Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mă tot mir / Vocaţia schimbării
Nu se mai putea aşa. Trebuia o schimbare. Care s-a produs cu surle, trâmbiţe, piculine şi alte instrumente de suflat, rol deosebit fiind rezervat tromboanelor. Care sunt instrumentele specifice şi consacrate de toate schimbările. Fără ele nicio orchestră ce se pretinde a avea vocaţia schimbării nu poate avea succes. Ele sunt indispensabile şi pentru că acoperă notele false produse de afonii aflaţi în tranzit pe scena la care noi, majoritatea, ne zgâim ca broasca la barieră.
Schimbările prea mari şi dintr-o dată, bruşte şi masive pot dăuna. De aia schimbătorii o iau încet, aproape tandru, ca să nu ne şi să nu se zdruncine din rărunchi organismul social. Prima chestie importantă, veche şi ca urmare verificată, este să se dea impresia că se schimbă oareşceva, dar să nu se revizuiască nimic sau, dimpotrivă, să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic.
Nu poţi obţine performanţe majore schimbând o blondă ministru decât aducând într-un fotoliu de ministru tot o blondă, ca să obişnuiască lumea treptat cu schimbarea. Freza trebuie să fie însă alta, ca să se vadă că vocaţia schimbării există. Nu-i bai că noua blondă e mai bătrână, dar să aibă în loc de păr un fel de palmier pitic, ceva bonsai sau ce dracu’ era ciuful ăla. După care o schimbi, ca să dovedeşti că schimbarea nu e doar aşa, o figură de stil.
Mai schimbi pe ici, pe colo nişte şmecheri cu alţii cam la fel de şmecheri sau cel puţin dornici să-şi depăşească predecesorii. La deconcentrate anunţi că nu te bagi, decât tot aşa, pe ici, pe colo, în punctele esenţiale, că schimbarea trebuie dovedită şi cu fapte.
Important e să anunţi schimbarea politicilor economice, schimbare susţinută de un pachet de măsuri excepţional gândite de marii bărbaţi ai ţării care vrea să face bine la nărod şi la norod. Aici trombonul are din nou un rol hotărâtor, pentru că nu trebuie uitată promisiunea cu mărirea substanţială a salariului minim, mediu şi maxim, ca să fie toată lumea mulţumită. În rest, e treaba pulimii să creadă că nu va mai fi ca înainte. Tu ai demonstrat că ai vocaţia schimbării şi te poţi apuca, aşa cum ştii, de guvernare.