Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Mă tot mir / Sesiuni de toamnă
S-a terminat sesiunea de toamnă a bacalaureatului în care ăia care n-au trecut examenele au mai avut o şansă. Coincidenţa face ca, imediat după această forţare intelectuală majoră a tinerilor de mare viitor în România, să înceapă noua sesiune parlamentară. E posibil ca unii dintre parlamentari să fi participat şi la sesiunea asta cu bacul şi, scăpaţi de grija examenelor, să poată scrie de-acuma legi minunate, de care-i mare nevoie.
Printre priorităţile guvernanţilor se numără, din câte am înţeles, un pachet de legi care priveşte Justiţia. Modificările propuse de Tudorel Toader sunt considerate de mulţi antipesedişti ca o adevărată restaurare şi restabilire a dominaţiei factorului politic asupra sistemului judiciar, ceea ce bineînţeles că nici nu-i adevărat. De ce ar vrea Tudorel să favorizeze infractorii?
Deja începe ţircusul, pentru că Ambasada americană a exprimat un punct de vedere în care îşi arăta îngrijorarea pentru independenţa justiţiei. În replică, deputatul PSD Liviu Pleşoianu, vajnic apărător al partidului pe care-l slujeşte, a cerut expulzarea de urgenţă a ambasadorului Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, despre care a spus că se poartă ca un guvernator de colonie, da’ un guvernator cu un discurs securistoid. Pleşoianu e talentos în descrieri, tot el spunând despre Tudorel Toader că este un fel de Usain Bolt care aleargă invers, de unde tragem concluzia că nici ce face ăsta de-l critică ambasadorul american nu-i lucru bun.
Pleşoianu, care are o memorie brici, şi-a mai adus aminte că ambasadorul american a încurajat partidele politice de la noi să nu pună pe liste acuzaţi de corupţie şi pe alegători să nu voteze asemenea candidaţi. Pentru deputatul PSD se pare că e mai bine ca pe liste să apară indivizi acuzaţi de corupţie şi, mai important, lumea să-i şi voteze.
În strânsă legătură cu subiectul de mai sus se numără şi noul proiect pesedist care vizează elaborarea unui Cod administrativ, cu o prevedere potrivit căreia persoanele condamnate penal pot ocupa funcţii în Executiv după reabilitare. Dragnea zice că prevederea asta nu-l priveşte pe el, poate pe alţii. Cine ştie, poate că ar fi trebuit adoptată o lege care să interzică ocuparea oricărei funcţii de către indivizi care nu au nici o condamnare penală la activ. Pentru că altfel pesediştilor le va fi din ce în ce mai greu să guverneze, din cauză de lipsă de cadre competente...