• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 13 August , 2017

Madarassy 70

Băimărean prin naştere, artistul Gyorgy Madarassy s-a stabilit în 1988 în Nyiregy­ha­za, după patrusprezece ani de creaţie artistică desfăşurată în Baia Mare. Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viaţă, Gyorgy Madarassy a ales să-şi sărbătorească ziua de naştere cu o nouă expoziţie personală în Baia Mare, oraşul în care a cunoscut consacrarea ca artist, expoziţie găzduită, la fel ca în urmă cu zece ani, de Muzeul Judeţean de Artă «Centrul Artistic Baia Mare» şi Galeria Uniunii Artiştilor Plastici.


Gyorgy Madarassy, un artist a cărui sensibilitate este evidentă nu doar în explozia cromatică ce-i caracterizează lucrările, ci şi în temele pe care şi le propune şi în maniera în care găseşte rezolvarea acestor teme, este, foarte probabil, cel mai reprezentativ pictor al generaţiei anilor ’70, una de excepţie în peisajul artei plastice băimărene.
Artistul şi-a adus o contribuţie im­portantă la recuperarea avangardei târzii de după şocul realist de tip socia­list şi la deschiderea spre ceea ce am putea numi proto-postmodernism. Istoria Centrului Artistic Baia Mare îl reţine ca pe un artist cu un rol de răscruce: a pregătit, de fapt, o adevărată explozie, benefică, în domeniul artelor plastice, impunându-se imediat după debut ca un artist valoros.

 

Cu ocazia împlinirii a 70 de ani de viaţă, Gyorgy Madarassy a ales să-şi sărbătorească ziua de naştere cu o nouă expoziţie personală în Baia Mare, oraşul în care a cunoscut consacrarea ca artist,

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.