Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Lucrări de restaurare la Biserica „Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare
Biserica „Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare sau „bisericuţa de lemn de lângă spital”, cum o ştiu credincioşii, este o veritabilă „catedrală a identităţii noastre locale şi naţionale”. Ridicată din bârne vechi de stejar, dintr-o casă veche maramureşeană, biserica respectă întocmai stilul celebrelor biserici de lemn maramureşene, dar şi principiile şi valorile care dau identitate acestui colţ de ţară: omenia, credinţa şi dârzenia. Acum, la aproape două decenii de la construcţie, biserica şi construcţiile din jur au intrat într-un amplu proces
de reînoire şi reabilitare.
Biserica „Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare este o oază de tradiţie autentică, în centrul oraşului. Construită în stilul bisericilor de lemn maramureşene care ne-au făcut cunoscuţi peste tot în lume, lăcaşul de cult ne aminteşte, cumva, în zarva şi agitaţia urbană, că trebuie să ne păstrăm trăsăturile voievodale şi identitatea tradiţională oriunde. Poate de aceea a şi devenit o biserică „altfel”, deopotrivă falnică şi smerită, dârză şi cu porţile deschise către cei nevoiaşi, aproape de oameni, dar şi strictă în apărarea valorilor tradiţionale şi creştine.
Arhitectul sfântului lăcaş, Petre Ştefănescu, a optat la acea vreme pentru arhitectura tradiţională a bisericii maramureşene. Biserica a fost realizată în anii 1999-2000 de meşteri populari autentici. Deşi nu au trecut încă două decenii de atunci, părintele paroh Vasile Fodoruţ a dorit să ia toate măsurile de siguranţă pentru ca pictura bisericii să nu fie afectată. Astfel, din septembrie se lucrează la reabilitarea acoperişului şi nu numai. Părintele Vasile Fodoruţ explică: „biserica a fost construită în perioada 1999-2000. Atunci au fost finalizate lucrările la biserică, inclusiv turnul. Garanţia pentru acoperişul bisericii este de 20 de ani, dar noi am considerat că este bine să protejăm pictura şi ne-am pregătit în avans cu 4-5 ani să refacem acoperişul bisericii. Am început lucrările în 1 septembrie 2016, deşi acoperişul era în stare destul de bună încă şi mai avem 4 ani la dispoziţie. Exista, totuşi, riscul ca apa să se infiltreze şi să afecteze pictura şi am vrut să preîntâmpinăm acest lucru. De aceea am cumpărat, din Budeşti, 50.000 de şindrile, o parte fiind donaţii de la Mănăstirea de la Budeşti.
Lucrările le-au făcut două firme, una din Şieu şi o altă firmă din Baia Mare. Sunt meşteri populari restauratori. Firma din Şieu lucrează la restaurare de monumente istorice, de obicei în partea de sud a ţării, în judeţele Argeş şi Vâlcea, în ultimii 5 ani au avut restaurări la muzee şi alte obiective, numai în domeniul acesta, al restaurării în lemn.
Valoarea lucrării depăşeşte 50.000 de lei, din care am primit 10.000 de la CJ Maramureş şi doresc să mulţumesc conducerii instituţiei pe această cale. În total, am avut jumătate din bani, în jur de 30.000 de lei, împreună cu cei de la CJ, înainte de demararea lucrării. Mai avem o datorie de 20.000 de lei, dar firma a zis că ne aşteaptă până la sfârşitul anului acesta, începutul anului viitor. La fel şi cei care ne-au furnizat şindrilele. Ne aşteaptă, am plătit jumătate, iar cealaltă jumătate o vom plăti anul viitor din ajutoare-donaţii.
Lucrările nu se vor opri aici, e vorba despre restaurarea acoperişului pentru întreg ansamblul, şi al Centrului social, pe care ne gândim să îl înlocuim anul viitor. Acolo vom avea nevoie de 100.000 de şindrile, care sunt destul de scumpe, dar sperăm să reuşim, pentru că la Centrul social, deşi e construit cu 5 ani mai târziu, calitatea nu a fost atât de bună şi acoperişul e mai afectat decât la biserică. Dar noi am început cu biserica, cu repararea paratrăznetului, am făcut o revizie a instalaţiei electrice etc.”
Preotul Fodoruţ spune că lemnul din biserică este într-o stare foarte bună:
„Lemnul bisericii, deşi e de peste 100 de ani, a fost tratat bine. A fost lemn dintr-o altă construcţie, dintr-o casă veche din Finteuş. Şi şindrila ar mai fi rezistat 5 ani, dar am luat o măsură de siguranţă pentru pictură”.
De asemenea s-a făcut o extindere la pangarul de cărţi şi părintele îşi doreşte să restaureze şi acoperişul de la altarul de vară şi de la lumânărar: „De asemenea dorim să restaurăm gardul şi porţile, toate au aproape 17 ani de existenţă şi trebuie să le reînoim. Era mult mai ieftin cu materiale noi, dar nu dorim să ne abatem de la arhitectura şi specificul bisericilor de lemn din Maramureş. Dacă vremea ţine cu noi, undeva la mijlocul lunii noiembrie ar trebui să terminăm lucrările. Dacă vine iarna mai repede, vom continua lucrările la turn şi la gard în primăvară. Şindrila veche rămâne la loc, şi cea nouă se pune peste ea, oferind în acest fel mai multă protecţie”.
Cei care doresc să sprijine lucrările de reabilitare la biserică, pot să ia legătura cu părintele Vasile Fodoruţ. De asemenea, părintele doreşte să le mulţumească pe această cale tuturor celor care au sprijinit procesul de restaurare a lăcaşului de cult şi să-i asigure că îi poartă în rugăciuni şi în suflet.
Cu purtarea de grijă a P.S. Justinian şi P.S Justin Sigheteanul, Arhiereu Vicar, lucrările de construcţie ale bisericii Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul au fost realizate de către meşterii Ioan Pop din Groşii Ţibleşului şi Teodor Buryo din Suciu de Sus, între 1 octombrie 1999 şi 9 aprilie 2001. Întregul Complex arhitectural, format din altar de vară cu clopotniţă, aghiasmatar, locul pentru lumânări, precum şi Casa Cărţii (magazin – librărie), au fost realizate de către meşterul Ioan Pop, între anii 2001-2003. Biserica a fost împodobită cu o frumoasă pictură în ulei, stil neobizantin de către pictorul Tătăran Pop din Baia Mare, între anii 2001-2004.
Lucrările de sculptură a iconostasului, tâmplăria şi staniile au fost realizate de către sculptorul Gheorghe Coroiu din Groşii Ţibleşului, între anii 2002-2004.
Pe lângă activitatea liturgică şi pastorală, la această biserică funcţionează şi Asociaţia Filantropică „Sf. Ierarh Iosif Mărturisitorul”, având ca scop întrajutorarea şi sprijinirea unor categorii sociale defavorizate.