• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Februarie , 2014

Lungul drum al dosarelor de la Curtea de Conturi la soluţionare

În perioada 2005-2013, în urma verificărilor, Curtea de Conturi a sesizat de 396 de ori Parchetul. Însă nici jumătate dintre aceste cazuri nu au fost soluţionate. 246 de sesizări se află încă în diferite stadii de soluţionare.

 
 
 

Nu de puţine ori, controalele Curţii de Conturi se lasă cu sesizări la organele de urmărire penală. Numai că, de aici, dosarele intră într-un fel de groapă a Marianelor. În ultimii 8 ani, Curtea de Conturi a sesizat Parchetul de aproape 400 de ori, dar până azi nu s-au soluţionat nici jumătate din dosare.

246 de dosare se află încă în lucru, asta înseamnă că nici vinovaţii de furtul banului public şi încălcarea legii n-au fost pedepsiţi, nici prejudiciul recuperat.

Pe lista sesizărilor transmise Ministerului Public pentru efectuarea urmăririi penale în cazurile în care prejudiciul estimat depăşeşte suma de 500.000 de euro, nesoluţionate la data de 31.12.2013, se află şi câteva cazuri din Maramureş. Primul şi cel mai răsunător este dosarul rambursărilor ilegale de TVA, cu un prejudiciu estimat la circa 7 milioane de lei.

 

Există însă şi dosare mai mici care încă stagnează: un dosar privind tot Direcţia Generală a Finanţelor Publice Maramureş, din 2012, privind: „Formarea, evidenţierea, urmărirea şi încasarea veniturilor la bugetul consolidat al statului”. Dintre dosarele soluţionate se numără celebrul caz de la Muzeul de Istorie şi arheologie, privind „ridicarea în mod repetat din casieria unităţii a diverse sume de bani, cu şi fără dispoziţii de plată, pentru achitarea de produse, lucrări şi servicii efectuate”, un prejudiciu de 269.709 lei, depistat în 2008 şi trimis în judecată abia în 2012.

 

Într-o situaţie similară s-a aflat şi dosarul de la Muzeul Judeţean, privind „Ridicarea de numerar de la unitatea de trezorerie şi neutilizarea lor în interesul instituţiei, sustragerea de sume din casierie prin falsificarea registrului de casă şi efectuarea de înregistrări eronate”, cu un prejudiciu de 742.909 lei Dar şi un dosar mai vechi, din 2007, privind Primăria Baia Sprie, „sustragerea de sume din casieria instituţiei, prejudicierea patrimoniului public prin acceptarea revocării actului de donaţie pentru un teren” cu un prejudiciu de 427.363 lei, pentru care s-a dispus trimiterea în judecată a trei inculpaţi.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.