• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 24 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 31 Martie , 2017

Lupino premiat în Macedonia

Recent, Marian Lupu „Lupino” a primit un premiu important la Galeria Mondială de Caricatură din Skopje, Muntenegru. O nouă confirmare a talentului caricaturistului băimărean, dar și grafician, pictor, un artist complet, interesant, indescifrabil și misterios precum cometa albastră ce vine din infinit.

 


Premiul este important și datorită faptului că Lupino a fost singurul caricaturist ro­mân participant la com­petiția mondială. Marian Lupu lucrează în fiecare zi, dacă nu pictează, face caricaturi. A publicat circa 8000 de caricaturi în presa locală și națională, dar de ceva vreme caricatura de presă nu prea mai este cerută de editorii publicațiilor. Doar în București, în ziarele  centrale, mai găsești o rubrică permanentă în care  caricatura este la mare căutare.
În lipsa unor angajamente permanente, Lupino participă la concursurile de caricatură din întreaga lume. Este un obișnuit al acestor competiții. Primește anual zeci de invitații și la multe dintre ele participă. De aproape 20 de ani trimite caricaturi la concursuri, saloane și expoziții. Are experiență, știe să selecteze acele manifestări care sunt importante și valoroase.
Pentru mai bine de o oră am pătruns în atelierul lui Marian Lupu pentru a discuta despre caricatură și caricaturiștii români. De mai mulți ani, Marian Lupu este singurul caricaturist complet din partea de N-V a României.
„Trimit caricaturi la concursuri de 20 de ani! Totul a început cu experimentul ziarului Opinia, la care am lucrat, și a continuat cu colaborări la mai multe ziare. De atunci trimit caricaturi! Nu am putut rămâne doar la caricatura politică și la ce era pe vremea aia!
Am început atunci să studiez caricatura din țară. Am ajuns la Urzica, din păcate după câțiva ani a dispărut de pe piață. Acolo l-am întâlnit pe Albert Poch. Am fost la el, în București, am discutat, am învățat de la el. M-a introdus în Asociația caricaturiștilor profesioniști din România. Acolo am văzut invitații la concursuri și de acolo am luat contact cu aceste competiții. Am intrat în acest circuit mondial de concursuri, sunt multe, și am început să primesc adrese și invitații”, a spus Marian Lupu.
Lupino ne-a explicat ce înseamnă lumea caricaturii. Prima impresie e că această zonă este populată de oameni talentați, cu umor, ce desenează zi-lumină pentru a aduce zâmbetul pe buzele celor care consumă grafica umoristică. Dar lucrurile nu stau chiar așa. Este o lume dură în care profitul este pe primul loc.
Sunt multe concursuri de caricatură „de doi bani” care au ca scop determinarea unor artiști să trimită lucrări pe care cei de acolo le copiază și le folosesc.
Pentru a evita aceste manifestări este nevoie de experiență și știința de a „naviga” printre zonele de risc. După atâția ani de participări, Lupino știe care sunt manifestările serioase și valoroase. Anual primește circa 30 de invitații la astfel de concursuri, pe care le onorează. Asta înseamnă un portofoliu de lucrări însemnat, chiar dacă nu cunoaște tematica. Lupino este un caricaturist complet, poate face caricatură politică, socială, cu mesaj puternic din orice registru, portret. De aceea nu este chiar așa de dificil a trimite caricaturi indiferent de tematică.
Artistul băimărean ne-a povestit că sunt foarte mulți caricaturiști foarte buni, în întreaga lume, dar că românii sunt în topul mondial.
„Particip săptămânal la câte un concurs, în întreaga lume! Din Brazilia până în Japonia și din Canada până în Aus­tralia. Pot spune că România este prin­tre primele țări din lume în privința calității, a numărului de premii. Nu­me­ric, cantitativ suntem bătuți de China, Iran, India... Încă mai sunt caricaturiști din generația veche, a celor care s-au apucat de desenat din anii ’70. Iulian Pena Pai, Ignat, Ciosu... nume foarte mari în caricatura mondială. Eu fac parte din al doilea val după aceștia... Asta e povestea concursurilor. Acum eu îmi aleg competițiile la care să particip. Concursul de la Skopje este o com­petiție mare. A ajuns la a 49-a ediție, în acest an. Sunt concursuri la care pre­miul mare este de 20 de mii de euro, iar când câș­tigi ești invitat acolo, ți se plătesc cheltuielile. Este ca un turneu! Dar nu valoarea premiului este foarte importantă, ci vechimea concursului și cât este de recunoscut. La aceste com­petiții există și un sistem de verificare foarte bine pus la punct. Nu poți fura o caricatură, să o trimiți la aceste ­concursuri. Ești prins imediat și ești descalificat. Adevărul este că se fură caricaturi destul de mult și sunt fo­losite... Pare ciudat, dar explicația este că e greu să mai aduci ceva nou în caricatură. Sunt milioane de caricaturi în întreaga lume și e greu să vii cu ceva nou. Eu am o colecție de peste două sute de cataloage... De exemplu, sunt sute de mii de caricaturi cu Mona Lisa. E greu de știut care, cum a copiat. Sau caricaturi cu spânzurat... Sunt tematici multe. E greu să inventezi ceva, să faci ceva nou. Sunt concursuri la care există două caricaturi asemănătoare, făcute de prima dată de doi caricaturiști diferiți. Aceeași idee sau chiar asemănătoare desenele. Se întâmplă!”, ne-a explicat Lupino.

Artistul băimărean spune că lumea caricaturiștilor este divizată. Cei mai mulți sunt un fel de lupi singuratici.
„Este o lume interesantă. Sunt lupi singuratici. Se ceartă între ei. Sunt grupări, în București, de exemplu, dar se mă­nâncă între ei!
În nordul României sunt singurul caricaturist. Mai este cineva în Bistrița, dar nu face decât un fel de colaje din fo­tografii. Mă refer la cei care participă la concursuri, expoziții... Din păcate, nu se mai publică caricatură. Doar în București, în ziarele mari, și acolo nu este loc! Nu prea mai merg nici expo­zițiile, nu prea mai vin oamenii la ele. Dar internetul este o mană cerească. Te vede foarte multă lume și nu mai ai nevoie de promovare”, a spus Marian Lupu.

Pe lână caricatură, Marian Lupu face pictură și grafică. Are în casa în care locuiește o cameră-muzeu în care pe­reții sunt acoperiți cu lucrări de-ale lui.
„Lucrez continuu. Ba pictură, ba grafică, ba caricatură. Picturile pe care le realizez sunt într-o tehnică specială. Dau cinci, șapte, zece straturi de cu­loare. Unele straturi trebuie să se usuce în 30 de zile. Cu cât pun alte straturi obțin profunzime, umbre. Este o tehnică mai greoaie din acest punct de vedere. Dar îmi place și lucrez din plăcere”, a spus Marian Lupu. Lucrările artistului băimărean pot fi văzute pe pagina lui de facebook.

 

 

Lupino în cifre şi date

 

Membru al „Asociaţiei Caricaturiştilor Profesionişti din România”.
Ilustraţie de carte-proza, poezie, epigrame - peste 20 de titluri.
Carte de autor: „Un râs de lup”.
Peste 3000 de desene publicate în ziare şi reviste. Anual peste 40 de participări la saloane internaţionale. Publicat în peste 100 de cataloage la concursuri internaţionale. Lucrări în colecţii particulare din România, Franţa, Elveţia, Norvegia, Germania, Italia, Ungaria, SUA, Canada.
Premii: Premiul III şi Trofeul Casei Tineretului 1989 Baia Mare, Diploma de excelenţă - Gura Humorului 2001; Haifa-Israel 2002; Appreciation Plate Teheran-Iran 2002; The fifth prize Seoul-Korea 2003-2004; Certificado valiosa participacao Caratinga-Brasil 2003; Diploma art international Ankara-Turkey 2004; Certificate for merit Seoul-Korea 2005-2007; Menţiune Palm Bay Florida-ILS.A 2001; Gura Humorului 2006; Seoul-Korea 2006;

Special Prize Urziceni 2006; Hasharon-Israel 2007; MH Prize Daejeon-Korea 2008-2010; Best Cartoon Seoul Korea 2011; 4-th Prize De Geus-Belgia 2011.
 

Expoziţii:

1988 mai Timişoara – „Helieon” - grafică
1989 mai Baia Mare- „Zilele Maranova” – grafică
1990 mai Baia Mare – „Romcon” - grafică
1991 mai Buzău – „Romcon” – grafică
1994 mai Timişoara – „Eurocon” - grafică şi pictură
1995 mai Baia Mare – „Şcoala Populară de Arte” – pictură
1995 decembrie Baia Mare – „Dialog cu vizibilul” – pictură
1998 aprilie Baia Mare – „Culori în alb-negru” - grafică şi pictură
2001 mai Baia Mare – „Portrete” - grafică satirică
2003 septembrie Baia Mare – „Arta de a fi lup” - grafică şi pictură
2004 noiembrie Baia Mare – „Haita de vânzare” – caricatură
2005 aprilie Vişeu de Sus – „Pupăza” – caricatură
2006 octombrie Baia Mare – „Abator politic” - caricatură
2007 mai Baia Mare – „Metania Lupului” - grafică şi pictură
2008 septembrie Baia Mare – „Vot în roz” – caricatură
2009 noiembrie Baia Mare – „Să trăiţi bine” – caricatură
2010 septembrie Combs-la-Ville, Franţa – „Înfrăţire” - caricatură
2010 decembrie Baia Mare – „Fantasy” – pictură
2011 iulie Baia Marc – „Fantasy” – grafică.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.