse în aceste programe vizează alimentarea cu apă potabilă a comunelor, realizarea/extinderea/modernizarea sistemelor de canalizare şi staţii de epurare a apelor uzate, reabilitarea/modernizarea drumurilor publice clasificate şi încadrate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri de interes local, respectiv drumuri comunale şi/sau drumuri publice din interiorul localităţilor, dar şi reabilitarea/modernizarea drumurilor publice clasificate în conformitate cu prevederile legale în vigoare, ca drumuri judeţene.

Mai exact, alocaţiile bugetare aferente obiectivelor incluse spre finanţare în acest program şi nedecontate se vor plăti începând cu anul 2014 în limitele bugetului aprobat cu această destinaţie. Şi, ca să se îndulcească situaţia, Dragnea a promis că anul viitor vor fi alocaţi mult mai mulţi bani prin acest program.

 

Şi vicepreşedintele CJ Gabriel Zetea spune că situaţia nu e atât de sumbră: „este vorba despre o rectificare la nivelul Ministerului Finanţelor, banii care nu au fost folosiţi de către primării, nu au fost daţi în acest an şi vor fi daţi începând cu anul 2014. Este vorba de o rectificare negativă la nivelul Ministerului Dezvoltării de 280 de milioane de lei, care afectează toate primăriile din ţară. Dar în acelaşi timp, pot să spun că semnele sunt îmbucurătoare în sensul în care Ministerul Dezvoltării a primit în bugetul pe 2014 o creştere semnificativă a finanţărilor pentru investiţii pentru primării. Este o discuţie în contradictoriu zilele acestea între preşedintele Băsescu şi Liviu Dragnea în ceea ce priveşte cum vor fi folosiţi aceşti bani. Ministerul Dezvoltării, prin PNDL, desfăşoară trei programe privind investiţiile în administraţiile locale: Modernizarea satului românesc, Regenerarea urbană a oraşelor şi municipiilor şi Dezvoltarea infrastructurii judeţene. Pentru modernizarea satului românesc în anul 2014 vom avea o creştere comparativ cu anul 2013 pentru o modernizare a satului românesc de la 199 la 800 de milioane în 2014.

 

Pentru „regenerarea urbană” o creştere de la 24 de milioane la 200 de milioane, iar pentru „infrastructură judeţeană” vom avea o creştere de la 77 de milioane la 500 de milioane în 2014. Asta înseamnă bani pentru investiţii. Concret pe Maramureş, conform alocărilor pe 2013, sumele pe care judeţele le pot obţine de la Ministerul Dezvoltării sunt o medie. Şi atunci se poate vedea cam cât poate să obţină judeţul Maramureş. Se semnează anumite contracte de finanţare anuale, prin care orice primar poate să îşi continue investiţiile pe care le au în ceea ce priveşte alimentările de apă, canalizări, şcoli etc.”. 

 
 

Alba neagra cu bugetul

 

Pentru acest an, prin bugetul aprobat în luna februarie, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a primit 2,549 miliarde lei, din care mare parte destinaţi programelor locale de reabilitare termică a blocurilor, asfaltarea drumurilor de interes local, construcţii de locuinţe şi săli de sport, retehnologizarea centralelor termice şi electrice de termoficare, precum şi programelor multianuale de mediu şi gospodărire a apelor. La prima rectificare bugetară din acest an, operată în luna iulie, bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a fost suplimentat cu 943,3 milioane lei, în timp ce pentru a doua rectificare de buget, a fost calculată o tăiere de 280 milioane lei.

 
 

Programul naţional de dezvoltare locală a fost înfiinţat de Guvern în luna aprilie, când Executivul a decis, prin ordonanţa de urgenţă, că autorităţile locale vor primi bani de la Guvern prin intermediul acestui instrument coordonat doar de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, acesta fiind cel care analizează propunerile transmise de către consiliile judeţene şi întocmeşte lista finală a obiectivelor de investiţii şi sumele alocate acestora în anul în curs, lista care trebuie aprobată prin ordin al ministrului. Noul program a preluat toate celelalte proiecte finanţate până atunci prin Programul privind reabilitarea unor obiective locale, Programul de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, programe multianuale prioritare de mediu şi gospodărire a apelor.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.