Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 2 Iulie , 2007
Lupta pentru „Adevaratul Camembert”
de Time
Francezii sunt foarte tristi. In viitorul apropiat, de pe rafturile magazinelor va disparea branza lor preferata – „adevaratul Camembert” (real Camembert). Adevarul este ca aceasta delicatesa se prepara pe baza de lapte crud care, dupa cum se stie, reprezinta un pericol la adresa sanatatii omului. Din acest motiv, cei doi mari producatori de branza „Camembert” - companiile „Lactalis” si „Isigny Cooperartive”, care produc circa 90 la suta din cantitatea totala a felului respectiv de branza - au declarat ca inceteaza productia de „real Camembert”. De acum incolo, ele vor fabrica pur si simplu „Camembert”, pe baza de lapte pasteurizat. Gurmanzii francezi si-a exprimat deja dezacordul cu aceasta decizie si au promis ca vor lupta pentru continuarea fabricarii de „real Camembert”, noteaza cotidianul rus Strana.Ru., citat de Rompres.
Durerea francezilor poate fi inteleasa: ei nu-si imagineaza viata fara „Camembert’-ul din lapte crud. In opinia lor, tocmai laptele crud ii confera acestei delicatese irepetabile calitati precum flexibilitate, grasime, supunere si mai ales culoarea de fildes. Crusta alba cu picatele roz se lipeste etans de branza, iar gurmanzii nu o inlatura inainte de a manca: tocmai ea da o nota picanta inconfundabila branzei „Camembert”.
Companiile Lactalis si Isigny Cooperative intrerup productia acestei delicatese, motivand aceasta decizie prin faptul ca o branza pe baza de lapte crud poate contine bacterii periculoase si de aceea ei trec exclusiv la productia de „Camembert” din lapte pasteurizat. „Astfel este mai sigur pentru sanatate”, afirma specialistii de la companiile-monopol. Mai mult decat atat, luand aceasta masura, ambii producatori atentioneaza ca de acum incolo pe etichetele acestui fel de branza nu va mai exista cunoscutul semn de calitate avand scrise pe el cuvintele „Appellation D’Origine Controlee (AOC)”, care inseamna ca branza este una de calitate foarte inalta.
Legenda adevaratului Camembert
Potrivit legendei, branza „Camembert” a fost inventata in 1791, de o taranca din satul francez Camembert. Se considera ca aceasta branza se fabrica din lapte de vaca din Normandia. In lume se produc foarte multe feluri de branza analoge celei fran-tuzesti, insa doar „Camembert-ul adevarat” are un semn al calitatii si un ambalaj special: o ladita rotunda din lemn, ce contine o rotita de branza care cantareste 250 de grame, are 11 centimetri in diametru si 3 centimetri in inaltime. O roata traditionala de „Camembert” este preparata din aproximativ doi litri de lapte provenit de la vaci normande, care este turnat la fel ca pe vremuri, cu polonicul, in forma respectiva, pentru ca apoi sa se adauge sare.
„Pentru noi a fost extrem de greu sa decidem sa scoatem din productie „Camembert”-ul pe baza de lapte crud. Doar avem „real Camembert” in genele noastre, a declarat pentru agentia France-Presse reprezentantul companiei „Lactalis”, Luc Morelon. Cu toate acestea, noi am fost nevoiti sa facem acest pas, deoarece prioritatea noastra este sanatatea consumatorilor”.
Nelinistile gurmanzilor
Insa gurmanzii francezi inraiti sunt indignati, deoarece acestia considera ca „Lactalis” si „Isigny Cooperative” au luat aceasta decizie din ratiuni strict comerciale. „Ei vorbesc despre un pericol imaginar la adresa sanatatii, insa acestea sunt niste vorbe goale, - declara Gerard Roger, presedintele „Comitetului pentru apararea adevaratului Camembert” recent creat. - In realitate, aceste companii vor sa-si creasca profiturile. Ei nu vor sa inteleaga ca branza „Camembert” nu este pur si simpla o branza, ci o parte din cultura noastra”.
Pentru iubitorii de branza, diferenta dintre „real Camembert” pe baza de lapte crud si „Camembert” pe baza de lapte pasteurizat este la fel de mare ca si diferenta dintre vinul de marca vechi si vinul simplu de masa. „Nu exista branza Camembert fara lapte crud. Daca pasteurizati laptele aceasta va fi branza, insa deja nu va fi Camembert, este convins Gerard Roger.
Cu o jumatate de secol in urma, in Normandia existau zeci de producatori de branza „Camembert”, insa astazi au ramas doar cinci, deoarece „Lactalis” si „Isigny Cooperative” au inghitit toate firmele mici ce se ocupau cu fabricarea de branzeturi. „Companiile mari au declansat o campanie agresiva in vederea obtinerii pachetului majoritar de actiuni ale companiilor mici care fabrica Camembert, afirma Bertrand Gillot, presedintele unei cooperative de productie a „real Camembert”, fondata la mijlocul anilor ’30. Daca vom pierde lupta pentru „real Camembert”, vom pierde pentru totdeauna o parte a culturii noastre”, atentioneaza Gillot, citat in final de cotidianul rus.
Strana.Ru
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.