Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mă tot mir / Trei, Doamne, şi toţi trei!
Pentru unii credinţa e aşa de mare, încât nimic nu-i poate opri de la exercitarea ei, în diferite forme. Nici măcar legea. Dornici să pupe moaşte, trei preoţi ce fac parte din Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului s-au dus până în Peloponez, la mănăstirea Mega Spileo, unde n-au găsit de cuviinţă să facă altceva mai bun decât să fure nişte moaşte, mai exact o mână a Sfântului Haralambie.
Înainte de a fi prinşi, prea cuvioşii au ascuns mâna sfântului undeva într-o râpă, ceea ce pune puţin sub semnul întrebării respectul pe care-l acordau slujitorii Domnului respectivei relicve şi ne îndeamnă să credem că nu o cucernicie hipertrofiată i-a împins să fure, ci oareşceva gânduri necurate, satanice de-a dreptul, că banu-i ochiul Dracului, de grabnică şi fără de trudă îmbogăţire.
Poliţiştii greci au mai găsit în bagajele unuia dintre furi două cranii şi un maxilar, a căror provenienţă este deocamdată necunoscută. Treaba asta i-a pus pe toţi călugării din Grecia în alertă, cam prin toate mănăstirile începând nişte sfinte activităţi de inventariere a ciolanelor răposaţilor sfinţi.
Goana asta după moaşte a început mai demultişor, cam din vremea patristicii. Atunci au început episcopii Occidentului să bată drumurile Greciei în căutare de relicve de vânzare. Cruciaţii s-au întors în Apus cu saci plini cu oase, destinate comerţului cu amănuntul, evreii au profitat şi ei de comerţul ăsta prosper, veneţienii au furat numeroase relicve din Constantinopol şi cam toată lumea vindea şi cumpăra diverse părţi de schelet, uneori acestea dovedindu-se a fi de câine.
Comerţul cu diferite categorii de oase a reprezentat una dintre cele mai profitabile afaceri pe parcursul întregului ev mediu şi s-or fi gândit şi ai noştri preoţi că nişte moaşte în plus pe lângă biserica lor dă bine la public. Mai lasă lumea telenovelele şi se duce cu pioşenie maximă la pupat ciolane. Mai cumpără o lumânare, dacă tot a ajuns la besearecă, mai ia o iconiţă, mai dă de un acatist şi, uite aşa, biznisul devine prosper şi bucsa popii plină. Ar mai fi o explicaţie: cică Sfântul Haralambie îi apăra pe oameni de ciumă şi de foamete şi popii ăştia, care-s nişte nesătui prin definiţie, şi-or fi dorit să se sature şi ei odată...