• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Duminică , 22 Aprilie , 2012

Ocolul Silvic MARA

Teritorial, Ocolul Silvic Mara administrează pădurile situate în nordul ţării, în bazinul superior şi mijlociu al râului Tisa, la limita nordică a judeţului Maramureş, pe versantul nordic al munţilor vulcanici Oaş-Gutâi, în bazinele râurilor Iza şi Mara, limitele actuale ale ocolului fiind păstrate din 1963.

 


    Dacă înaintea apari
ției legilor retrocedării, gestiona o suprafață de 19.304 ha, în prezent această suprafață este de 11.467 ha – păduri proprietate publică a statului și 5.918 ha suprafețe proprietate privată (păduri comunale, bisericeşti, școli) din raza sa teritorială. Procesul de retrocedare nu este finalizat la ora actuală.
    La amenjarea din 2005 din cele 6 unită
ți de producție existente inițial, au rămas 5, deoarece UP II Stânga Izei a fost retrocedată în proporție de 90%, restul de 10% fiind alipit la UP I Iza. Restul unităților de producție și-au păstrat aceleași limite teritoriale.

Altitudinal, ocolul se întinde de la 201 m, pe Vl. Izei, până la 1425 m Vf. Gutâi, altitudinea medie fiind de 860 m.
    Clima corespunzătoare pădurilor din Ocolul Silvic Mara este cea a dealurilor înalte şi a munţilor mijlocii împăduriţi, temperaturile medii anuale fiind de 3-7 grade Celsius cu o medie a precipitaţiilor anuale de 742 mm.
    Acest climat a favorizat dezvoltarea făgetelor, etajul montan-premontan al făgetelor (FM 1+FD4) ocupând 72% din suprafaţa ocolului, fiind urmat de 21% etajul deluros de gorunete FD3 şi doar 7% etajul montan de amestecuri FM2.
    Principala resursă materială a ocolului este lemnul, pentru anul 2011 Ocolul Silvic Mara, având repartizată o cotă de 32 mii mc. masă lemnoasă.
    În UP III Budeşti, există o Rezervaţie Naturală a Academiei Române - ,,Pădurea Crăiasca” (larice şi gorun) - în suprafaţă de 47,3 ha (SUP E). La marginea acestui trup de pădure, se află Cantonul Ocna Şugatag, care oferă condiţii excelente de cazare, fiind introdus în re
țeaua de silvoturism.
    În UP V Izvoare, se află Staţiunea ,,Poiana Soarelui” ideală pentru practicarea sporturilor de iarnă, în special pentru schi.

 Tot în UP V Izvoare se află o arie protejată limitrofă fondului forestier, unică în țară, în sensul că este o formațiune de jnepeniș pe turbărie situat altitudinal la doar 920 m, fiind cea mai joasă altitudine la care se găsește jneapănul la noi în țară.
    În prezent, echipa Ocolului Silvic Mara, este angrenată în procesul de certificare FSC a unei suprafa
țe de 6.400 ha (păduri RNP).
    Din păcate pe cele 5.918 de ha păduri private aflate în grija Ocolului Silvic Mara, predominantă este doar activitatea de pază
și vânzare de masă lemnoasă către populație din produse de igienă sau accidentale, deoarece aceste păduri nu au amenajamente silvice.

 

Din martie 2010, şeful Ocolului Silvic este Gheorghe Petrovan. Ocolul are în subordine patru districte, cu patru şefi şi în total 43 de angajaţi, dintre care 20 de pădurari. Petrovan spune că nu sunt probleme deosebite cu paza pădurilor. Iar unitatea pe care o conduce este una specială şi datorită numărului mare de rezervaţii şi arii protejate. E suficient să amintim Jnepenişul din Poiana Brazilor, unic în ţară, circa 20 de hectare la cea mai joasă altitudine sau Rezervaţia Academiei Române. De asemenea, Ocolul are în administrare şi o cabană, în Ocna Şugatag, şi pepiniere care produc circa 300.000 de puieţi, dintre care 100.000 sunt folosiţi pentru acţiunile proprii de regenerare, restul ajung la alte ocoale silvice. De asemenea, anul trecut aici s-au colectat şi fructe de pădure, în special afine şi măceşe. În ceea ce priveşte activităţile educative de reîmpădurire, Ocolul Mara este campion la acest capitol, având un număr mare de parteneriate şi acţiuni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.