• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 12 Octombrie , 2015

Luxemburg laudă pacifiştii băimăreni

Poate vă mai aduceţi aminte de evenimentul care a avut loc în luna mai, în Baia Mare, fiind pentru prima data când acest eveniment a părăsit graniţele

Luxemburg-ului. Vorbesc, desigur, de World Peace Forum, care, pe lângă

succesul şi imaginea pozitivă create, a deschis şi diverse oportunităţi pentru oraş.

 

 

După cum vă spuneam, pe vremea aceea, în cadrul evenimentului Forumul Mondial al Păcii, desfăşurat în Baia Mare timp de patru zile, au participat activ la dezbateri peste 90 de persoane, din 22 de ţări din lume, printre care şi America, Ucraina, Spania, Argentina, Peru etc. Acest Forum face parte din activităţile principale ale Schengen Peace Foundation, pe lângă cel de al doilea mare eveniment al lor, Luxemburg Peace Prize, care recompensează acţiuni ce promovează pacea.

 

La finalul Forumului Modial pentru Pace din Baia Mare, Dominicus Rhode, Preşedinte al Fundaţiei Schengen pentru Pace, a invitat  50 de tineri voluntari şi activişti în diverse ONG-uri băimărene să participle la decernarea premiilor pentru pace, care s-au desfăşurat la Luxemburg în perioada 2-3 octombrie 2015 şi care au adunat peste 200 de participanţi din jurul lumii în cadrul Parlamentului European.

 

Premiile au fost pentru următoarele categorii: „Outstanding Peace Activists” (remarcabili activişti pentru pace), „Oustanding Peace Education” (remarcabilă educaţie pentru pace), „Outstanding Peace NGOs” (ONG-uri cu activitate deosebită în slujba păcii), „Outstanding Public Peace Efforts” (eforturi publice deosebite pentru pace), premiu care a fost acordat Municipiului Baia Mare.

Cu ocazia acestui eveniment, organizatorii băimăreni au considerat că ar fi un moment prielnic să se desfăşoare şi o scurtă excursie prin Europa, la care am avut oportunitatea de a participa. O drumeţie plină de cultură, istorie şi, nu în ultimul rând, un memo despre nevoia de pace.

Cu ocazia workshop-urilor organizate în cadrul premiilor, am asistat la mai multe momente de impact, tema principală fiind refugiaţii. În cadrul Parlamentului European am participat la un moment artistic, oferit de o fostă câştigătoare a concursului Vocea Siriei şi care acum bate drumurile Europei în căutare de adăpost. Următoarea zi, în data de 3 octombrie, în cadrul Liceului Germano-Luxemburghez din Perl, Germania,  s-au desfăşurat diverse workshop-uri şi prezentări pentru a face înţeleasă situaţia în care se află lumea în acest moment.

Unul  din Workshop-uri a fost ţinut de un refugiat care şi-a prezentat drumul pe care l-a străbătut pentru a ajunge în Germania în urmă cu un an.

Cu ocazia acestor întâlniri directe şi datorită prezentării lucrurilor foarte obiectiv, mulţi dintre participanţi au început să privească situaţia migraţiei cu alţi ochi.

Spre exemplu, un simplu fapt care mi-a rămas impregnat în minte este faptul că peste 48% din populaţia Luxemburgului este imigrantă, fapt care nu i-a scăzut câştigurile, nivelul de trai sau o pierdere a culturii, ba mai mult, am înţeles cât de multe beneficii poate aduce un astfel de migraj societăţii.

 

Mulţi dintre dumneavoastră  se gândesc la pace ca la un termen abstract, care se întâmplă sau nu, dar pe care nu îl putem influenţa, discuţii neîntrerupte despre ce înseamnă pacea şi despre cum ne-o dorim, dar nu putem face nimic în această privinţă. Totul vine de la sine, de la cum ne comportăm şi ce mesaj transmitem, în ce credem. Începem să vedem această noţiune de pace mai mult decât pe un termen abstract şi din ce în ce mai mult ca pe acţiunile pe care trebuie să le desfăşurăm pentru a ajunge la acest rezultat. Desigur, nu vorbesc despre exterminarea oricărei urme de violenţă în lume, ci despre metode de convieţuire care să nu aibă consecinţe violente şi asta totul ţine de educaţie şi nivel de trai.

 

Forumul Mondial pentru Pace, care s-a desfăşurat în Baia Mare în luna mai şi Premiile Pentru Pace de la Luxemburg au fost nişte evenimente care împărtăşesc o idee nu foarte populară, dar care se extinde.  Oportunitatea de a cunoaşte direct atâţia oameni implicaţi, cu un scop, din diverse ţări şi culturi, care vorbesc deschis despre dificultăţile prin care au trecut şi cum au mers mai departe, opiniile împărtăşite pe diverse subiecte de actualitate sau momente istorice sunt de nemăsurat, sunt momente care te fac să înţelegi că tu ai o viaţă bună şi că plânsul de milă nu este soluţia.

 

Evenimentul de la Luxemburg a fost un real succes, cu un impact puternic asupra celor prezenţi, care nu s-a rezumat doar la discuţii, ci şi la activităţi concrete, care au un impact asupra nivelului de trai şi a problemelor mondiale actuale. Pentru doritori, anul viitor, în luna septembrie, Forumul Mondial al Păcii se va desfăşura în Florianópolis, Brazilia.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.