Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Lumină şi cunoaştere, sau Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu
La sediul Bibliotecii Judeţene Petre Dulfu a avut loc o prezentare a activităţii anului trecut, într-un gest de respect faţă de comunitate, faţă de cei care frecventează una dintre cele mai importante instituţii de cultură ale nordului şi nu numai, deoarece Biblioteca băimăreană a căpătat de mulţi ani o dimensiune internaţională.
Raportul a fost prezentat de către directorul instituţiei, Teodor Ardelean, care a venit în faţa presei cu o parte a angajaţilor şi colaboratorilor Bibliotecii, conf. Ioan Mircea Farcaş, director adjunct, conf. Ştefan Vişovan, redactor şef adjunct la Familia Română şi cercetător, Simona Gabor, Dorina Cadar, conf. Florian Roatiş, Alina Lemnean, Corina Şpan, Ana Sima şi doamna Daliana.
Teodor Ardelean a început prin a puncta o importantă realizare a anului 2015, respectiv înfiinţarea Centrului de Cercetare al Academiei Române, la Bibliotecă. În acest fel Baia Mare se alătură, o alăturare normală, celor mai importante oraşe din România în care există filiale ale Academiei.
„Biblioteca este casa noastră, botezată de mai mulţi ani: Casa Noastră, pentru simpla, dar importanta dimensiune pe care am cucerit-o în comunitate de a fi dincolo de casa natală, casa în care lucrăm fiind casa cunoaşterii pentru importantele eşaloane de populaţie ale acestui oraş şi ale acestui judeţ care vin să se înfrupte şi să se împărtăşească din Lumina cărţii întru bună şi spornică creştere şi cunoaştere.
Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu rămâne şi după activitatea analitică a anului 2015, instituţia de referinţă în domeniu, numărul unu pentru România şi una dintre cele mai importante de pe continentul european.
Suntem într-o competiţie foarte puternică şi cu alţii, dar mai ales cu noi înşine. Elemente de scos în evidenţă sunt multe, dar am să încep printr-unul care dă carate axiologice, sociale şi academice.
În anul trecut, din interiorul instituţiei noastre, printr-un grup de iniţiativă a fost înfiinţat Centrul de Cercetare şi Documentare al Academiei Române, pornind de la activităţile anteriore şi de la realizarea anterioară care este acest spaţiu cultural, Fondul Documentar al Academiei Române, inaugurat şi botezat în prezenţa conducerii Academiei.
Este o structură asociativă agreată de prezidiul Academiei şi de Biroul prezidiului Academiei şi afiliată Academiei Române, filiala Cluj-Napoca, cu obiect de activitate axat pe cercetarea ştiinţifică în regim mulţi şi interdisciplinar”, a spus Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii, în deschidere.
În continuare, Teodor Ardelean a prezentat sintetic activitatea Bibliotecii.
„În anul care a trecut, normalitatea noastră s-a dovedit încă o dată element de bază pentru continuarea proiectelor practico-educative pe care le-am pus în operă în decursul timpului. Încă o dată vrem să spunem că derulările au fost posibile şi datorită normalităţii bugetului pe care l-am avut la dispoziţie, dar mai ales datorită inerţiilor pozitive generate în interiorul instituţiei noastre, în structura organizatorică în care funcţionăm”, a spus Teodor Ardelean.
Obiectivul anului 2015: „Conştientizarea asupra rolului informaţional,
educaţional şi cultural al bibliotecii în comunitate: „LUMINĂ din Lumina Cărţii”.
Câteva realizări ale anului 2015:
- Înfiinţarea Centrului de Cercetare şi Documentare al Academiei Române, o structură asociativă, afiliată Academiei Române Filiala Cluj-Napoca, având ca obiect principal de activitate cercetarea ştiinţifică cu caracter mulţi şi interdisciplinar.
- Realizarea Monografiei Văii Izei, Ştefan Vişovan, Ioan-Mircea Farcaş, editată de Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, 2015.
- Organizarea conferinţei naţionale „Ion Bianu şi Academia Română”
- Continuarea proiectelor practico-educative: Curs de matematică, Curs de fizică, Curs de limba franceză, Curs de limba engleză, Curs de limba germană, Curs de limba maghiară, Curs de limba japoneză, Cerc de şah, Cerc de artă decorativă, Jocuri pentru copii, cu un număr total de 600 sesiuni şi 26.589 de participanţi.
- Derularea proiectului Silver Stories (25-26.03.2015) cu organizarea curs Digitales.
- Festivalul de Povestiri digitale, ed. I
- Continuarea realizării şi editării revistei Familia Română.
- Continuarea realizării şi editării revistei de specialitate Bibliotheca septentrionalis.
I. Dezvoltarea colecţiilor: Achiziţii, Prelucrare
a) Achiziţii: 12.733 u.b.
b) Donaţii primite: 3.004 u.b.
c) Schimb interbibliotecar 213 u.b.
d) Depozit Legal: 147 u.b.
e) Donaţii de la Ministerul Culturii: 0 u.b.
Titluri periodice: 326
Indicatori
Total u.b. (unităţi biblioteconomice) intrate: 15.978, din care: 13.808 - carte; 2.019 - periodice; 119 - audiovideo, 32 alte documente;
Colecţiile bibliotecii la 31 dec. 2015 deţin 694.226 u.b.
Indicele de înzestrare a bibliotecii cu documente specifice fiind de 5,04 u.b./capita municipiu şi 1,37 u.b./capita judeţ.
II. Automatizare – Informatizare
- Activităţile bibliotecii au fost filmate şi prelucrate pe suport DVD - 141 de activităţi - 80 prelucrate
- 11 postări pe YouTube - poveştile digitale de la Cursul Silver Stories
III. Tehnoredactare, editare, multiplicare
În anul 2015 au fost pregătite pentru tipar:
- Cărţi – 6 (aprox. 1000 pag., format A4);
- Calendar cultural 2016
- Documentare biobibliografice – 12;
- Reviste – 9;
- Afişe – 56;
- Diplome - aprox. 80 etc.
IV. Activităţi pentru public:
Lansări de carte: 46
Prezentări de carte 11
Expoziţii de carte 76
Vitrine de carte12
Simpozioane /sesiuni de comunicare – 78
Expoziţii/Saloane de artă – 76
Cursuri - 19 (624 sesiuni si 27.069 participanţi)
Spectacole – 9
Vizionări de filme – 50
Raconte-tapis – 38
Activităţi extra-muros – 33
Alte tipuri de activităţi – 143
Total activităţi – 591
Număr participanţi activităţi - 17 010
A. – număr utilizatori
1. număr utilizatori înscrişi în perioada de referinţă (2011-2015): 33.721
2. total utilizatori înscrişi în bazele de date: 67.741
B. - număr vizite înregistrate:
Frecvenţă total utilizatori: 398.205 vizite directe şi virtuale
- vizite directe pe an: 220.015
- vizite de la distanţă: 178.190
Indicele mediu de frecvenţă pe zi – vizite directe şi virtuale : 1.574
C. – număr documente împrumutate
- documente împrumutate pe an: 325.157 u.b. cu un indice de circulaţie a documentelor de 46,83% ;
În intervalul 2006 – 2015, fondul de cărţi şi publicaţii a crescut semnificativ, cu 36,65% (de la 511.812 u.b. la 694.226 u.b.)